Haberler

Bursa'da Fetih Coşkusu

Bursa'nın fethinin 688. yıldönümü, Fetih Kapısı'nda yapılan törenle kutlandı.

Bursa'nın fethinin 688. yıldönümü, Fetih Kapısı'nda yapılan törenle kutlandı.

Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programda Vali Münir Karaloğlu, Jandarma Alay Komutanı Albay Vedat Çolak, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Heykel'de yapılan ilk törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Törenler, Pınarbaşı'ndaki Fetih Kapısı önünde devam etti.

FETİH KAPI'DA TARİH CANLANDI

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve fetih salasıyla başlayan törende, fetih ile ilgili bilgiler verilip, şiirler okundu. Fetih Kapı'ya çıkan Mehter Takımı ve Kılıç Kalkan ekibi Pınarbaşı'nda renkli görüntülere sahne oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, Bursa'nın fethinin önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Bursa'nın güzel bir şehir olduğunu dile getiren Altepe, "Bursa'mız herkes için anlamlıydı ve önemliydi. Özellikle Osman Gazi Bursa'yı hep almak istedi ve başkent yapmak istedi. Cihan imparatorluğunun merkezi yapmak istediği Bursa için her şeyini feda etti. Yaklaşık 23 yıla yakın bir süre Bursa çevresindeki yerleşimi gerçekleştirdi. Bursa'yı almak için her şeyini yaptı, tüm fedakarlıklardan çekilmedi. Bursa'nın ovasına kaleler kurdu. Burada 20 yıla aşkın süre at oynattı ve yaşam başladı. Sonunda burayı alamayacağını anladığında oğlu Orhan Gazi'ye vasiyette bulundu. 'Benim ömrüm yetmezse beni şu karşıda parıldayan gümüşlü kubbenin altına gömün. Oraya defnedilmek istiyorum' dedi. Sonunda ömrü yetmedi. Bursa Orhan Bey tarafından 1326 tarihinde fethedildi. Bu fetihle birlikte Bursa'nın sur içindeki yaşamı sur dışına çıkmış oldu. Bursa'da yaşayan sultanlar saray hayatı yaşamadılar. Bursa'da yaşayan büyüklerimiz cefakar ve vefakardılar. Onlar at sırtında yaşadılar. Tüm cihanda at oynattılar. Üç kıtaya yayılan cihan devletinin temelleri burada atıldı" dedi.

Altepe'nin konuşmasının ardından Osmangazi Belediyesi Gösteri Sanatları Topluluğu halk dansları oynadı. Daha sonra Osmanlı dönemine ait kıyafetlerin tanıtıldığı törende, mehteran takımı ile kılıç kalkan ekibi de büyük alkış topladı. Ardından mehteran takımının eşliğinde yapılan kortej yürüyüşünde Tophane'deki Orhan Gazi ve Osman Gazi türbeleri ziyaret edildi. Türbede dualar edilmesinin ardından program sona erdi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Münir Karaloğlu Recep Altepe Osman Gazi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title