Haberler

Bülent Arınç'tan CHP Eleştirisi

Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP'nin 63 yıldır tek başına iktidara gelemediğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP'nin 63 yıldır tek başına iktidara gelemediğini belirterek, "Bizi Atatürk kurdu, devleti biz kurduk, cumhuriyeti biz getirdik demeleri bu sonuçların, bu başarısızlıkların üzerini örtmüyor. Sen parti değilsin bir defa. Atatürk'ün kurması, cumhuriyeti getirmesi, bunlar geçmişte yapılan başarılar, çok önemli şeyler ama sen bugün nesin- Neden 62-63 yıldan beri iktidarda olamıyorsun-" dedi.

Arınç, AK Parti Genel Merkez Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı'nca genel merkezde düzenlenen "Siyasi ve Hukuki İşler Başkanları Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı"na katılarak, hükümetin icraatlarına ilişkin konuşma yaptı.

Demokrasinin ortak payda olduğunu, çoğulculuk ve katılımcılığa önem verdiklerini anlatan Arınç, kıyafet, inanç, düşünce ve bölgesel farklılıklardan dolayı ayrışmaya götürülmüş toplumu kucaklaştırmak için çalıştıklarını, bunun da gerçekleştiğini ifade etti. Arınç, "Geçmişte olandan yüz misli daha fazla gerçekleşti. Çok şükür bugün Türkiye'de kimse kimseyi ayrımcılıkla suçlayacak halde değil. Bazı örnekleri var, hala bazı suçlamalarla bazı insanların veya grupların bu yaftayla suçlanmaya çalışıldığını görüyoruz ama bu giderek marjinalleşiyor. Türkiye demokrasinin büyük paydasını AK Parti döneminde daha fazlasıyla yaşamaya başladı" diye konuştu.

Muhafazakar, demokrat kimliğin, "değerlere sahip çıkmak ve demokrasiyi olmazsa olmaz kabul etmek" olarak tanımlanabileceğini söyleyen Arınç, "CHP ne kadar muhafazakar, ne kadar demokrat kendileri anlatsınlar. MHP ne kadar muhafazakar, ne kadar demokrat kendileri anlatsınlar. Dünyada modası geçmiş şeylerle hala ayakta durmaya çalışmak rüzgara karşı meydan okumaktır. Bu çok yanlış bir şey. Bizim ortaya koyduğumuz kimlik, dünyada genel kabul gören bir kimliktir ve dünyadaki siyasi değişimlere bakınız pek çoğu bu noktada büyük bir güçle ilerlemektedir" dedi.

ABD'de yapılan başkanlık seçimlerine de değinen Arınç, aileye önem verenler, ayrımcılık karşıtları, yoksulların gözetilmesini isteyenlerin, "dünyada barış olsun" diyenlerin Obama'ya oy verdiğini vurguladı. Arınç, "Bizim ortaya koyduğumuz muhafazakar değerlerin pek çoğunu Romney'e nazaran Obama'da gördükleri için halk ikinci defa siyah bir insana, isminde Hüseyin olan birisine ikinci defa başkanlık verdi. Bence çok önemli bir noktadır. Biz Türkiye'de bu kimliği ortaya koymakla, bugüne kadar ki tartışmaların da sonuna gelmiş olduk" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'yi kurarken hedefi iyi tespit ettiklerini, başarılarının temelinde de ilkeli ve kararlı bir siyaset yapma düşüncesinin olduğunu kaydeden Arınç,

"Cesur, prensip sahibi ve kararlı olacağız, halka güven vereceğiz, dürüst bir siyaset takip edeceğiz" diyerek yola çıktıklarını belirtti. Önceki siyasi partilerin sadece seçimi düşünerek çalıştıklarını, vaatlerle seçim kazanmak istediklerini dile getiren Arınç, "Tencereyi vereceğim ama kapağı seçimden sonra" denilerek oy istendiğini anlattı.

-"Yüzde 25'i bulsan 'Yarabbi çok şükür' diye dua ediyorsun"-

Partililere "Biz milletten emaneti aldık, millete hizmetle yükümlüyüz. Hizmeti yaparken karşımıza kim çıkarsa onun karşısında dik duracağız, diklenmeyeceğiz, cesur olacağız, kararlı olacağız. Kendi menfaatimiz için değil toplumun menfaati için yapacağız. Popülist olmayacağız, seçim kazanmak için değil milletimiz için, gelecek nesiller için çalışacağız" diye seslenen Arınç, hiçbir seçim öncesinde seçime yönelik popülizm yapmadıklarını vurguladı.

AK Parti'nin son seçimlerde, bütün partilerin aksine, seçimden hemen sonraya dair bir şey söylemediğini, 2023 için hedef koyduğuna işaret eden Arınç, geçmiş yıllarda yapılan erken emeklilik gibi vaatler nedeniyle hala "sosyal güvenliğin iki yakasını bir araya getirmeye" uğraştıklarını belirtti.

Türkiye'de cesur siyasete ihtiyaç duyulduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Menderes'in "Bizim iki gömleğimiz var, biri bayramlık, biri idamlık" sözünü hatırlatarak, cesur siyasete vurgu yaptığını kaydeden Arınç, AK Parti'deki cesur ve kararlı insanların görülmesiyle partinin güçlendiğini anlattı.

2002 seçimlerinde sadece AK Parti ve CHP'nin parlamentoya girdiğini, diğerlerinin halk tarafından reddedildiğini söyleyen Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

"CHP, 63 yıldır tek başına iktidara gelemedi. İktidara gelemediği gibi 1995'te yüzde yarım oyla barajı aştı, 1999'da da yüzde 8,5 ile barajın altında kaldı. Böyle bir partiyi anamuhalefet partisi olarak bugün görüyoruz. 'Bizi Atatürk kurdu, devleti biz kurduk, cumhuriyeti biz getirdik' demeleri bu sonuçların, bu başarısızlıkların üzerini örtmüyor. Sen parti değilsin bir defa. Atatürk'ün kurması, cumhuriyeti getirmesi, bunlar geçmişte yapılan başarılar, çok önemli şeyler ama sen bugün nesin- Neden 62-63 yıldan beri iktidarda olamıyorsun- Sadece Ecevit'in genel başkanlığı döneminde, 77 seçimlerinde yüzde 40 bandına gelmiştin, onun dışında yüzde 25'i bulsan 'Yarabbi çok şükür' diye dua ediyorsun. Yüzde 50'leri aşarken AK Parti, sen yüzde 25'lerde başarı sağladığını düşünüyorsun.

2009 seçimlerini hiç unutmuyorum, Baykal'ın en büyük güvencesi şuydu, 'Her yeri kaybedebiliriz ama İzmir'i asla'. İzmir'i kazandı mı 80 ili kaybetse fark etmiyor. O sadece İzmir'e sığınabiliyordu. Biz hamdolsun, bütün seçimlerde, son seçime kadar sadece Tunceli'den milletvekili çıkaramıyorduk, onun dışında 80 ilden milletvekilimiz vardı. Son seçimde buna iki il daha eklenmiş oldu, malum sebeplerle. Ama bugün AK Parti, bütün Türkiye'de köyden kasabasına kadar tabelasıyla, üyesiyle, temsilcisiyle mevcut ve hamdolsun biz bu noktada çok başarılı bir siyasi partiyiz."

-"Gübre sanayisinden sorumlu bakan vardı"-

"Şimdi çıtayı biraz daha yükseltmek suretiyle niçin yüzde 52'lerde görünen AK Parti oyunu daha da artırıp daha da güçlü bir şekilde bu icraatlarıyla halkımızın teveccühüne mazhar olmasın" diyen Arınç, daha başarılı olmaya mecbur olduklarını ve halkın beklentisinin bu yönde olduğunu belirtti.

Başarılarının temelinde hizmete endeksli siyasetin yattığını bildiren Arınç, partilerinin kuruluş döneminde Türkiye'de siyasetin gittikçe yıprandığını, itibar kaybettiğini, siyaset kurumuna insanların güvenmediğini, milletvekillerinin rozetlerini takarak sokağa çıkamadığını, parlamentonun yasama görevini yapamadığını anlattı.

Söz konusu dönemde "kırık dökük" koalisyonların olduğunu belirten Arınç,

"38 bakanlı koalisyonlarda herkes bir kırmızı plaka taksiminden daha fazla bakanlık almanın kavgasını yapıyordu. Bir banka bile bir bakana bağlanmıştı, gübre sanayisinden sorumlu bakan vardı. 20 tane devlet bakanı vardı, hepsi bakan sayılıyordu ama bakanlıklarının iştigal sahalarında sadece bir banka, bir genel müdürlük bulunuyordu" diye konuştu.

Bunları milletin ümidini, itimadını, desteğini kaybettiren önemli unsurlar olarak nitelendiren Arınç, "Siyasetin bittiği yerde tekrar bir kadro, güvenilir, dürüst bir kadro millete ümit veren bir kadroyla yola çıkmalıydık. Bu parti ne yapmalıydı, neyi nasıl yapmalıydı, Türkiye'nin ihtiyacı neydi bütün bunlar uzun uzun düşünüldü, kararlaştırıldı, tartışıldı ve biz partiyi kurmak için düğmeye bastığımızda bütün Türkiye'den en az 50 bin kurucu olmak isteyen kişiyle yola çıkmaya karar verdik" dedi.

Siyasete anlamını yeniden kazandırmak, milletin daha huzurlu, mutlu, refah düzeyi daha yüksek bir hayata kavuşması için çalıştıklarını bildiren Arınç,

"Toplumun sorunları var, toplumda katmanlar var. Fakirler var, yoksullar var, köylüler var, şehirliler var, kadınlar var, erkekler var, varoşlarda yaşayanlar var, azınlıklar var, farklı inanç grupları var. Toplumu tümüyle kabul ettiğimizde bütün bunların daha huzurlu, mutlu, özgür yaşaması için iyi bir siyaset takip etmemize ve onların taleplerini dinlemek, o taleplerini karşılamak ve sorunlarını çözmek zorunda olduğumuza inandık. Siyaset toplumun sorunları çözme sanatıdır diye düşündük dolayısıyla sorunlar ne kadar çözülürse insanlar o kadar mutlu olacak diye yolumuzu hizmet olarak belirledik" diye konuştu.

-'Böyle adalet olmaz' diye yola çıkıldı-

Çıkarcılık yapmamayı, hep birlikte kalkınmaya ve özgürleşmeyi hedeflediklerini, halkın da bu düşüncelerini benimsediğini ifade eden Arınç, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümetin, bakanların, teşkilatlarının hizmet peşinde koştuğunu söyledi. Ulaşımdan sağlığa, eğitimden adalet hizmetlerine kadar önemli yatırımlar yapıldığını belirten Arınç,

"Türkiye'nin her yerine üniversiteler kuruldu, 81 ilde en azından bir devlet üniversitesi var. Şırnak'ta, Hakkari'de, Ağrı'da, Iğdır'da üniversite olacağını 20 sene evvel kim söyleyebilirdi, 30 sene evvel kim düşünebilirdi. Seçim vaadi olarak bile bunu vaatlerine koyamamışlardı. Bu kapasite işiydi ama bunlar düşünüldü ve yapıldı" dedi.

Adliyelerdeki değişimi de anlatan Arınç, "Şu adliyelerin hali neydi- Kenarda, köşede, eğri büğrü odalarda hakimlerin nefes alamadığı, avukatların oturmak için yer bulamadığı, vatandaşın koridorlarda sıkış tepiş zorluklarla ayakta durmaya çalıştığı yerler, adalet dağıtan yerler böyle mi olmalıydı- Kaymakamlıkların en altında, en izbe yerde, kaymakamlık kötü bir yerdeyse düşünün, tek odalık yerlerde adalet dağıtılmaya çalışıyordu. Hakim sayısı yeterli değildi, temyize giden dosya on sene sonra dönerse 'eyvallah' diyorlardı. Yani mazlum daha çok zulme uğruyor, zalim daha çok pay kazanıyordu. 'Böyle adalet olmaz' diye yola çıkıldı ve çok şükür bugün gelinen nokta Türkiye'de adaletin en azından daha iyi işlediğini, daha çabuk işlediğini ortaya koyabilecek düzeyde" diye konuştu.

AK Parti'de hizmet konusunda bir sınırın olmadığını söyleyen Arınç, 2000'deki ekonomik krizin ardından baş aşağı olan bir ekonomiyi alıp, ekonomiyi rayına oturttuklarını söyledi. Ulaştırma alanında yapılan yatırımlar, KÖYDES, BELDES çalışmaları hakkında da bilgi veren Arınç, "Türkiye'de su getirilmemiş köy, yolu asfaltlanmamış veyahutta iyi bir noktaya getirilmemiş köy kalmadı" diye konuştu.

-AK Parti'nin muhafazakar demokrasi kimliği-

AK Parti'nin muhafazakar demokrasi kimliğinin millet tarafından sevildiğini dile getiren Arınç, geçmişte Türkiye'de sağ-sol kutuplaşmasının, çeşitli kamplaşmaların yaşandığını anlattı.

Batı ülkelerinde sosyal demokrat partilerin olduğunu, bunların kendilerini özgürlükler, yurttaş hakları, insana yapılacak hizmetler alanlarında kendilerini ifade ettiğini söyleyen Arınç, "AK Parti icraatlarıyla ortaya çıktıkça dışarıdan gelen sosyal demokrat partilerin başkanları veya başbakanları, 'Siz aynı bizim sosyal demokrat partiler gibisiniz' diyorlar. Neden- 'Çünkü bizim ülkemizde de bir sosyal demokrat parti ancak bu kadar hizmet götürebilir. Özgürlükler konusunda, demokratikleşme konusunda ancak bunu yapabilir. Siz kendinize 'sağcı' falan demeyin. Siz bizim gibi bir partisiniz'. Biz onlara diyorduk, 'Bizi ziyaret ettiniz. CHP'yi de ziyaret edecek misiniz-' 'Asla' diyorlardı" dedi.

Arınç, şunları kaydetti:

"Biz sosyal demokrat bir parti değiliz ama yaptığımız icraatlar sosyal demokrat bir partinin icraatlarına benzeyebilir. Biz bundan dolayı hiçbir zaman endişe etmeyiz. Önemli olan halkın yararına hizmet yapabilmektir. Bizim muhafazakar ve demokrat kimliğimiz niçin milletimiz tarafından benimsendi- Şunun için, muhafazakarlığı artık gericilik, yobazlık anlamında kullanmıyoruz, dünya da kullanmıyor. Muhafazakarlık, temel değerlere sahip olmaktır, bağlı olmaktır, ortak değerlerimizi savunmaktır. Aile bizim için çok önemlidir, biz aileye çok değer veriyoruz. İnanç sistemimiz bizim için çok değerlidir. Geleneklerimizi, örf ve adetlerimizi, birbirimize saygımız, toplum içinde bayrağımıza, vatanımıza, ülkemize karşı gösterdiğimiz hassasiyetler, bunlar çok önemlidir. Bunlar muhafazakar değerlerdir. Türkiye'de bir zamanlar gericilik, yobazlık, laiklik düşmanlığı olarak tanımlanan şeylerin biz aslında doğru olmadığını ifade ettik ve muhafazakar ölçünün içinde bunların milletimiz tarafından ne kadar çok benimsendiğini ortaya koymaya çalıştık. Muhafazakarlık bizim tarihimizdir, tarihimizden bugüne şanlı mazimizdir, insanlarımızın ortak değerleridir, uğrunda idealler taşıdığı değerlerdir, biz bunlara bağlı olduğumuzu ifade ettik."

Hükümetin engellilere, yaşlılara yönelik hizmetleri hakkında da bilgi veren Arınç, "Bizim hamiyetli insanımız eskiden alan eldi, şimdi veren el oldu. Dünyanın neresinde bir felaket yaşanıyorsa Türkiye 75 milyonuyla başında hükümeti o felakete Türkiye'nin elini yetiştirmeye çalışıyor. En son yaptığımız Suriye'de yaşayan halkın bir ekmek bir battaniye ihtiyacını karşılamaktır. Onun öncesi Somali'dir, onun öncesi daha fakir, yoksul ülkelerdir, Myanmar'dır veya bir başkasıdır" dedi.

(Sürecek)

Muhabir: Sarp Özer-Eda Ünlü Özen

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Bülent Arınç Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title