Haberler

Burdur'da Mermer ve Doğal Taş İhracatı Yüzde 13 Arttı

Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, Burdur'da mermer ve doğal taş ihracatının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 13 arttığını bildirdi.

Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, Burdur'da mermer ve doğal taş ihracatının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 13 arttığını bildirdi. Ekinci, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, Burdur'da işletme ruhsatlı 246 doğal taş ve maden ocağı bulunduğunu, bu ocaklarda yaklaşık 4 bin kişinin çalıştığını söyledi. İl genelindeki madenlerden çıkartılan ürünlerin işlendiği 156 atölye ve fabrika bulunduğunu ve bu iş yerlerinde de yaklaşık 3 bin 200 kişinin istihdam edildiğini anlatan Ekinci, mermeri blok halinde başta Çin, Hindistan, Suudi Arabistan, mamul olarak ise başta ABD olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ettiklerini kaydetti.

"Artış, yeni yatırım demek"

Burdur'da doğal taş ve madencilik sektörünün daha da ileriye gitmesi için çalıştıklarını anlatan Ekinci, şöyle konuştu: "Türkiye İhracatçılar Meclisinden aldığımız bilgiye göre, Burdur'da mermer ve doğal taş sektörü olarak 2015 yılında 131 milyon 781 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam 2014 yılında 116 milyon 379 bin dolardı. Her türlü olumsuzluğa rağmen mermer ve doğaltaş ihracatı yüzde 13 arttı. Bu artış Burdur'a fazla istihdam, fazla gelir elde etme, fazla kaynak aktarımında bulunma, yeni teknolojiler ve yeni yatırımlar demektir" dedi. Ekinci, geçen yıl doğal taş ve madencilik sektöründe 150 milyon dolar ihracat hedeflediklerini ancak bunu gerçekleştiremediklerini vurguladı.

"2023'te hedef 500 milyon dolar ihracat"

Irak, Suriye, Mısır gibi ülkelerle bazı olumsuzluklar yaşandığını, bu olumsuzlukların genel ihracatı da etkilediğini ifade eden Ekinci, "Türkiye'nin ihracat kalemlerinde 2015 yılında ciddi bir düşüş meydana geldi. Maden ürünleri olarak 2014 yılında 4 milyar 641 milyon 514 bin dolarlık ihracat yapılırken, 2015 yılında bu rakam 3 milyar 900 milyon 682 bin dolara düştü" diye konuştu. Ekinci, mermer ve doğal taş sektörü olarak Çin haricinde başka pazarlar da aradıklarını, yeni ülkelere giderek fuarlara katıldıklarını kaydetti. 2023 yılında Burdur'da mermer ve doğal taş ihracatını 500 milyon dolar olarak hedeflediklerini belirten Ekinci, sektördeki çalışan sayısının da buna bağlı olarak artacağını vurguladı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekinci Burdur Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title