Haberler

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101'inci Yılı Törenleri Yapıldı

Çanakkale Savaşları'nın 101'inci yılı törenleri, Şehitler Abidesi'nde gerçekleştirildi.

Çanakkale Savaşları'nın 101'inci yılı törenleri, Şehitler Abidesi'nde gerçekleştirildi. Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın ilk kez organize ettiği abidedeki törende gurur ve hüzün aynı anda yaşandı.

Törende konuşan Fransa Büyükelçisi Charles Frıes, "Çanakkale seferi, büyük bir insani trajediye yol açmıştır. Gelecekte Türkiye Cumhuriyeti olacak devletin ilk zaferi olarak sembol nitelik kazanan bu savaş, İtilaf Devletleri açısından amacına ulaşamamıştır" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise "Çanakkale muharebeleri, gerçekleştiği bu yüce topraklarda, adeta her noktaya sirayet etmiş, unutulmaz izler bırakmıştır. 1915 yılında Gelibolu tarih alanında ortaya koyduğumuz şanlı direniş, bizler adına yepyeni bir ulusal kimliğin ve haklı gururun doğmasına vesile olmuştur" diye konuştu.

PORTATİF TRİBÜNLER KURULDU

Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yıldönümü törenlerinde, Şehitler Abidesi'ndeki tören alanı, 100'üncü yılındaki gibi hazırlandı. Tören alanında üzeri kapalı karşılıklı iki portatif tribün kuruldu. Atatürk heykelinin sağ ve sol tarafında kurulan tribünlerden birisinde törene katılan protokol üyeleri oturdu. Deniz tarafındaki diğer tribünde ise davetliler yer aldı. Bu tribünün hemen yanında bariyerle kapatılan alana töreni izleyen basın mensupları alındı.

Önceki yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yada bakanlıkların organize ettiği törenleri, bu yıl 2014 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, ilk kez düzenledi. Şehitler Abidesi'ndeki tören öncesinde alınan sıkı güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Tören alanına özel akreditasyon kartıyla gidebilen gazetecilerin kullandığı malzemeler, x-ray cihazından geçirilerek kontrol edildi. Protokol listesinde bulunmayanlar içeriye alınmadı. Basın mensuplarının bölüm dışına çıkmalarına da izin verilmedi.

TÖRENLERİN KONUĞU BAKANLAR OLDU

Tören alanına ilk olarak, konuklar otobüslerle getirildi. Törende, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Yeni Zellanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Türk ve yabancı ülke milletvekilleri, asker ile kamu yöneticileri de hazır bulundu.

Tören alanına gelen bakanlar ve konukları, Çanakkale Savaşı sırasındaki üniformaları giyen tören kıtası karşıladı.

ŞEHİTLERİNE KOŞTULAR

Şehitlikteki tören, Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın anıta çelenk konmasıyla başladı. Çanakkale'de savaşan diğer ülkelerin çelenkleri ise anıta önceden bırakıldı.

Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Yine savaşa katılan ülkelerin bayraklarının da önceden göndere çekildiği görüldü.

"BARIŞ DİLİYORUZ"

Çanakkale'de şehit olan askerler için dua edilmesinden sonra törende, TSK adına konuşmayı Tuğgeneral İsmail Gürgen, yaptı. Çanakkale Savaşına ilişkin bilgi veren İsmail Gürgen, o günü şöyle anlattı:

"Kara harekatının hedefi, Boğaz'dan donanmanın geçişini engelleyen bataryaları arkadan kuşatan Kilitbahir platosudur. Çıkarmanın 25 Nisan'da başlatılmasına karar verildi. Asıl çıkarma bölgeleri Gelibolu Yarımadası, Seddülbahir ve Arıburnu bölgeleriydi. Türk ordusunun buralara kuvvet kaydırmalarının önlenmesi için Anadolu'da Kumkale'ye asker çıkarılacak. Saroz ve Beşige sahilleri bombalanarak buralarda sahte çıkarma hareketleri yapılacaktı. 25 Nisan sabahı Seddülbahir bölgesine beş noktadan yapılan çıkarmanın ilk hedefi Alçıtepe, Arıburnu'na çıkanların ilk hedefi ise Conkbayırı Kocaçimen Tepe bölgesiydi. 19'uncu tümenin 57'nci Alayı ise durumu değerlendirip emir beklemeksizin harekete geçen Tümen Komutanı Yüzbaşı Mustafa Kemal bizzat başında olarak Kocaçimen bölgesine intikale başlamıştı."

Barış adına duaların okunduğunu da söyleyen Tuğgeneral İsmail Gürgen, "Çanakkale, savaşanların birbirine saygı duyduğu, öldükten sonra koyun koyuna yatıp dost olan kahramanların savaşıdır. Onun içindir ki, Gelibolu'da hayatını kaybedenlerin anısı için dünya barışı adına dualar okunur. Dilekler dilenir. İşte bugün bizi bir araya getiren, kucaklaşmamızı sağlayan olgu, bu asalet ve centilmenlik örnekleri, insan sevgisi, hoşgörüsü, saygı ve barış üzerine kurulu düzen içerisinde dostça yaşamak azim ve kararlılığıdır. Bu inançla 101 yıl önce bu topraklarda yaşanan muharebelerin acı ve hüzünlü hatıralarının emanetçileri olarak bizler Ulu Önder Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' düsturu ile gerçek anlamda ve insanlık adına tüm dünyada vücut bulacak bir barışı diliyor ve istiyoruz" dedi.

İTİLAF DEVLETLERİ ADINA FRANSA BÜYÜKELÇİSİ KONUŞTU

Törenin bu bölümünde ise İtilaf Devletleri adına Fransa Büyükelçisi Charles Frıes konuşma yaptı. Yarımadada 4 kıtadan gelen askerlerin çarpıştığını söyleyen Charles Frıes, şunları söyledi:

"Herkesin bildiği üzere Çanakkale seferi, büyük bir insani trajediye yol açmıştır. Gelecekte Türkiye Cumhuriyeti olacak devletin ilk zaferi olarak sembol nitelik kazanan bu savaş, İtilaf Devletleri açısından amacına ulaşamamıştır. Bununla birlikte, yapılmış olabilecek kavramsal veya stratejik hatalar, bu savaşta mücadele eden askerlerin tamamının göstermiş olduğu kahramanlığı ve askeri değerleri azaltmamaktadır. Burada toplanan herkesin çok iyi anlayabildiği gibi Birinci Dünya Savaşı insanlık için bir dönüm noktası olmuştur. 1918 yılına kadar insanlık tarihinde başka bir örneği olmayan bu savaşı anmaya devam edeceğiz. Fakat biliyoruz ki, bu savaş 1918 yılında sona ermemiştir. Yüzyıldan beri dünyamız başka birçok trajediyle sarsılmıştır. Barış, ortak ve sürekli bir çaba harcanmasını gerektirmektedir. Günümüzdeki ve gelecekteki nesiller, bu savaşın sebeplerini anlamalı ve korkunç sonuçlarıyla yüzleşmelidir. Bugün birlikte bir zaferi değil, Çanakkale Savaşı'nı anıyoruz. Kanlarını döken askerlerin önünde saygıyla eğiliyoruz."

BAKIN ÜNAL'IN KONUŞMASI

Türkiye Cumhuriyeti adına konuşmayı yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise "En zor şartlarda, dünyanın iki büyük gücünü, önce donanmalarına, sonra da ordularına karşı koyarak çekilmeye zorlayan ruh, işte bu yüksek ruhtur" dedi. Çanakkale Savaşlarının, 20'nci yüzyılın tüm uluslar katında dengeleri değiştiren ve ardından gelen yüzyıla yön verdiğini belirten Bakan Ünal, şunları söyledi:

"Çanakkale muharebeleri, gerçekleştiği bu yüce topraklarda, adeta her noktaya sirayet etmiş, unutulmaz izler bırakmıştır. 1915 yılında Gelibolu tarih alanında ortaya koyduğumuz şanlı direniş, bizler adına yepyeni bir ulusal kimliğin ve haklı gururun doğmasına vesile olmuştur. Burada çarpışan ecdadımız, vatanın kutsiyetini ve bölünmezliğini bir kez daha bütün cihana, haykırmıştır. Binlerce evladımızı kaybettiğimiz, dört bir tarafı acılarla sarılmış, korkuyla cesaretin, düşmanla dostun iç içe geçtiği ölüm kokan bir er meydanıydı Çanakkale. Mehmetçiklerin sergilediği bu destansı mücadeleyi maziden alıp geleceğe taşımak, hak ettiği onuru yerine teslim etmek görevimizdir. Askerimiz burada insanın içinde yer alan tüm 'evrensel insani değerleri' ortaya koyarak, erdemli bir şekilde çarpışmışlardır ve 'mehmetçik' kavramını yaratmışlardır. Bu şanlı mücadelenin, manevi yönünün hep canlı kalmasını, nesilden nesile aktarılmasını, şehitlerimizin canları pahasına emanet ettikleri değerlerin koruyucuları olunmasını, necip milletimizden niyaz ediyorum."

SOLO TÜRK NEFESLERİ KESTİ

Konuşmaların ardından, mehter takımı gösteri yaptı, alanda gazilerin ve yabancı ülke askerlerinin de aralarında yer aldığı birlikler ile öğrenciler tören geçişi gerçekleştirildi. Protokol üyeleri ile diğer konuklar, geçit töreninden sonra bu kez abidenin deniz tarafında kurulan başka bir portatif tribüne geçti ve burada Solo Türk'ün, Çanakkale Boğazı üzerindeki gösterisini izledi. Konukların, Solo Türk'ün gösterisini ilgi ve heyecanla izledikleri gözlendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile protokol üyeleri, daha sonra şehitlik defterini imzaladı, şehit askerlerin mezarlarına çiçek bıraktı.

- Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Cumhuriyeti Mahir Ünal Gelibolu Fransa Politika Güncel Haberler

title