Haberler

Bursa Gereksiz Antibiyotik Kullanımının Önüne Geçiyor

Güncelleme:

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü, antibiyotik Kullanımını azaltmak amacıyla aile hekimlerine yönelik eğitim düzenledi.

İl Sağlık Müdürlüğünde gerçekleşen toplantıda hastanın antibiyotik kullanıp kullanmayacağına 5 dakikada sonuç veren 'Hızlı Tanı Testi' de katılımcılara tanıtıldı. Toplantıda konuşan Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, Yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti. Hekimleri bu konuda duyarlı olmayan davet eden Dr. Akan, "Akılcı olmayan ilaç kullanımı sonucunda bazı ilaçlara karşı önemli dirençler oluşmaya başladı. Ayrıca hastalıkların tekrarlanmasına, iyileşme süresinin uzamasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına sebep olan durumlar göze çarpıyor. Bu yüzden bizlerin hızlı bir şekilde bu antibiyotik tüketiminin önüne geçmemiz gerekiyor" dedi.

Bursa'nın antibiyotik tüketiminde Türkiye ortalaması civarında olduğunu dile getiren Dr. Akan, "Kasım 2016 itibariyle Türkiye ortalaması yüzde 30,66 iken ilimizin ortalaması yüzde 30,11 civarlarında seyretmektedir. İlimizin bu rakamları daha aşağı düşürme potansiyeline sahiptir. Bu yüzden biz yılsonuna geldiğimizde şu an ki rakamların yarısına inmeyi planlıyoruz. Şehrimizde Gürsu, Osmangazi, İnegöl, Yıldırım ve Mustafakemalpaşa ilçeleri antibiyotik kullanım ortalamaları yüksek olan ilçeler olarak göze çarpıyor. Yüzde 15'e düşebilmemiz için de bahsettiğimiz rakamı yüksek olan ilçelerimizin biraz daha dikkatli olmalarını isteyeceğiz" şeklinde konuştu.

Çalışmalar Kararlılıkla Sürecek

Gereksiz antibiyotik tüketimini önlemede aile hekimlerine büyük rol düştüğünün altını çizen Dr. Akan, "Bundan sonraki süreçte bu işin bilimsel olarak ilerlemesini istiyoruz. Hekim arkadaşlarımızı ziyaret edeceğiz ve bu işin üzerinde kararlılıkla duracağız. Önümüzdeki süreçte 3 ya da 4 tane daha sağlıklı yaşam merkezini hizmete sunmayı planlıyoruz. Biz bu merkezlerimizde akılcı ilaç kullanımı konusunu işleyeceğiz. Daha konforlu bir ortamda daha iyi sağlık hizmeti sunma imkânına sahip olacağız" diye konuştu.

Testler Aile Hekimlerine Verildi

Sağlık Bakanlığı tarafından antibiyotiklerin kullanımı ile ilgili olarak Grup A Streptokok Hızlı tanı testlerinin temin edildiği bilgisini veren Dr. Akan, "Aile hekimlerimize bu eğitimle birlikte testlerin dağıtımı yapılacak. Yapılan test sonucuna göre antibiyotik reçete edilmesi sayesinde, gereksiz ve yanlış antibiyotik reçete edilmesinin önüne geçeceğiz. Yine bu eğitimde dağıtılacak olan broşür, afiş ve video filmlerde vatandaşlarımızın yanlış ve gereksiz ilaç kullanmasını önlemek amaçlı bilgilendirme yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title