Haberler

Bu Mehterde Çok "İş" Var

Konya'nın Seydişehir ilçesinde, işçi, memur ve esnaf gibi farklı meslek gruplarından 18 kişinin görev aldığı "Sancak Mehter Takımı", performansı ile dinleyenleri heyecanlandırıyor.

ABDULLAH DOĞAN - Konya'nın Seydişehir ilçesinde, işçi, memur ve esnaf gibi farklı meslek gruplarından 18 kişinin görev aldığı "Sancak Mehter Takımı", performansı ile dinleyenleri heyecanlandırıyor.

Orta Asya'ya dayanan kültürüyle askere moral, halka heyecan veren mehter, geçmişin cenk müziklerini geleceğe taşımaya devam ediyor.

Geçmişi Selçuklulara kadar uzanan Osmanlı devletinde ise altın çağını yaşayan mehter, bugün halkın milli duyguların canlandırmada hala etkili.

Seydişehir'de oto tamircisinden bilgisayarcıya çeşitli iş kollarından 18 kişinin kurduğu "Seydişehir Sancak Mehter Takımı", bugüne kadar çok sayıda il ve ilçede düzenlenen etkinlikte görev aldı.

"Kös"cüsü oto tamircisi, "zurnazeni" bilgisayarcı olan mehterin kostüm ve enstrümanları da gönüllülerin katkısıyla temin edildi.

Grubun kurucusu 30 yaşındaki bilgisayar tamircisi Ümit Demirci, 5 yıl önce arkadaşlarıyla Seydişehir Sancak Mehter Derneğini kurduklarını söyledi.

Açılış, tören ve şenliklere katıldıklarını belirten takımın "zurnazen"i Demirci, bu etkinliklerde hiçbir ücret almadıklarını dile getirdi.

"Kimse enstrüman çalmasını bilmiyordu"

Demirci, grup üyelerinin her birinin farklı iş kolunda çalıştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu işe başladığımızda kimse enstrüman çalmasını bilmiyordu. Mehter içindeki hocamız eğitim verdi. Zamanla geliştiriyoruz. Birçok belediyenin bünyesinde bulunmayan mehteri ilçemize kazandırdık. Çevre il ve ilçelere gidiyoruz. Atalarımızdan kalan mirası yaşatıyoruz ve severek yapıyoruz. Hatta Viyana'ya bile gideriz, kendimize o kadar güveniyoruz. Severek yapıyoruz. Dükkanıma gelen müşterilerimi de bazen zurnayla karşılıyorum."

Bugüne kadar 150'nin üzerinde programda görev yaptıklarını vurgulayan Demirci, şehir içi ve dışında katıldıkları programlarda çok sayıda teşekkür belgesi aldıklarını ifade etti.

Demirci, kostümleri imkanlarıyla hazırladıklarını aktararak, grupta memur, oto tamircisi, ayakkabıcı ve engelli arkadaşlarının yer aldığını vurguladı.

"Eğit, donat ve çal dedik"

Grubun eğitmeni ve "mehterbaşı" Zeynel Palas ise uzun yıllar Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımında görev yaptığını anlattı.

Emekli olduktan sonra ekibin eğitimini üstlendiğini belirten Palas, "Ekibin şefiyim. Gayet iyi ve uyumlu grubumuz var. As kadromuz 18 kişiden oluşuyor ama sayımız 35'e kadar çıkabiliyor. Zamanla daha iyi seviyeye geleceğiz. Hobi amacıyla toplanan bir ekibiz. 'Eğit, donat ve çal' dedik, mehter de coşkuyla vuruyor. Nereye gidersek gidelim yüzümüzün akıyla çıkacak bir mehterimiz var." diye konuştu.

"İlgi artınca davulu patlatacak kadar coşuyoruz"

Mehterde "kös" çalan oto tamircisi, 33 yaşındaki Ahmet Tekin ise hiç müzik eğitimi almadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Arkadaşımın daveti üzerine katıldım. Burada davula merak saldım. 'Ben bu davulu çalarım arkadaş' dedim, patladı gitti. İşi gücü bırakıp heyecan ve sevinçle geliyoruz. Esnafız, hafta içi iş yoğunluğundan zorlanıyoruz. İlgi fazla olunca moralimiz de o kadar iyi oluyor. İlgi artınca davulu patlatacak kadar coşuyoruz. Gittiğimiz programlarda büyük coşku ile karşılanıyoruz. Alkış arttıkça milli duygularımız kabarıyor."

Kaynak: AA / Güncel

Seydişehir Palas Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title