Haberler

Çamurlu Ellerle Bir Ömür

FERDİ UZUN / BAHATTİN ALBAYRAK - Aydın'ın Karacasu ilçesinde yaşayan Süleyman Sertkaya, dedesinden öğrendiği ve 53 yıldır sürdürdüğü çömlekçilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

FERDİ UZUN / BAHATTİN ALBAYRAK - Aydın'ın Karacasu ilçesinde yaşayan Süleyman Sertkaya, dedesinden öğrendiği ve 53 yıldır sürdürdüğü çömlekçilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Karacasu ilçesinde sabah namazının ardından Osmanlı döneminden kaldığı bilinen Eski Çömlekçiler Sokağındaki iş yerinin kepenklerini kaldıran Süleyman Sertkaya, "ömrüm" adını verdiği ve 53 yıldır başına geçtiği tezgahında, eleriyle şekillendirdiği çamurdan ürettiği ürünleri müşterilerinin beğenisine sunuyor.

İlçedeki en eski testi üreticisi olan 66 yaşındaki Sertkaya, siparişe yada müşterilerin tercihine göre elleriyle şekillendirdiği, yüksek ateşte fırınladığı, ardından da küçük dokunuşlarla son halini verdiği ürünlerini, iş yerindeki raflarda sergiliyor.

Sertkaya, AA muhabirine, 5 bin yıla yakın süredir insan yaşamına hizmet veren çömlekle, dedesi Mehmet Kuyucu'nun yanında tanışmasını "1958 yılında okul çıkışları dedemin yanına giderek seramik çamuruyla oynar, onun göstermesiyle birşeyler hazırlamaya çalışırdım. İlkokul sonrası, okul önlüğünü çıkararak seramik tezgahı başında 53 yılı geçireceğim önlüğü giydim." diyerek özetledi.

O dönemde çömlekçiliğin revaçta bir meslek olduğunu belirten Sertkaya, dedesinden öğrendiği gibi işine hep ciddiyetle sarıldığını, atölyedeki temizlikten çamurun karılmasına, işlenip şekil verilmesine, fırınlanması ve soğutulmasına kadar tüm aşamalarını kendisinin yaptığını söyledi.

Bölgenin sayılı ustaları arasında yer alan Sertkaya, "Dedemin yanında çamurla oynayarak ortaya farklı şeyler çıkarmanın verdiği keyif, bu mesleğe girmemi sağladı. Bu mesleğe adeta aşığım. Tekrar dünyaya gelme şansım olsa yine bu mesleği seçerim." sözleriyle mesleğine olan sevgisini anlattı.

Yaşamının en güzel dönemlerinin dükkanı içinde, tezgahı başında geçtiğini, çalışmayı çok sevdiğini, işinde en çok dikkat ettiği konunun da "helal kazanç" olduğunu söyleyen Süleyman Sertkaya, "Allah ömür verdiğince, yaşamımı 'ömrüm' dediğim tezgahımın başına geçirmek istiyorum." dedi.

İşini ilk günkü heyecanla devam ettirdiğini anlatan Sertkaya, şöyle konuştu:

"Bir işi önce sevmeniz gerekiyor, sevmezseniz olmaz. Ben elimi çamura her attığımda adeta içimdeki sevgiyi oraya döküyorum. Bazen anlımdan dökülen ter çamura karışıyor. Bazen öyle bir kaptırıyorum ki kendimi vücudumda terden dolayı ıslanmadık yer kalmıyor.

Bana 'bu çamurlu iş yapılır mı' diyenler çok oldu. Ama ben hiç birine aldırış etmedim, zaten bu işi sevmezsen olmaz. Geceleri rüyamda çok ürün çizdim. Ertesi gün yapacağım işi rüyalarımda görüyordum. İşim sayesinde aç kalmadım. Özel bir durum olmadığı müddetçe de iş önlüğüm üzerimde oldu. Özellikle, sonunda yaptığınız işi yani eserinizi görünce daha bir şevk geliyor insana.

Dükkanımı kapattıktan sonra evime, oradan da kahvehaneye arkadaşların yanına gidiyordum. Kahvehanede vaktin boşa gittiğini düşündükten sonra bu süreyi atölyede geçirmeye başladım."

En zahmetlisi "gelin testisi"

Çömlekçiliğin çok zahmetli ve emek isteyen bir iş olduğuna dikkati çeken Sertkaya, atölyesinde 100'ün üzerinde çeşit yaptığını, en zahmetli ürünün gelin testisi olduğunu kaydederek şöyle devam etti:

"Gelin testisinin yapımı yaklaşık bir saatli alıyor. El işçiliğinin ardından yaklaşık 6 gün bekleniyor. Güneşte beklerse çatlama yapar, gölgede bekletmek gerekiyor. Bekleme işi tamamlandıktan sonra 700 derecelik fırınlara atıp 8 saat burada kalıyor ardından soğumaya alınıyor. Yani bu uğraşlar sonrası 1 haftaya hazır hala geliyor."

Gelin testisine son yıllarda yoğun istek olduğunu, Türkiye'nin farklı illerinden sipariş aldıklarını dile getiren Sertkaya, bu testinin özelliğini de "Hem yemin hem de gelin testisi diyorlar. Testinin sadece ortasındaki delik çalışır, bu tek eşlilik anlamına geliyor. Etrafındaki diğer deliklerde neslin devam edeceği anlamına geliyor. Damat bunu geline düğün öncesi hediye veriyor. Tanesini 50 liradan satışa sunuyoruz." sözleriyle anlattı.

Sertkaya, çömlekçilikle ilgili fuarlara gittiğini, yeni kuşakların bu mesleği tercih etmediğini, bugüne kadar 4 çırak yetiştirdiğini, öğrenmek isteyenlere de ders vermek istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Karacasu Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title