Haberler

Bursa'da Tekstil Fabrikasında Patlama ve Yangın 8 Yaralı

Bursa'nın Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde yangın çıkan fabrikada Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar ve Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Kırka incelemede bulundu.

Bursa'nın Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde yangın çıkan fabrikada Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar ve Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Kırka incelemede bulundu. Son bir haftadır önemli yangınlar yaşandığını söyleyen Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, bunun endişe verici bir durum olduğunu kaydetti. Yangın olan fabrikada incelemeler yapmak üzere geldiklerini ifade eden Mart, 'Burada genelde yanmaya patlamaya uygun malzemeler. Dolayısıyla işletmede yeterli güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor. Bu vesile ile aslında işletmelerde yangın güvenliğini önplana çıkartıp her birlikte üzerinde durmamız gerekiyor. Yangın yönetmeliği bütün işletmeler için zorunluluktur. Uygulanması zorunludur. Bütün işletmeler özellikle tekstil fabrikaları yangın ile ilgili önlemlerini almak durumundadır. Alsaydı işletme sahibinin hem bu kadar maddi zarar olmazdı, hem de yaralanmalara sebep olmazdı. Yangın önlemeye harcamadığımız parayı dolayısıyla bu şekilde harcamış ve israf etmiş oluyoruz. Bütün işletmelerin acilen yangın yönetmeliğine uygun olarak yangın güvenlik önlemlerini mutlaka almaları gerekiyor' diye konuştu.

'KURALSIZLIK VE DENETİMSİZLİK ÇOK SAYIDA İNSANIN CANINA MAL OLUYOR'

Yönetmelikte öngörülen yangın riskinde veya olası bir yangın başlangıcında devreye girecek otomatik bir sistemin olması gerektiğini ifade eden Mart, bu sistemin dumanı, sıcaklık artışını algıladığında otomatik olarak devreye girerek, orada müdahale yapabileceğini söyledi. Patlama ile ilgili yorumda da bulunan Mart, 'Ortam yanma ve patlamaya müsait. Önlem almadığınız zaman küçük bir kıvılcım yetiyor. Burada da benzer durum söz konusu. Fabrika içini görüyorsunuz. Lokal bir yerde başlayan yangın, bütün fabrikayı nasıl sarabilir Bu kabul edilebilir bir şey değil. Teknik olarak aslında bize çok ibret verici geliyor. Bu kadar uygun olmayan ortamda neden nasıl önlem alınmaz Önlem aldıktan sonra da alınıp alınmadığı konusunda Sanayi İl Müdürlüğü'nde denetim yapılması gerekiyor. Denetimsizlik kural haline geldi. Bu kuralsızlık ve denetimsizlik çok sayıda insanın canına mal oluyor. Aynı zamanda maddi kayıplara da yol açıyor. Temennimiz, bu tip üzücü olayların örnek oluşturması ve daha sonrası için de tedbir alınarak önüne geçilmesi' şeklinde konuştu.

'BU KAZALAR ÖNLENEBİLİR'

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar ise özellikle yaz aylarında iş kazaları ve yangınların arttığını söyleyerek, 'Genel anlamda ülkede işçi sağlığı ve işçi güvenliği mevzuatları ile ilgili bilim ve tekniği dikkate alır şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Tekstil fabrikasındaki olay bunlardan bir tanesi. Özellikle yangının çıkacağı noktalardaki önlemlerin alınması, yangın ihbar sistemlerinin çalışır durumda olması son derece önemli. Bayramın ilk günü de kentimizde büyük çaplı bir tekstil fabrikasında yangın çıktı. Hemen öncesinde 4 kişi çatır çatır bir otobüsün içinde yandı. Yine bayramda teleferikte insanlar onlarca saat mağdur kaldı. Bunların her biri gerçekten önlenebilir, bu zamanlar kısaltılabilir, hasarlar azaltılabilir noktada. Ancak teknik ekiplerin ciddi incelemeler yapması gerekiyor' diye konuştu.

'KÜÇÜK BİR NEDENDEN DOLAYI TÜM FABRİKA KÜL OLMUŞ'

İş yerlerindeki sorun ve kazaların meydana gelebileceğini ve bunların lokal şekilde çözülebileceğini söyleyen Çınar, 'Şu anda Türkiye'de özellikle yangın önleme ile ilgili parlayıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu ortamda çalışma ile ilgili ciddi mevzuatlar var. Bu mevzuatların bu fabrikada ne kadar kullanıldığı ile ilgili inceleme yaptıktan sonra belirleyeceğiz. Gördüğümüz o ki küçük bir nedenden dolayı tüm fabrika kül olmuş. Burada ciddi olarak yanık durumu söz konusu olan 5 arkadaşımız söz konusu. Ümit ediyoruz en kısa sürede sağlıklarına kavuşurlar. Patlama iki ya da üç konu üzerinde duruluyor. Tesiste doğalgaz olduğu bir kompresör patlaması üzerinde duruldu. Tabi bir de yanıcı maddelerden olabilir mi diye düşünüyoruz. Ciddi bir basınç olduğunu görüyoruz. İçinde bulunduğumuz noktada bir kapı patlamış ve dışarı doğru açılmış. Bu dışarıda biriken ciddi enerji birikmesinin patlama şeklinde dışarı çıkması şeklinde görüyoruz. Gaz ve özellikle kompresörden kaynaklı bir patlama olabileceği ön plana çıkıyor. Teknik bir inceleme yapmadan söylemek güç' diye konuştu.

'PATLAYICI VE PARLAYICI BÖLÜMLER AYRI AYRI OLMALI'

Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Kırka ise kimyasalların depolama yönetmeliği olduğunu hatırlatarak, 'Bu fabrika gördüğümüz gibi bütün bölümler iç içe girmiş. Hiç bölüm ayrımı yok. Parlayıcı, patlayıcı olan kimyasal malzemelerin farklı farklı stoklanması gerekiyor. Burada buna büyük ihtimalle uyulmamış. Patlayıcından korunma dokümanı çok güncel bir konu. Burada özellikle 20 ' 22 kişinin çalıştığı bir yerde olduğu bir yerde olduğunu zannetmiyorum. Burada büyük firmalara yeni yeni yaymaya çalışıyoruz. Bunun eğitimlerini veriyoruz. Kimyasalın olduğu yer tehlikeli. Her yeri ayırmak gerekiyor. Elektrik, doğalgaz aynı şekilde ayrılmalı. Bunların hepsi birer bomba, bunları ayırmamız gerekiyor? dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Mart Remzi Çınar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title