Haberler

Bu Sınav Çok Tartışılacak

Güncelleme:

Lisede Tek Ders Sınavına 'Sağlık Raporu' İle İki Kez Girip Mezun Oldular.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) verdiği hakla İzmir'de bir lisede tek dersten başarısız olan son sınıf öğrencilerine yapılan sınav, ilginç gelişmelere yol açtı. Sınava giren öğrencilerden 10'u başarısız oldu, ancak öğrenciler sonuçları öğrendikten sonra sağlık raporu getirince, 3 gün sonra bir sınav daha yapıldı, hepsi geçip mezun oldu. Eğitimciler, gizlenmeye çalışılan uygulamayı 'skandal' olarak yorumladı.

ÖSYM'deki sınav skandallarının yankıları sürerken, İzmir'de çok tartışılacak bir sınav gerçekleştirildi. MEB, üniversite sınavını kazansın kazanmasın tek dersten kalan lise son sınıf öğrencilerine tek ders sınav hakkı verdi. İzmir Milli Eğitimi Müdürlüğü de bu sınavların 16- 21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmesi için ilçelere yazı yazdı. Karabağlar İlçesi'nde yer alan Yeşilyurt İMKB Ticaret Meslek Lisesi'nde bu sınav 21 Eylül'de gerçekleştirildi.

'İşletmelerde beceri eğitimi' dersinden kalan ve bu yüzden mezun olamayan 30 öğrenciden 24'ü bu sınava girdi. Aynı gün sonuçlar açıklandı. 10 öğrenci yine başarılı olamadı, kaldı. Kalan 10 öğrenci aynı gün sağlık raporu alarak okula verdi. Öğrencilerin sınava girip çıktıktan sonra getirdikleri raporlar kabul edildi. 24 Eylül'de yeniden sınav yapıldı.

Bir önceki sınavda kalan 10 öğrencinin yanı sıra, sınava girmeyen 6 öğrenciye daha çağrı yapıldı. Sınava toplam 12 öğrenci girdi, iddiaya göre aynı sorular soruldu, 12 öğrenci de başarı gösterdi, mezun oldu. Bir önceki sınavda 33-40 puan alan öğrencilerin 80-100 puanlar alarak geçtikleri belirlenirken, uygulamayı öğrenen eğitimciler, "Bu bir skandal" dedi.

Tek ders sınavından kalan öğrencilere, getirdikleri sağlık raporlarına karşılık yeni bir sınav hakkı verilmesinin ciddi bir yanlış, başka öğrencilere yapılan büyük haksızlık olarak değerlendiren eğitimciler şunları söyledi:

"Lise son sınıfta bir ya da birkaç dersten başarısız oldukları için mezun olamayan binlerce öğrenci var. MEB, hemen hemen her yıl öncelikle üniversite sınavını kazanan ancak liseden mezun olamamış öğrencilere yeni bir hak veriyor. Bu yıl da bu hak tek dersten verildi, üniversite sınavını kazanma da şart koşulmadı. Bu okulda yapılan sınava girip başarısız olan öğrencilere yeni bir hak verilmesi ise aklın alabileceği bir uygulama değil. Sonuçlan açıklandıktan sonra 10 öğrencinin hepsi birden nasıl hastalanır ki? Belki çocukların mezun olabilmesi için böyle bir yola başvurulmuş, ama Bakanlığın bile vermediği bir hak, sadece bir okulun 10 öğrencisi için nasıl verilebilir? Diğer okullardaki öğrencilerin günahı ne?"

'RAPOR GETİRİNCE SINAVLARINI İPTAL ETTİM"

Öte yandan Yeşilyurt İMKB Ticaret Meslek Lisesi Müdür Vekili Mustafa Özercan, uygulamayla ilgili DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Özercan, sınavda kalan öğrencilerin sonuçlar açıklandıktan sonra kendisine 'kuralına uygun' rapor getirdiklerini, bunun üzerine kaldıkları sınavı iptal ettiğini söyledi. Özercan, "Raporları sonradan getirdiler. Rapor getirilince sınavlarını iptal ettim, yeniden mazeret sınavı yaptık. Tekrar komisyon kurdum. Sorun yok. Hepsi sınıf geçtiler, mezun oldular. Milli Eğitimle de görüştüm onlar da 'yapabilirsin' dediler, raporlarını da kayda soktum. Hasta olup olmadıklarını bilemem, doktordan aldıkları raporlar var. Raporlar kuralına uygunsa kabul etmek zorundayım."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title