Haberler

Camide Kuran Okumayı, Avlusunda Ney Üflemeyi Öğreniyorlar

Zonguldak'ta görevli bir imam, Kuran kursuna kayıtlı öğrencilerden gönüllü olanlara namaz vakitleri ve ders aralarında ney üflemesini öğretiyor İmam Dereli: "Camiler müminlerin en rahat ettiği yerlerdir, çocuklara camiyi daha fazla nasıl sevdirebiliriz düşüncesiyle çeşitli etkinlikler yapıyoruz"

FERDİ AKILLI- Zonguldak'ta görevli bir imam, Kuran kursuna kayıtlı öğrencilerden gönüllü olanlara namaz vakti ve ders aralarında ney üflemesini öğretiyor.

Yaklaşık 10 yıl önce kurs için gittiği Manisa'da ney üflemeyi öğrenen Acılık Hz. Ali Camisi'nde görevli imam Nizamettin Dereli (46), Kuran kursuna kayıtlı olan öğrencilerin manevi duygularını pekiştirmeye yönelik de etkinlikler yapıyor.

Yaşları 7 ila 16 arasındaki 50 öğrenciye cami avlusunda neyine üflediği ilahilerle ramazanın manevi iklimini yaşatan imam Dereli, talep edenlere de ders veriyor.

Dereli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursta sürekli Kur'an-ı Kerim ve sure dersleri vermediklerini, çocukları farklı aktivitelere de yönlendirdiklerini söyledi.

Ney üflemesini Kuran kursuna gelen öğrencilerin yanı sıra cemaatte ilgi duyanlara da öğrettiğini anlatan Dereli, "Gerek yaz kursuna gelenler, gerekse üniversite öğrencilerinden ney üflemesini öğrenmek isteyen çok kişi oluyor. Ben de elimden geldiğince onlara eğitim veriyorum" dedi.

Dereli, kursa gelen öğrencilerin 8-9 aylık bir eğitim-öğretim maratonundan çıktıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Çocuklar da rahat bir tatil yapalım, gezelim ve eğlenelim istiyorlar. Bu şartlar altında onları camide bir şekilde tutmamız gerekiyor. Bunun içinde bir takım sosyal aktivitelere ihtiyacımız var. Ben de ders aralarında ney üflüyorum. Birkaç öğrencimiz de merak ederek ney üflemesini öğrendi. Bazı parçaları çalabiliyorlar. Bunları gören diğer kurs öğrencilerin de bir heves başlıyor. Camiye geldiklerinde sıkılmadıklarını görüyorlar. Camiler müminlerin en rahat ettiği yerlerdir,  çocuklara camiyi daha fazla nasıl sevdirebiliriz düşüncesiyle çeşitli etkinlikler yapıyoruz."

Öğrenciler "neyzen" oldu

Kuran kursu öğrencilerinden Hasan Hüseyin Semerci (16), ney sesini küçük yaşlardan itibaren çok sevdiğini belirterek, "Bu ilgi polis olan babamın Konya'daki görevi sırasında başladı. Kuran kursuna başlayınca hocamızdan bize öğretmesini istedik. Hemen derslere başladık. Hem Kur'an-ı Kerim öğrenerek hem de ney üfleyerek kendimizi manevi yönden geliştiriyoruz" diye konuştu.

Muhammet Talha da (13), neyden yansıyan ezgilerin manevi bir huzur verdiğini, özellikle ramazan ayında bunu daha fazla hissettiklerini dile getirdi. - Zonguldak

Kaynak: AA / Güncel

Zonguldak Dereli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title