Haberler

Bosna Hersek'te Türkiye Mezunları Bir Araya Geldi

Güncelleme:

Türkiye'deki ilköğretim, lise ve üniversitelerde eğitim gören ve ülkesine dönen Bosna Hersekli öğrencileri bir araya getiren TÜMED'in tanıtım toplantısı yapıldı.

Bosna Hersek'te, Türkiye'deki ilköğretim, lise ve üniversitelerde eğitim gören ve ülkesine dönen Bosna Hersekli öğrencileri bir araya getiren Türkiye Mezunları Derneği'nin (TÜMED) kuruluş ve tanıtım toplantısı düzenlendi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Mehmet Köse, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile Türkiye'de öğrenimlerini tamamlayan çok sayıda Bosna Hersekli vatandaş katıldı.

Yıllar sonra birlikte eğitim alan yüzlerce Bosna Hersekli vatandaşı bir araya getiren TÜMED toplantısında, Türkiye mezunlarının büyük mutluluk yaşadıkları gözlendi.

Büyükelçi Erginay, yaptığı konuşmada, gerçekleştirilen toplantıyı görevi boyunca yaşadığı en güzel olaylardan biri olarak anımsayacağını söyledi.

Böyle bir platformun olmamasının eksikliğinin hissedildiğini belirten Erginay, şunları kaydetti:

"Sonunda TÜMED kuruldu. Bunda katkısı olan tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Bosna Hersek ile Türkiye arasında çok yakın tarihi, kültürel ve ekonomik bağlantılar var. Türkiye, Bosna Hersek'teki kültürel ve tarihi mirasın korunması, aynı zamanda bu ülkenin ekonomik kalkınması için yoğun çabalar sarfetmekte. Ülkeler arasındaki insani ilişkiler de çok önemli. Buna, Türkiye'de yaşayan Boşnak kökenli vatandaşlar ve sürekli sayısı artan Bosnalı turistler de katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Bosnalı öğrencilerin eğitim için Türkiye'yi seçmesi, halklarımız arasındaki sıcak ilişkiler ve ülkeler arasındaki verimli bağlar için temel oluşturuyor."

TÜMED'in kurulmasının önemine değinen Erginay, Türkiye'de okumuş ve gönülden bağlanmış olan öğrencilerin, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmeye devam edeceğini vurguladı.

Büyükelçi Erginay, TÜMED üyelerine büyük görev düştüğünü belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"İkinci vatan olarak gördüğünüz Türkiye'nin gönüllü elçileri olun. İki ülke arasındaki kardeşliği tanıtın, ilişkilerin güçlenmesi için kanaat önderliği yapın. Elçiliğin faaliyetlerine katkıda bulunun. Sizin görüş ve yönlendirmelerinize daima açığız. Bosna Hersek'te faaliyet gösteren iş adamlarıyla temas içerisinde olun. Mezunlar olarak dayanışma sergileyin. TÜMED'in parçası olan herkese çok teşekkür ediyorum. Unutmayın, Türkiye ve büyükelçiliğimiz her zaman yanınızda."

Türkiyeli mezunlar için haberleşme portalı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Mehmet Kösede konuşmasında, toplantıya katılma fırsatı bulmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yaklaşık 20 yıllık bir süreçte Türkiye'den mezun olmuş Bosna Hersekli vatandaşları bir araya getiren bu derneğin kurulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Köse, bu kapsamda gerekli çalışmaları yapanlara teşekkür etti.

Köse, "TÜMED sayesinde iki ülke arasındaki ilişkilerde hareketliliği artırmış olacağız. Türkiye ve Bosna Hersek'in eğitim alanındaki hareketliliği ise belki yüzyıllardır sürüyor, bu son 20 seneyle sınırlı değil. Bugün her ülke, kendi öğrencilerini yurt dışında eğitim almak için teşvik ediyor, farklı tecrübeler için de uluslararası öğrenci çekmek istiyor. Buradaki hedefimiz aynı siyasi coğrafyadaki öğrencilerin kendi aralarındaki çalışmalarını ve hareketliliğini teşvik etmek" dedi.

Yurt dışında eğitim gören öğrencilerin kendi ülkelerine dönüp geleceklerini burada planlamalarının önemini vurgulayan Köse, aynı şekilde Türkiye'de eğitim alan öğrencilerin Bosna Hersek'e geri dönerek, ülkelerine katkı sağlamalarını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için ellerinden geleni yapması gerektiğini kaydetti.

"Türkiye'de eğitim gören öğrencileri, burada kurdukları kültürel ve sosyal bağlar açısından, Türk diyasporası gibi görüyoruz" diyen Köse, şu ifadeyi kullandı:

"Onlar bizim için aynı değerde. Şu anda Türkiye'de eğitim almış ve kendi ülkelerine dönmüş yaklaşık 100 bin civarında mezun veritabanımız var. Son iki yılda 40 ülkedeki mezunlarımızla bir araya geldik. Bütün mezunlarımız için bir mezun portalı olacak, bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bu sayede onlar kendi aralarında haberleşebilecek, eski arkadaşlarıyla görüşüp bilgi alışverişinde bulunabilecek. Aynı zamanda iş adamlarımız burada ilanlar verecek, burada değişik forumlar olacak. Bu portalla sadece Bosna Hersek'teki bin 500 mezun arkadaşımız değil, dünyadaki 100 bin mezun arkadaşımız birbiriyle iletişim halinde olabilecek."

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı olan İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu Adis Alagiç de toplantıya katılan herkese teşekkür etti.

Uzun zamandır böyle bir derneğin oluşturulmasından bahsedildiğini aktaran Alagiç, TÜMED'in tüm Türkiye mezunları için ortak bir platform olduğunu kaydetti.

Derneğin amaçlarından bahseden Alagiç, şöyle konuştu:

"Öncelikle Türkiye mezunları ile birliktelik ve dayanışma, ikinci olarak Bosna Hersek'in sosyo ve ekonomik gelişiminde katkıda bulunmak ve üçüncü olarak da iki ülke arasındaki dostça ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyoruz. TÜMED şeffaflık, disiplin, devamlılık, bağımsız ve profesyonel olarak çalışacak. Aynı zamanda Sırbistan'ın Novi Pazar kentinde de TÜMED'in ilk şubesini kurmak için çalışmalar başlattık. Bu kapsamda bizden desteklerini esirgemeyen Türk kurumlarına ve Büyükelçi Erginay'a çok teşekkür ediyorum."

Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Akif Yaman ise TÜMED temsilcilerinin kültür merkezinin faaliyetlerine katılmaya davet etti.

İki ülke arasındaki kültürel işbirliğini geliştirerek halklar arasında kaynaşmayı sağlamayı amaçladıklarını belirten Yaman, "TÜMED üyelerini, faaliyetlerimizin tanıtımında bize yardımcı olmalarını ve ne tür projeler gerçekleştirmemiz, halkla nasıl irtibat kuracağımız hakkında yol göstermelerini istiyorum. Herhangi bir proje gerçekleştirmek istediklerinde de hizmetlerindeyiz. Onlar, artık Türkiye'nin gönül elçileri" şeklinde konuştu.

Her iki ülkeye katkı

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunu Enisa Kezo, lisans eğitiminin ardından, aynı bölümde Afrika ve Orta Doğu Çalışmaları üzerinde yüksek lisans yaptığını söyledi.

Akabinde Bosna Hersek'e dönerek, burada turizm işi ile uğraştığını belirten Kezo, "Türkiye'deyken Genç Boşnaklar Derneği isimli bir dernek kurmuştuk. Fikir yine aynıydı aslında, Türkiye'deki Boşnakları bir çatı altında toplamak istedik. Türkiye'de çeşitli projeler gerçekleştirdik, bunlardan en önemlisi Srebrenitsa 8372 projesiydi. Son projemiz Ankara'da Keçiören Belediyesi'ndeki Aliya İzzetbegoviç Parkı'nda bir Srebrenitsa anıtı yapmak oldu. Bunları başaran ekip şimdi Bosna Hersek'e döndü ve burada da aynı çalışmalara devam edeceğiz inşallah" şeklinde konuştu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden mezun olan Minet Musiç ise iş hayatına öncelikle bir Türk mimar şirketinde çalışarak başladığını, ardından da İstanbul'da kendi mimarlık ofisini açtığını açıkladı.

Türkiye'deki mimarlık ofisinin yanı sıra, Bosna Hersek'e dönerek sağlık turizmi sektörüne yöneldiğini anlatan Musiç, şunları kaydetti:

"Türkiye ile Balkanlar arasındaki sağlık turizmi alanındaki iş birliğini geliştirmek adına bir firma kurdum ve şu an Balkanlar bölgesinde bulunan 10'dan fazla ülkeden Türkiye'ye hasta göndermekteyiz. Aynı zamanda Türkiye'den de buraya gelen var. Turistler buraya geldiklerinde Balkanlar'daki diğer potansiyalleri de değerlendiriyor. Balkanlar'daki doğal güzellikleri ve şifalı suları mümkün olduğunca tanıtabilmek için çalışıyoruz. Bosna Hersek'te aynı zamanda bir çok sosyal faaliyetler gerçekleştiriyoruz. TÜMED'e ilişkin çok olumlu beklentilerimiz var. Umarım buradaki Türk kurumlarıyla da iş birliğimizi geliştirerek her iki ülkeye katkıda bulunabileceğiz."

Bosna Ziraat Bank İcra Müdürü Necmi Lyutsa da, 2000 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun olduğunu belirterek, bunca zamandır böyle bir derneğin eksikliğini yaşadığını söyledi.

Türkiye'de eğitim gören diğer yabancı öğrencilerin de ülkelerinde böyle bir inisiyatif başlatması gerektiğini ifade eden Lyutsa, "TÜMED ile yaşadığımız ülkeye katkıda bulunacak, burada Türkiye'yi tanıtacak ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik çalışmalar yapacağız" dedi.

Bu arada toplantıya katılan öğrencilerden bazılarının Türkiye'de mezun olduktan sonra yıllar sonra ilk kez birbirleriyle karşılaştıklarını dile getirdi.

Toplantının ardından, Büyükelçi Erginay ve eşi Tomurcuk Erginay'ın ev sahipliğinde Büyükelçilik Rezidansı'nda davetlilere ikramda bulunuldu. Büyükelçi Erginay, davetlilerle tek tek ilgilendi ve kendileriyle sohbet etti. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Gazi Üniversitesi Yunus Emre Türk Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title