Haberler

Bülent Arınç'ın Hayatının 25 Şifresi

Güncelleme:

Bir astsubayın çocuğu olarak dünyaya gelen usta siyasetçi Bülent Arınç'ın karşılaştığı olaylar konusunda aldığı tavırlar, tutumları ve kişiliğiyle 25 şifresi.

Melih Gökçek'le yaşadıkları tartışma, Bülent Arınç'ı yine bir krizin göbeğine oturttu. O, bunlara alışık. Usta siyasetçi, son 20 yıldır hep etkin, hep devrede, hep belirleyici... Bundan sonra söyleyecekleri de siyasetin yeni yönünü tayin edebilir. O yönü anlamak Arınç'ın 25 şifresinden geçiyor.

1) Göçebe çocukluk

Jandarma astsubay babasının peşinde özellikle Doğu Anadolu'nun ücra kasabalarını dolaşarak geçti.

2) Manisa:

Ailenin en sonunda yerleştiği şehir; Arınç buradan beş dönem milletvekili seçildi.

3) Cumhuriyet Gazetesi

Siyasi çizgisi CHP'ye yakın babası eve Cumhuriyet getiriyordu.

4) Önce CHP'liydi

Üniversiteden önce CHP'nin düşüncelerine yakın olduğunu söylüyor Arınç.

5) Annenin rolü

Baba İbrahim Arınç 1962'de vefat ettiğinde Bülent Arınç ve üç ağabeyini anne Sevdiye Hanım, İbrahim Bey'in üç aylığı ve çocukların yetim maaşlarıyla yetiştirdi. Üç ağabeyi mühendislik okurken, Arınç hukuk okudu.

6) İlk teşkilât

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Milliyetçi Güç Birliği'ni kurdu ve başına geçti (Birlik'in bir sonraki başkanı Beşir Atalay'dı).

7) Ücretsiz avukatlık

Manisa'da avukatlık yaparken 1971 Muhtırası'nın ardından yargılanan sağcı ve solcu öğrencilerin davalarını ücretsiz üstlendi.

8) Staj yeri Skoda

1969'da Erbakan'ın Milli Nizam Partisi için bir Skoda'yla Manisa'yı köy köy dolaştı.

9) İlk lakabı: Küçük Erbakan...

Hitabet gücü yüksek olduğundan 1970'lerde ona bu lakap takıldı. Halen de en güçlü yönü hitabet.

10) Tarihin makas değiştirdiği an

Fazilet Partisi'nin 2000'deki kongresinde Abdullah Gül lehine, Recai Kutan'a karşı adaylıktan çekildi. AKP'nin tohumu, Gül'ün Kutan'a kılpayı kaybettiği ve partideki ayrılığın somutlaştığı o kongrede atıldı.

11) Mizaha düşkün

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Arınç'la, iki sene aktif görev almayıp 2009'da tekrar hükümete girmesinin ardından yaptıkları bir konuşmayı naklediyor. Arınç, çok yıprandığı dönemi eşi Münevver Arınç sayesinde aştığını anlatıyor. "Çok öfkeliydim. Münevver Hanım, öfkemi yatıştırmamı, kontrol altına almamı sağladı. Daha hoşgörülü bir insan olmamı sağladı." Hoşgörü, en çok eleştirilere nasıl yaklaşıldığıyla belli olur. Yine Özkök'ün anlattıklarına göre Arınç, sık sık kendisini de eleştiren Hürriyet çizeri Latif Demirci'nin hayranı. "Ona Penguen ya da Leman'ı beraber ziyaret etmeyi önermiştim" diyor Özkök. "Kabul de etti ama bu görüşme ayarlanamadı daha sonra."

12) Özgül ağırlık devreye girdiğinde

AKP'yi yakından izleyen gazeteciler Arınç'ın parti içinde her zaman bir denge unsuru olduğunu ve kendi deyişiyle 'özgül ağırlığını' özellikle en kritik zamanlarda devreye soktuğunu anlatıyor. Bu gazeteciler, yakın döneme damgasını vurmuş ve ileride ancak tarafların anılarını yazmasıyla açıklığa kavuşacak sembol olaylarda, Arınç'ın belirleyici rol oynadığını anlatıyor. Buna göre AKP ilk kurulduğunda, hapiste olan Erdoğan'ın yerine Gül'ün partinin başına geçmesini sağlayan Arınç'tı. Yine anlatılanlara göre, 2003'te TBMM Genel Kurulu'nda reddedilen '1 Mart Tezkeresi'nde gizli oturumu yöneten ve içtüzük kurallarını olabildiğince esnek kullanarak, muhaliflerin itirazlarını dillendirmesine imkân veren de Arınç'tı (Erdoğan, tezkereyi destekliyordu). AKP kulislerini takip edenler, Arınç'ın, 2002'deki TBMM Başkanlığı seçimi sırasında Erdoğan'ın aklından başka isimler geçmesine rağmen, ağırlığını koyup bu göreve kendini seçtirdiğini de söylüyor. Çok sık dile getirilen bir diğer görüşse, 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, dönemin başbakanı Erdoğan'ın yine başka isimlere yakın olmasına rağmen Gül-Arınç-Erdoğan görüşmesinin ardından, Arınç'ın da telkiniyle Gül'ün aday gösterilmesi.

13) En öfkeli konuşması

14 Mayıs 2000'de ASKİ'de Fazilet Partisi'nin ilk olağan kongresinde Arınç, Kutancıların yoğun ıslıkları altında kürsüye çıktığında kişisel tarihinin en kızgın konuşmalarından birini yaptı. Kendisini yuhalayanlara hiddetini hiç saklamayan Arınç, "Gençliğimi, hayatımı, aşkımı, her şeyimi bu yola vermişim; siz kendinize bakın" diye köpürdükten sonra "Şimdi Galileo gibi konuşacağım" diyordu: "Siz ne derseniz deyin, dünya dönüyor haberiniz yok sizin!"

14) Oğlunu kaybetmek dünyasını kararttı

Oğlu Fatih'i 1997'deki bir trafik kazasında yitirdi. Onun acısını halen yaşıyor. 2002'de, o dönem Hürriyet'in Ankara temsilciliği görevini yürüten Sedat Ergin'e, oğlu Fatih'in ardından şunları söylemişti: "Onlar bilsin ki, ben ölümü kendi eliyle tutmuş bir insanım. Hiç ölümden de korkmam. Başkaları ne kadar dünyayı seviyorsa, ben o kadar ölümü bekliyorum. O yüzden birisi şöyle yapmış bana, birisi böyle yapmış, hiç umurumda değil. Sinek ısırığı kadar beni ilgilendirmiyor. Ben ölümü görmüş bir insanım. Herkes kendi yolunu bilsin.''

15) Kadınlar ona tepkili

Arınç'ın hitabet yeteneği çok yüksek ama bazı açıklamaları (özellikle de kadınlar hakkındakiler) toplumun birçok kesiminde itirazlarla karşılanıyor ve itici bulunuyor. Mesela şu sözleri: "Kadın ise o da iffetli olacak. Mahrem-namahrem bilecek. Herkesin içerisinde kahkaha atmayacak. Bütün hareketlerinde cazibedar olmayacak, iffetini koruyacaksın." CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın Meclis'teki bir konuşmasında 'vajina' kelimesini geçirmesinin ardından yaptığı konuşma da çok tepki aldı: "Kürtaj meselesi konuşulurken siz öyle bir söz sarf ettiniz ki benim yüzüm kıpkırmızı oldu. Bir evli, bir bayan, çocuğu olan milletvekili kendisi ile ilgili bir organını nasıl böyle açıkça konuşabilir."

16) 'Polemikten sorumlu' bakan

Yakınları, kendi grubunda şimşekleri üstüne sıkça çektiğini söylüyor. AKP'lilerin özellikle Meclis Başkanlığı döneminde Arınç'a yönelik en çok dillendirdiği şikâyet: "Telefonlarımıza çıkmıyor." Şahsi problemler için devreye girmeyi, iş takibi yapanlarla muhatap olmayı sevmiyor.

17) Odacısından müsteşarına çalışma arkadaşlarının düğün ve cenazelerine istisnasız katılıyor.

18) Ne kadar aksini söylese de polemiğe girmeyi seviyor.

Deniz Baykal ona 'Polemiklerden Sorumlu Devlet Bakanı' demişti.

19) Tasarruf konusunda takıntılı.

'Açık kalan ikinci ışığı' kapattırıyor.

20) Malvarlığıyla bilinen birisi değil.

Suikast iddiaları sırasında konu olan Çukurambar'daki evi krediyle aldı. Meclis Başkanlığı sırasında aldığı, bazen makam aracı olarak da kullandığı ve halen muhafaza ettiği Audi A4 marka araç da krediyle.

21) 2009'da başbakan yardımcılığı görevine gelmesinin ardından Başbakan Erdoğan'ın ekibinin ona pek ısınamadığı iddia ediliyor.

22) Ağır abiliği tescilli.

Erdoğan'ın da ona olan yaklaşımını sevgiden çok hürmet duygusunun belirlediği söyleniyor.

23) AKP'deki iç gelişmeleri bilenler, Arınç'ın partide son yıllarda gelişen söylem ve ilişki biçiminden hoşlanmadığını söylüyor.

24) Gezi olayları sırasında ılımlı mesajlar veren Arınç'ın, onun bu tavrına kızan Erdoğan'la tartıştığı, ardından istifa ettiği ama Gül'ün onu istifadan vazgeçirdiği iddia ediliyor.

25) 8 Haziran'da emekli olsa da olmasa da MKYK üyesi olarak büyük kongreye kadar parti yönetiminde. Bu süreçte Arınç'ın 'özgül ağırlığı' devam edebilir. Erdoğan'sız ilk kongreye bu ağırlık tesir edebilir. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Münevver Arınç Bülent Arınç Abdullah Gül Hürriyet Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (70)

Mustafa kemal Çetin:

Bülent Arınç''ın dedesi Şeyh Mehmet, İzmir''de Kubilay''ı şehit eden vatan haini değil midir?

17
12
yanıtYanıtla
Fahrettin kantarci ogluMobil-IOS:

Adam gibi Adam birdaha oraya gelmiyen tek adamdir

7
17
yanıtYanıtla
espiyeli:

cehennemin anahtarı akp de isteyen alır

17
3
yanıtYanıtla
hizmetler !:

merhaba, bu irani mollalar, , , karaçarşaf zulümü molla zulümü ! özgürlük SIFIR iran. ya bunu Düşman ! yapmaz hainler'''''' Türban imza gericilik ! hizmeti. biraz makarna kömür hizmeti, , , ve En son Rüşvet hizmeti bu hainle''der'''''' Türkiye .

9
6
yanıtYanıtla
CCC:

İLAHİ ADALET ASLA ŞAŞMAZ. SİYASETÇİYİM ZANNEDENLERİN MANEVRALARI, DARBE OYUNLARI KUMPASLARI AYAKTA KALMALARI İÇİN MİT İLE KURULAN TEZGAHLAR, İARKASINDAKİ PATRONLAR ALAYI VE DAHA SAYAMADIĞIM NİCE NİCE KURULAN TEZGAH VE KUMPASLAR ALLAHU TEALANIN ADALETİNİN KARŞISINDA SELDE SAMAN ÇÖPÜ BİLE OLAMAZ. İNSANLAR İSTERLERKİ HEMEN HERŞEY OLSUN. ALLAHU TEALANIN İZNİ OLMADAN YAPRAK KIMILDAMAZ, BUNA , İNANIYORUZ MADEM İNANIYORSAK NEDEN ENDİŞE EDİYORUZ. İZLEYELİM HERKEZİN ALEMİ İSLAMA İBRET OLACAK SONUNU HEPBERABER İZLEYELİM. GÖRELİM MEVLAM NEYLER NEYLERSE GÜZEL EYLER. HERKEZ NE EDERSE KENDİNE EDER.

11
3
yanıtYanıtla
ist:

al birini vur ötekine, alayı hırsız bunların

11
3
yanıtYanıtla
mobilWeb@haberler.com:

Bulent Arinc mi dogruyu soyluyor Melih Gokcek mi yada ikiside gerceklerimi soyluyor

13
0
yanıtYanıtla
CCC:

ERDOĞAN ŞÖYLE BİR KEZ DÜŞÜNSÜN 77 MİLYONUN ALLAH İNDİNDE HESABINI VERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORSA, KENDİNİ DÜŞÜNEREK KEN Dİ ÇIKARI İÇİN GÖRÜNTÜSÜ İLE İCRAATI FARKLI FARKLI OLMADIYSA, BAĞLANTILARI İŞBİRLİĞİ EĞER ALLAHIN RIZASINA UYGUNSA SORUN YOK. HAAA EĞER TAM TERSİ İSE BU DÜNYA GELİP GEÇİCİ HEVA HEVES YERİDİR. AHİRETTEKİ HAYATI FEDA EDİP DÜNYAYI İSTEYENLERE PİSLİĞE BATTIKÇA BATANLARI VAY HALİNE. ONLARIN SONU NE KÖTÜDÜR. . . NE ACI BİR SONDUR ONLARINKİ. . . ALLAHIM MUHAFAZA BUYURSUN, RABBİM HİDAYET NASİP EYLESİN. PATRONLARIN BU MİLLETTEN GÖTÜRDÜKLERİ İLE KÖŞE DÖNMELERİNİN BU KÖŞE DÖNEMELERDE BERABER NEMALANANLARIN, BU ZEMİNİ AL GÜLÜM VERGÜLÜMLE HAZIRLAYANLARIN, MEDYA İLEDE AYNI DÜZEN İÇİN YÖNLENDİRME KURGUSU YAPARAK MİLLETİ İSTEDİKLERİ ŞEKİLDE KULLANMAYI AKLI SIRA GÜZEL BİR İŞMİŞ GİBİ ALIŞKANLIK EDENLERİN VAH Kİ VAH SONLARINA.

13
0
yanıtYanıtla
simsar akp li:

cemaatçi bu şarlatan

3
10
yanıtYanıtla
ali kılıç:

arınc dik duruşunun sonunu getiremiyorsun biraz vicdanın sesini dinle hak ve hukuku bilen birisi olarak dogruları söylemek ALLAH rızasıdır

13
0
yanıtYanıtla
Tüm 70 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title