Haberler

Bursa 510 Yıllık Gelenek Parasızlık Yüzünden Unutuldu

510 yıllık gelenek parasızlık yüzünden unutuldu BURSA'nın Kestel İlçesi'ne bağlı Kozluören Köyü'nde 510 yıldır yapılan 'kadınların bir günlük köyün yönetimini devralma" geleneği, parasızlık nedeniyle 4 yıldır yapılamıyor.

510 yıllık gelenek parasızlık yüzünden unutuldu

BURSA'nın Kestel İlçesi'ne bağlı Kozluören Köyü'nde 510 yıldır yapılan 'kadınların bir günlük köyün yönetimini devralma" geleneği, parasızlık nedeniyle 4 yıldır yapılamıyor. Köy sakinleri ise geleneklerinin unutulmaması için şenliklerin yeniden yapılmasını istiyor.

Bursa'nın Kozluören köyünde yapılan geçmişi Osmanlı dönemlerine dayanan ve 'kadınların 1 günlük saltanatı' olarak değerlendirilen köy şenliği maddi imkansızlıklar sebebiyle yapılamıyor. Son olarak 2011 yılında yapılan şenliklerde köy kadınları, köyün erkeklerini köyden gönderir ve köyün yönetimini ele geçirirdi. Adet gereği köy muhtarının eşi kocasının yerine muhtarlık işlerine bakar, azalar ise kadın muhtara yardımcı olurdu. Köyün temel gıda maddelerini karşılayan köy bakkalı, kahvehaneyi ise 1 günlüğüne kadınlar işletirdi. Köy kadınları kendilerine destek vermek için köye gelen misafir kadınları köy meydanında ağırlar ve onlara pilav ikram ederdi. Erkekler ise köy dışında yapılan güreş şenliklerine katılır köye giremezdi. Ancak 510 yıldır devam eden bu gelenek parasal sıkıntılar yüzünden 4 yıldır yapılamıyor. Köy sakinleri ise geleneğin devam etmesi için yetkililerden yardım istedi.

'KÖYE GİRENİN VAY HALİNE"

Osmanlı döneminden bu yana yapılan köy şenlikleri hakkında bilgi veren köy muhtarı Abdullah Rahim Ersoy, kadınların yönetimi devraldığı zamanlarda köye erkek giremediğini hatırlattı. Köye zorla girmek isteyen erkeklerin kadınlar tarafından köyden kovulduğuna dikkat çeken Ersoy, 'Köye girmek isteyen erkeğin vay haline. Kadınlar o erkeği köye gireceğine pişman ederdi" dedi. Şenliğin masraflı bir organizasyon olduğunu söyleyen Ersoy, köy halkının şenlik yapacak parasının olmadığını söyledi ve siyasilerin kendilerine destek vermelerini istedi. Ersoy, 'Bir güreşçi getirmeye kalksan çok para isterler. Bir sanatçı getirsen paran buna yetmez" ifadelerini kullandı.

'1 GÜNLÜK SALTANATIMIZ YOK ARTIK"

Yılda 1 kez muhtar olduğunu ancak 4 yıldır şenlikler yapılamadığı için muhtar olamadığını söyleyen köy muhtarının eşi İhsan Ersoy, 'Yılda bur kez de olsa kadın dayanışması oluyordu. Ben köyde muhtar oluyordum. Ancak son yıllarda şenlikler olmadığı için muhtar olamıyorum. Yani bir günlük saltanatımız yok artık. Şenliklerin yeniden başlaması hem geleneğimizin hem de köy halkının faydasına olur, bende 1 günlük muhtar olurum" şeklinde konuştu.

Şenlikler yapılmadığı için zamanını köy kahvesinde geçiren vatandaşlar, köy geleneklerinin unutulmaması için şenlik organizasyonunun yeniden yapılmasını istedi.

Edip TEKİN - Faruk KAHRAMAN / BURSA, (DHA)-

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kestel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title