Haberler

Büyük Önder Atatürk'ü Anıyoruz

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürk'ün ebediyete intikalinin 76. yılında Türkiye'nin Londra ve Kopenhag büyükelçiliklerinde de anma törenleri düzenlendi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yılında Türkiye'nin Londra ve Kopenhag büyükelçiliklerinde düzenlenen törenlerle anıldı.

İngiltere'nın başkenti Londra'da büyükelçilik ve başkonsolosluk çalışanlarının katıldığı törende bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, bu yılın Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcının 100. yıl dönümü olduğunu belirterek "Atatürk de Trablusgarp Savaşı'nda Balkan savaşlarına, Birinci Dünya Savaşı'ndan Kurtuluş Savaşı'na kadar ünlü bir romanımıza da atıfla 'Türk'ün ateşle imtihanı olarak' adlandırılan dönemin koşullarında yoğrulmuş ve üstün askerlik, yöneticilik ve devlet adamlığı vasıflarıyla Türk milletine önderlik ederek onu bu ateş çemberinden çıkarmıştır" diye konuştu.

Birçok ihtilafa rağmen Türkiye'nin bölgesinde çağdaş, müreffeh ve barışçıl bir ülke olarak konumunu muhafaza ettiğini kaydeden Büyükelçi Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ulu Önder yıllarca süren savaşlardan yıkılmış ve tüm kaynakları tükenmiş bir şekilde çıkan ülkemizin, bugün dünyanın 16. büyük ekonomisi haline gelmesini sağlayacak sırrı milletimize şu şekilde açıklamıştır; hiçbir şeye muhtaç değiliz, tek ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak. Atatürk milletine güvenmiş, milleti de Önderine güvenmiş ve kısıtlı kaynakları olan bir ülkeyi çok çalışmak suretiyle bayındır hale getirmiştir. Yine Atatürk, savaşların ve düşmanlıkların hüküm sürdüğü bir dünyada yoğrulmuş olmasına rağmen, ulusumuza kin ve nefretten arındırılmış bir hafıza bırakmıştır. Savaştığı ve yendiği uluslarla dostluk bağları kuran Atatürk, ebediyete intikal ettiğinde ardında geçmişten dersler çıkaran ancak daima geleceğe bakan, adil hafızalı ve dünyanın her köşesindeki insanların karşılaştığı dertlere duyarlı bir toplum bırakmıştır. Onu evrensel ve zamanının ötesinde bir lider yapan da esasen budur."

Kurmay Albay Ömer Özkan da konuşmasında, Atatürk'ün sadece Türk milletinin ulusal mücadele ve çağdaşlaşma lideri olarak kalmadığını, tüm dünyaya örnek olan engin düşünceleriyle evrensel bir hareketin kaynağı da olduğunu ifade etti. Özkan, "Evrensel bir dünya görüşünün mimarı olan Atatürk'ü anlamak, onun fikir ve düşüncelerini, ilke ve devrimlerini, gelecek tasavvurunu bilimsel bir bakış açısıyla doğru biçimde kavrayıp tatbik etmek ve gelecek nesillere aktarmakla mümkün olacaktır" dedi.

Danimarka

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki konsolosluk binasında düzenlenen törende Büyükelçi Mehmet Dönmez, müşavirler, elçilik çalışanları ve basın mensuplarıyla konsoloslukta işlemlerini yapmak üzere bulunan vatandaşlar hazır bulundu.

Büyükelçi Dönmez, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Atatürk'ü ebediyete intikalinin 76. yılında andıklarını belirterek "Atatürk asra damgasını vurmuş, bugün de unutulmayan devlet adamları arasındadır. Çağdaşı olan devlet adamları unutulurken Atatürk değerini her gün daha iyi anladığımız bir devlet adamı ve Türk milletinin önderi olarak gurur duyduğumuz bir şahsiyettir" dedi.

Ulu Önder Atatürk'ün askeri yönünü ve Kurtuluş mücadelesine girişmesine de değinen Dönmez, O'nu, silah arkadaşlarını ve tüm şehitleri saygı ve şükranla andıkların ifade etti.

Atatürk'ün kadın haklarına verdiği öneme işaret eden Dönmez, "Atatürk, Avrupa'da yaptığı gözlemlerle sadece askeri gelişmeleri değil sosyal yaşantı ve kadının toplumdaki rolünü de gözlemlemiş, bunları örnek alarak daha sonra bu bilinçle adımlar atmıştır. Bugün ülkemizde kadın haklarının birçok Batılı ülkeden önce tanınmışsa bunu O'na borçluyuz. O'nun bize emaneti olan Cumhuriyet ve ilkelerini sonsuza kadar yaşatacağımıza ant içiyoruz" diye konuştu.

Tören, Yiğit adlı bir çocuğun şiir okumasıyla sona erdi. - London, City of

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Kopenhag Türkiye Londra Politika Güncel Haberler

title