Haberler

Btk'nın Veri Tabanına Sabotaj İddiası" Davası

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) veri tabanına sabotaj düzenlediği iddia edilen, kurumun eski bilişim uzmanı Okan Aydoğan'ın 4,5 yıla kadar hapis talebiyle yargılanmasına başlandı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) veri tabanına sabotaj düzenlediği iddia edilen, kurumun eski bilişim uzmanı Okan Aydoğan'ın 4,5 yıla kadar hapis talebiyle yargılanmasına başlandı.

Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Aydoğan ve avukatı ile BTK'nın avukatı katıldı.

Savunmasında suçlamaları reddeden Aydoğan, verileri değiştirmediğini söyledi.

Söz konusu sistemin kurulmasında aktif görev aldığını, yaptığı öne sürülen veri değişikliğini kendini fark ettirmeden gerçekleştirebileceğini anlatan Aydoğan, şunları kaydetti:

"Hakkımdaki iddialar hususunda bilgi verilmeden üç ay boyunca kurumdan uzaklaştırıldığım için benim kullanıcı ismimle kimin veri değişikliği yaptığını veya böyle bir iddianın doğru olup olmadığını bilemiyorum. Gördüğüm kadarıyla kurumda herhangi bir zarar meydana gelmemiş, sadece bir müddet verilere ulaşım engellenmiştir. Sistemin donanımından kaynaklanan bir hata olabileceğini tahmin ediyorum."

BTK'nın avukatı Burhanettin Karagöz ise davaya müdahilliklerine karar verilmesini istedi ve Aydoğan'dan şikayetçi olduklarını söyledi.

Aydoğan'ın avukatı Hayri Uğur da yazılı savunma hazırlamak için süre tanınmasını, kurumun veri tabanına kimlerin ulaşma yetkisi olduğunun araştırılmasını ve BTK Ankara Bölge Müdürlüğünde memur olarak görev yapan Faruk Yılmaz'ın "tanık" olarak dinlenmesini istedi.

Mahkeme, BTK'nın davaya müdahillik talebini kabul ederken, kurumdan, suç tarihi itibarıyla veri tabanına kimlerin ulaşma yetkisi olduğunun ve kurumun zararının bulunup bulunmadığının sorulmasına karar verdi.

Faruk Yılmaz'ın "tanık" olarak dinlenmesine, Aydoğan ve avukatına yazılı savunma hazırlamaları için süre verilmesine karar veren mahkeme, dosyaya kayıtlı hard diskin bilirkişiye verilerek, çözümünün yaptırılmasını kararlaştırdı ve duruşmayı erteledi.

İddianame

İddianamede, BTK'nın Ankara Bölge Müdürlüğünün sistem odasında kurulum için görevlendirilen kurumun eski bilişim uzmanı Aydoğan'ın, kullanıcı adıyla oturum açtığı bilgisayardan sunucuya uzak masaüstü bağlantısı yaptığı ve kullanıcıların e-imzalarının tutulduğu tablodaki bazı karakterleri değiştirdiği öne sürülüyor.

Aydoğan'ın, veri tabanına hukuksuz ve yetkisiz eriştiği savunulan iddianamede, "Aydoğan'ın, bilişim sistemine sabotajda bulunduğu, bu eylem sonucunda veri tabanında onay bekleyen güvenlik sertifikası bildirimlerinin raporlarda görüntülenemediği ve sisteme internet ortamında giriş yapan GSM operatörlerinin e-imza girişlerinin bir kısmının başarısız olduğu" kaydediliyor.

Aydoğan'ın, "bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, erişilemez kılma, sisteme veri yerleştirme, bilişim sistemine hukuka aykırı girme ve orada kalmaya devam etme" suçlarından 4,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Aydoğan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title