Haberler

Çad'daki Devlet Başkanı Seçimi

Çad'da muhalefet, Devlet Başkanı Deby Itno'ya oy vermediği için ortadan kaybolduğunu iddia ettikleri 62 askerin bulunması için konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

Çad'da muhalefet, Devlet Başkanı Deby Itno'ya oy vermediği için ortadan kaybolduğunu iddia ettikleri 62 askerin bulunması için konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

Muhalefetten Demokratik Güçler Birliği partisinin adayı olarak devlet başkanı seçiminde yarışan Gali Ngote Gata, AA muhabirine açıklamasında, askerlerin ortadan kaybolmasının aydınlatılması amacıyla muhalefetin bir kısmının, sivil toplum kuruluşları ve insan hakları derneklerinin, Afrika İnsan ve Halkların Hakları Mahkemesine başvurmak üzere hazırlıklara başladığını ifade etti.

Sorumluların ortaya çıkarılması ve gerekli cezaya çarptırılmaları için konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten Gata, olayın uluslararası bir boyuta ulaşacağını vurgulayarak Birleşmiş Milletler'in sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Gata, seçim sürecinden sorumlu tuttuğu hükümeti konuya açıklık getirmeye çağırdı.

Kayıp askerler arasında yer aldığı ileri sürülen Yüzbaşı Ezechiel'in kardeşi ise Çad yargısının olaya ilişkin soruşturma başlatmaya niyeti olmadığına, hükümetin de açıklama yapmak için asker ailelerini davet etmediğine dikkati çekerek Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurmanın tek seçenek olduğunu belirtti.

Muhalefet Sözcüsü Muhammed Ahmet Alhaba, geçen hafta askerler için oy kullanma tarihinin başladığı 9 Nisan'da Devlet Başkanı Idriss Deby Itno'ya oy vermeyi reddeden 62 askerin ortadan kaybolduğunu öne sürmüştü.

Seçimde yarışan muhalif aday Saleh Kebzabo da Deby Itno'ya oy vermeyi kabul etmeyen askerlerin devlet başkanlığı sarayında işkence gördüğünü iddia ederek, buradaki askerlerin günlerdir "insanlık dışı" ve "kabul edilemez" davranışlara maruz bırakıldıklarını savunmuştu. Kebzabo, işkence gören bazı askerlerin yaşamını yitirdiğini ileri sürmüştü.

Ülkede 1991'den bu yana iktidarda olan Deby, eleştirilere rağmen 10 Nisan'da yapılan devlet başkanı seçiminde 13 adayla yarışmış, sivil toplum kuruluşları ve muhalefet, adaylığına karşı çıktıkları Deby Itno'nun galibiyetini kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Afrika Çad Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title