Haberler

Bozdağ: Cinsel İstismar, Çocuk Cinayetleri,hırsızlık ve Uyuşturucu Suçlarında Cezalar Artıyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen kanun tasarısı konusunda, 'Hem çocuklara karşı hem de yetişkinlere karşı cinsel saldırı ve istismar gibi suçlar var. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların işlenmesi halinde verilecek cezaları önemli oranda artırıyoruzö dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen kanun tasarısı konusunda, 'Hem çocuklara karşı hem de yetişkinlere karşı cinsel saldırı ve istismar gibi suçlar var. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların işlenmesi halinde verilecek cezaları önemli oranda artırıyoruzö dedi.

Yozgat'ta, partisinin il teşkilatı tarafından düzenlenen istişare toplantısına katılan Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen kanun tasarısının içeriği hakkında bilgiler verdi. Bazı suçlarda cezaların artırılacağına dikkati çeken Bozdağ, şunları söyledi: 'Adalet Komisyonu'nda, bir kanun tasarısı var son derece önemli hususları içeriyor. Özellikle cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçları ilişkin yeni düzenlemeler getirilmektedir. Hem çocuklara karşı hem de yetişkinlere karşı cinsel saldırı ve istismar suçları genel anlamda, cinsel dokunulmazlığa karşı suçların işlenmesi halinde verilecek cezaları önemli oranda artırıyoruz. Daha önceki düzenlemelerde saldırıya uğrayanın beden ve ruh sağılığının bozulması durumunda rapor aranıyordu. Esasında saldırıya uğrayanın beden ve ruh sağlığını bu rapor saldırıdan daha fazla etkileye biliyordu. Saldırıya uğrayıp da beden ve ruh sağlığı bozulmayan olabilir mi' Yeni düzenleme bunu peşinen kabul ediyor, beden ruh sağlığının bozulması halinde cezayı artırmak için ön görülen ceza miktarı ana cezaya ilave edilmektedir. Ayrıca vesayet, kamu görevi, koruyucu aile, kayın hısımlığı, üvey anne, üvey baba, üvey evlat ve evlatlık ilişkisi içerisinde olanların bu fiili işlemesi halinde cezaların artırılması getirilmektedir."

CİNSEL DOKUNULMAZLIK SUÇLARINDA CEZA ARTIYOR

Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş suçlardan dolayı hapis cezasına mahkum olanlar için bazı kısıtlamaların getirildiğini belirten Bozdağ, 'Tıbbi tedavi, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmamak veya oralarda ikamet etmemek, çocuklarla bir arada gerektiren bir ortamda çalışmamak, çocuklarla ilgili bir meslek icra etmemek gibi hak yoksunluklarıyla da karşı karşıya kalacak. Seçenek yaptırımlar bunlara uygulanacaktır, tıbbi tedavi yoluna da gidilecektir. Cezaların infazı konusunda da ayrıca bir değişiklik yapıyoruz. Eskiden bu suçlardan ceza alıp cezası kesinleşen, kesinleşen cezasının üçte ikisini içeride çekip iyi halde olduğu takdirde tahliye olabiliyordu. Yeni düzenlemeyle cezasının dörtte üçünü içeride yattıktan sonra iyi hali varsa şartlı tahliye olabilecektir. Böylelikle hapiste kaldığı süreyi de artıran bir adım atmış olduk" diye konuştu. ÇOCUK CİNAYETLERİ DE 33 YIL HAPİS Çocuklara karşı işlenen cinayet suçlarının toplumu derinden etkilediğini söyleyen Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son günlerde 'bunların hakkı idamdır' tartışmaları yapıldı. Ancak bizim hukukumuzda idam cezası yok. En ağır ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. Öldürme fiili çocuklara karşı işlendiğinde verilen ceza da ağırlaştırılmış müebbet hapistir. O zaman biz bu durumdaki cezanın infazında geçecek süreyi artıran bir adım attık. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet cezası alanlar, mevcut düzenlemeye göre 30 yıl yatınca tahliye oluyorlardı, yeni düzenlemeye göre 39 yıl yatacaklar. 9 yıl cezalarının infazındaki süre artmış oldu. Müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yatınca tahliye olabiliyordu, yeni düzenlemede bunlar da 33 yıl yattıktan sonra iyi hali varsa tahliye olabilecekler, burada da infaz 9 yıl süreyle artırıldı. Buradaki düzenleme terör suçlarının infazındaki şartlar bunlar için de getirildi. UYUŞTURUCU VE HIRSIZLIK SUÇU CEZALARINA DÜZENLEME

Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle alakalı suçların cezalarını önemli oranda artırıyoruz. Hem uyuşturucu madde imal, ihraç ve ticaret suçunun cezasını, hem bunları sağlayan bunları teşvik eden, kenevir ekimi yapan, içen vesaire bütün boyutlarıyla cezaları önemli ölçüde artırıyoruz. Ayrıca uyuşturucu ve uyarıca maddenin çocuğa verilmesi veya satılması halinde verilecek cezanın alt sınırının en az 15 yıl olması gerektiğini yasaya yazıyoruz. 15 yıldan daha yukarı cezayı da mahkemeler verebilecektir. Bu son derece önemli bir değişikliktir. Öte yandan uyuşturucu maddelerle ilgili suçlar örgüt halinde işleniyor. Ancak örgütü ispat etmek zor olduğundan cezalarda bir takım indirimler olabiliyordu. Bunun önüne geçmek bakımında da hem örgütün, hem de suçun üç veya daha fazla kişi tarafından işlenmesi halinin cezasını artıran bir adım atıyoruz. Üç veya daha fazla kişi tarafından işlenmiş halinde de örgüt halinde ceza artırıldığı gibi burada da cezanın artırılması yoluna gidilecektir. İnfazda da cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda nasıl cezanın üçte ikisi infaz edilince tahliyesi varken dörtte ücü infaz edilir hale getirdiysek şimdi uyuşturucu maddelerle ilgili suçlardan hüküm giyenler, cezasının dörtte üçünü infaz ettikleri ve iyi halli oldukları takdirde şartlı tahliye olabileceklerdir. Bunların cezalarının infazını da terörün infazıyla benzer konuma taşımış olduk. Türkiye'nin çok değişik yerlerinde pek çok yerde uyuşturucu maddelerle ilgili suçların yaygınlaştığını görüyoruz.

MESKENDE HIRSIZLIK CEZASI 5 YILDAN 7 YILA ÇIKIYOR

Mevcut cezaların caydırıcılığının kafi olmadığı çok açık ortada, umarım ki yeni cezalar bu açıdan caydırıcı olur ve bu alanda mücadelede faydalı sonuçlar ortaya çıkarır. Hırsızlıkla alakalı konularda da çok yoğun şikayetler aldık. Özellikle meskende hırsızlıkla ilgili pek çok vatandaşımızın şikayeti var; 'Çalıyor ceza almıyor' veya 'aldığı ceza çok az' diye. Şu anda kanunda iki yıldan 5 yıla kadardı ceza. Yeni düzenlemede meskende hırsızlığın cezasını 5 yıldan 7 yıla çıkartıyoruz. Gece işlenmesi halinde de hırsızlığın cezasını yarı oranında artırılacağını ceza kanuna koyuyoruz. Gece yapıldığında hırsızlık asgari ceza 7,5 yıl olacak, 12 yılda olabilir 15 yılda olabilir, bunu mahkeme karar verecek. KAPKAÇ CEZASI 3 YILDAN 7 YILA ÇIKIYOR

Kapkaç gibi hırsızlığın nitelikli hallerinin cezası 3 yıldan 7 yıla kadardı yaptığımız düzenleme ile 5 yıldan 10 yıla kadar çıkartıyoruz, gece işlenmesi burada da cezayı artırıcı bir neden olacaktır. Bu da son derece önemli bir değişikliktir. Daha pek çok düzenleme var.ö ÇOCUK KAÇIRMADA TUTUKLAMA YASAĞI 2 YILDAN 1 YILA İNECEK

"Hukukumuzu daha ileri bir noktaya taşımak için adımlar atıyoruz" diye konuşmasını sürdüren Bozdağ, 'Örneğin ticaret mahkemeleri tek hakimli mahkemelere dönüştürülmüştür bu tasarıyla ticaret mahkemelerini yeniden heyetli mahkemeye çeviriyoruz" dedi. Bozdağ şöyle devam etti: "Adli yargıda istinaf vardı, şimdi idari yargıda da istinaf kuruyoruz ve bu alanda da önemli bir adımı önemli bir değişikliği yapıyor, hukukumuza yeni bir müesseseyi idari yargı açısından da kazandırmış oluyoruz. Önümüzdeki günlerde mecliste görüşülecek. Konya'da bir hadise oldu. Bir kız çocuğu yanına yaklaşan biri tarafından kandırılarak götürüldüğüne dair haberler yer aldı. Ancak kişi yakalandı, savcılığa çıktı ve oradan serbest bırakıldı. Herkes rahatsız oldu, bizde rahatsız olduk. Şimdi talimat verdim arkadaşlarıma bir hazırlık yaptırıyoruz. Neden böylesi bir fiili yapan kişiyi gözaltına aldıktan sonra tutuklama cihetine gidilmedi. Eğer yasada bir eksiklik varsa onu gidereceğiz. Arkadaşlarımın bana verdikleri bilgide muhtemeldir ki 2 yıl olan tutuklama yasağına takılmış olabilir diye söylediler. Buradan ifade ediyorum; eğer iki yıl olan tutuklama yasağı nedeniyle tahliye varsa, böyle bir durum söz konusuysa adalet komisyonundaki tasarı içerisine iki yıl olan tutukluluk yasağını bir yıla indiren adımı atacağız. Böylesi çirkin işleri yapanları himaye eden bir yasağın düzenlemeyi biz hukukumuz içinde barındıramayız. Onun içinde bu konuda iki yıllık olan tutuklama yasağını bir yıla indiren bir adımı da önümüzdeki günler içerisinde atacağımızı buradan ifade etmek istiyorum."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bekir Bozdağ Yozgat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title