Haberler

Burundi'deki Olaylar

Burundi'de Nisan 2015'te başlayan siyasi krizin ardından komşu ülkelere geçen sığınmacı sayısının 300 bin sınırını aştığı bildirildi.

Burundi'de Nisan 2015'te başlayan siyasi krizin ardından komşu ülkelere geçen sığınmacı sayısının 300 bin sınırını aştığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcülerinden William Spindler, krizin başladığı Nisan 2015'ten bu yana şiddet, tehdit, yargısız infaz, zorla kaçırılma, işkence ve zulümden dolayı komşu ülkelere kaçan Burundili sayısının 300 bini geçtiğini söyledi.

Sözcü Spindler, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, ülkeyi terkeden Burundili sayısının önümüzdeki aylarda da artarak süreceğini tahmin ettiklerini belirterek, BMMYK ve diğer yardım kuruluşlarının şimdiden gerekli insani yardımı karşılayamama endişesi duyduklarını vurguladı.

Komşu ülkelerden Tanzanya'nın 163 bin 084 Burundili sığınmacıya ev sahipliği yaptığını aktaran Spindler, Ruanda'da 81 bin, Uganda'da 41 bin 938, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 3 bin 925 ve Zambiya'da bin 700 Burundili sığınmacı olduğunu kaydetti.

Spindler, uluslararası topluma Burundi'de barış için gerekli çabayı gösterme ve komşu ülkelere gelen sığınmacıların barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için daha fazla yardımda bulunulması çağrısını yineledi.

Ülkede siyasi kriz bir yıldır sürüyor

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Ülkedeki sivil toplum kuruluşlarından İnsan ve Tutuklu Hakkını Savunma ve Koruma Derneği'nin (APRODH) Başkanı Pierre Claver Mbonimpa, "Ülkede siyasi krizin başladığı Nisan 2015'ten bu yana 2 binden fazla kişi ortadan kayboldu." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Burundi Cenevre Sözcü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title