Haberler

Burundi'de Bir Muhalif Öldürüldü

Burundi'de silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda bir muhalif öldürüldü.

Burundi'de silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda bir muhalif öldürüldü.

Başkent Bujumbura'nın Kabezi bölgesi yetkilisi Leonce Ndinzirindi, AA muhabirine açıklamasında, kimliği belirsiz silahlı kişilerin muhalefetten Dayanışma ve Demokrasi Hareketi (MSD) partisinden Albert Nsabimana'nın, evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiğini, eşinin de yaralandığını söyledi.

Kabezi'de insan hakları savunucusu Michel Niyungeko, Nsabimana'nın siyasi nedenlerden dolayı öldürüldüğünü iddia etti.

Jimy Nduwayo adlı polis komiseri ise ülkede artan şiddet olaylarının, sivillerin ruhsatsız silah taşımasından kaynaklanığını savundu.

Bujumbura'ya yakın Muyira bölgesinde hükümet yanlısı gençlik grubunun lideri Ernest Misigaro dün sabah işe gittiği sırada uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.

Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın sağ kolu İstihbarat Başkanı Adolphe Nshimirimana'yı 2 Ağustos'ta hedef alan suikastten iki hafta sonra da eski Genelkurmay Başkanı Albay Jean Bikomagu da silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Tutsi etnik grubuna bağlı Bikomagu'nun Hutu etnik grubuna bağlı Nshimirimana'nın öldürülmesine misilleme olarak vurulduğu kaydedilmişti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirdi.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu Nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 140'a yakın kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de başka ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

Ülkede 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Burundi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title