Haberler

Bursa İznik ?böcek Ayazması?ndaki Bin 400 Yıllık Mermer Plaka Çalındı

İznik 'Böcek Ayazması'ndaki bin 400 yıllık mermer plaka çalındı BURSA'nın İznik İlçesi'nde bulunan ve yapılacak arkeolojik çalışmayla Hıristiyanlık için öneminin ortaya çıkması beklenen, vatandaşların 'Böcek Ayazması' olarak adlandırdığı vaftizhanenin girişindeki mermer plakası çalındı.

İznik'Böcek Ayazması'ndaki bin 400 yıllık mermer plaka çalındı

BURSA'nın İznik İlçesi'nde bulunan ve yapılacak arkeolojik çalışmayla Hıristiyanlık için öneminin ortaya çıkması beklenen, vatandaşların 'Böcek Ayazması' olarak adlandırdığı vaftizhanenin girişindeki mermer plakası çalındı.

İznik ilçe merkezinde bulunan ve yaklaşık 2 yıldır arkeolojik araştırma için kamulaştırma yapılması beklenen vaftizhanenin kalıntıları tahrip edildi. Girişinde yer alan 80 santimetre yüksekliğinde, 40 santimetre genişliğinde, 15 santimetre kalınlığındaki mermer plaka, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çalındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinden de çalındığı duyurulan mermer plakanın üzerinde, iç içe geçmiş kabartma motif ve bu motifin üzerinde ise bir rozet deseni bulunuyordu. Bu plakanın bir benzeri ayazmanın içindeki nişin yanında da yeralıyor.

Bizans İmparatorluğu'nun Hıristiyanlığı kabul ettiği 1'inci ve şu anki İncil'in kabul edildiği 7'nci konsilin toplandığı merkez olan İznik'in Yakup Çelebi Sokağı'nda bulunan ve M.S. 6'ncı yüzyılda yapılan, 11 basamaklı bir merdivenden inilen Böcek Ayazma ve yaklaşık 40 metre uzaklıkta kalıntı halinde yer alan Koimesis Kilisesi'nin ortaya çıkarılması halinde, ilçenin Hıristiyanlar için bir hac merkezi olabileceği vurgulanmıştı. Arkeologların açıklamasının ardından Bursa Valiliği bu konuda teknik bir çalışma başlatmıştı.

EFES'TEN DAHA ÖNEMLİ BİR MERKEZ

Hıristiyanlıkta ayazmaların hiçbir zaman tek başlarına yer almadığını belirten Uludağ Üniversitesi'nde görevli arkeologlar, "Tarihi kaynaklar incelendiğinde, ayazma aynı zamanda vaftizhane olarak kullanılmış. Vaftizhane olarak kullanıldığına göre bunun yaklaşık 40 metre uzaklığındaki Koimesis Kilisesi'nin bir bölümü olduğunu düşünüyoruz. Kaynaklara göre Bizans İmparatorluğu'nun önemli şahsiyetlerinden birisi olan I. Theodoros Laskaris'in de mezarının bu kilisede olduğunu biliyoruz. Bunlar üst üste geldiği zaman burada sorulması gereken soru şu: Acaba burası bir şehitlik miydi? Bu iki tarihi eserin ortaya çıkarılması halinde Efes kentindeki Meryem Ana'dan daha önemli bir merkez olacağı sanılıyor. Çünkü tarihi kaynaklara göre bu kalıntılar aynı zamanda Hıristiyanlık dininde önemli şehitliklerden biri. Bu şehitliklerden biri Kudüst'te, diğeri İtalya'da. Hıristiyanların hacı olmaları için mutlaka uğramaları gereken bir merkez. Kazıp ortaya çıkardığımız zaman İznik'e yılda en az 10- 15 milyon turist gelir" dediler.

İZNİK BELEDİYE BAŞKANI SARGIN: ÇOK ÜZÜLDÜK

Ayazmanın tahrip edilerek, mermer plakanın çalınmasından dolayı çok üzüldüklerini söyleyen İznik İlçe Belediye Başkanı Ak Partili Osman Sargın, 'Tahrip edilen Böcek Ayazmasının görüntüsü bizi çok üzdü. Vatandaşlarımız biraz daha hassas olmalıdır. Tarihimize sahip çıkalım. Adım adım turizm kenti olma yolunda ilerlerken bu görüntüler yüreğimizi acıttı" dedi.

Çalınan mermer plakanın bulunması için İznik Cumhuriyet Savcılğı soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Mehmet BULDU/ İZNİK (Bursa),(DHA)-

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İznik Efes Politika Güncel Haberler

title