Haberler

Burkina Faso'da Devlet Başkanlığı Seçimine Doğru

Sivil toplum kuruluşları ve muhalefet Devlet Başkanı Compaore'nin tekrar aday olmasının önünü açan yasa tasarına tepkili Muhalefet partileri "sivil itaatsizlik" çağrısı yaptı.

Burkina Faso'da dün kabul edilen Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin tekrar aday olmasının önünü açan yasa tasarısına bazı sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partileri karşı çıktı.

Muhalefetteki Yeniden Doğuş Partisi (PAREN) Başkanı Tahirou Barry, "27 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin 2015'teki seçimde tekrar aday olabilmesi için kabul edilen yasa tasarısına karşı çıkmak amacıyla "sivil itaatsizlik" çağrısında bulundu.

Yeniden Doğuş İçin Birlik Partisi (UNIR) Başkanı Benewende Sankara, toplumun anayasayı ihlal ederek iktidar koltuğuna oturmak isteyenlere itaat etmek zorunda olmadığını ifade ederken, Yeni Faso Partisi Başkanı Ablasse Ouedraogo, anayasada değişiklik için düzenlenecek referandumu engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Ouedraogo, iktidardaki Demokrasi ve Kalkınma Partisi'nden (CDP) birçok milletvekilinin istifa edip Halk ve İlerleme Hareketi Partisi'sini  (MPP) kurduğunu, bu nedenle CDP milletvekillilerinin MPP'ye kayabileceğini savundu.

Anayasada değişiklik, referandumun yanı sıra mecliste bulunan 127 milletvekilin 4'te birinin onaylamasıyla yapılabiliyor. İktidardaki Demokrasi ve Kalkınma Partisi (CDP) mecliste 70 milletvekiline sahip.

Ülkede 2013'ten bu yana faaliyet gösteren "Vatandaş Süpürgesi" adlı sivil toplum kuruluşunun sözcüsü Me Guy Herve Kam de referanduma götürülmek üzere bir yasa tasarısını kabul etmeyi "anayasa ihlali" olarak nitelendirerek "Gün direnme günüdür" ifadesini kullandı.

Ülkede faaliyet gösteren 10'a yakın sivil toplum kuruluşu, referanduma karşı çıktıklarını duyurmak için başkent Uagadugu'da toplandı.

Burkina Fasolu siyaset bilimcisi Siaka Coulibaly, böyle bir reformun ülkeyi belirsiz bir duruma sürükleyebileceğini ve ülkenin siyasi durumunu zorlaştırabileceği uyarısında bulundu.

Burkina Faso'da Bakanlar Kurulu, dün Compaore'nin 2015'te yapılacak devlet başkanlığı seçiminde tekrar aday olmasının önünü açan yasa tasarısını kabul etmiş ve anayasanın 37. maddesinde değişiklik yapmıştı.

Yasa tasarısı referanduma götürülmek üzere meclise sunulacak. - Kadiogo

Kaynak: AA / Güncel

Burkina Doğuş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title