Haberler

Boş Duran Tarlalar Para Basacak

Güncelleme:

Büyükşehire göç edenlerin boş duran tarlaları yeniden ekilecek. Erzincan'da bin 500 dönüm tarlanın sahibinden vekalet alındı. Buraya 100 bin meyve ağacı dikilecek, ürünler de ihraç edilecek.

Tarımın ihmal edilmesiyle köyden kente göç edenlerin geride bıraktıkları araziler yeniden keşfediliyor. Yıllardır büyük şehirlerde çalışan insanlar zaman içinde köydeki arazilerini unuttu. Vefat edenlerin çocukları ise bu arazileri hiç gidip yerinde görmedi. Bu nedenle binlerce dönümlük tarım arazisi boş halde kaldı. Yüz binlerce dönümlük arazi Anadolu illerinde kullanılmadan duruyor. Bu durumu tersine çevirmek isteyenler köylüleri bir araya getirerek bu arazileri işleme modelini geliştirdi. Bu kapsamda sadece Erzincan'da 700 bin dönümlük kullanılmayan arazi tespit edildi. 30-40 yıldır tarım yapılmadığı için organik üretime uygun olan hazine değerindeki bu tarlaların kazanılması için de 'gurbetten sılaya dönüş' projesi başladı.

DÖNÜM BAŞINA 50 LİRA KİRA

Kemah Kaymakamlığı, Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi'nin (TARYAT) birlikte yaptığı projede arazi sahipleri tek tek aranarak nerede yaşadığı bulundu. TARYAT Proje Koordinatörü Mustafa Mutu, bu insanları tekrar baba topraklarına getirerek, "Burada böyle bir tarlanız var. Birleşerek tarım yatırımı yapalım" dediklerini söyledi. Şu anda bin 500 dönüm için vekaletler alındı. Erzincan Kemah'ta başlayan proje ile 100 bin meyve ağacı dikimi yapılacak. İlk etapta yılda 40 bin ton ürün elde edilecek ve pazar sorunu olmayan bu üretim ağırlıklı olarak ihraç edilecek. Tarlasını buraya veren kişiler, ilk yıl dönüm başına 50 lira, 3 yıldan sonra ise dönüm başına 100 TL para alacak.

70 BİN HEKTAR ARAZİ BOMBOŞ DURUYOR

Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık yetkilileri, sahipleri büyükşehirde olduğu için 2014 verilerine göre Erzincan'da 70 bin hektar tarım arazisinin kullanılmadığını kaydetti. Yetkililer, uygulanacak bu projenin hem Erzincan hem de bölge için model oluşturacağını vurguladı. Kullanılmayan tarım arazilerinin benzer projelerle meyvecilik sektörünün hizmetine sunulabileceğini belirten uzmanlar, projenin bölgenin kalkınmasında ve istihdam yaratılmasında önemli rol oynayacağını vurguladı. Projeye özel sektörzde destek veriyor. Tunay Gıda Başkanı Tuncer Kırtıloğlu, proje kapsamında üretilecek ürünlere alım garantisi verecekleri söyledi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Erzincan Kemah Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti Adana Demirspor Galatasaray maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Adana Demirspor GS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500

Yorumlar (24)

vatansız-bayraksız kalma:

Türk Milletini önce kredilerle borçlandırdılar. . . Şimdi üç kağıt yaparak topraklarını ellerinden alıp vatansız yapacaklar. . .

14
4
yanıtYanıtla
R...:

Sürekli yapılan projeleri karalamak yerine yardımcı olmaya destek olmaya çalışsanız bugün çok daha iyi yerlerde olabilirdik. Devlet diyor ki boş durmasın. Yeter ki bir şeyler ekilsin getiri gelsin. Tarım da vatandaşın da haklı olduğu noktalar var ama tarlaların boş durmasından iyidir. Bir kere devletinizin yanında olun ve yaptığı projelere destek verin. Tarımdan hayvancılıktan iyi para kazananlar nasıl kazanıyor. İsraile verilecek diyenler var saçmalayın artık birazcık aklınızı kullanın

14
1
yanıtYanıtla
3N_7K:

Tarlasını işletmeyip sadece destekleme parası alıp yan yatan adamların tarlalarına el konulmalı. .

11
3
yanıtYanıtla
yahudi dostu:

tarla sahiplerinden vekalet alıp israili erzincana yerleştirecekler. . . .

7
6
yanıtYanıtla
KÖMÜR GÖZLÜM:

sorarım size AKP hangi projesi dini açıdan haram değilVeya hangi projesi sonuç vermiş ki bu versin

6
6
yanıtYanıtla
MMOM:

Müslüman, günde 5 vakit Namazını vakinde kıl, Mümin Müslüman olmanınmutluluğunu yakala.

2
9
yanıtYanıtla
atilla hollanda:

kardesim 500 donum neki 50. 000 donum desen neyse , fidan dikip para basacakmi bu gun dikilen fidan 4 yada5 yasinda meyve vermeye baslar o zamana kadar da o vatandas tarladaki taslari yerler herhalde

6
5
yanıtYanıtla
TÜRKİYEM:

nihayet akıllı bir adım atıldı

10
0
yanıtYanıtla
ORTAYAKARIŞIK:

Bu proje çok akıllıca hem ülke ekonomisi gelişir hem ölmüş olan tarım gelişir konya kadar bile arazisi olmayan israil bile tarım ihracı yapıyor bizim toprağa ne ekersen yetişir inşallah devlet bu projeyi genişletir bütün ülkeye yayar. . .

10
0
yanıtYanıtla
deli:

dönümü 50tl ye bir tarafımla gülüyorum sadece gerek yok biz ekeriz bicerizde ot eksem bunun on katını kazanırım ayda. . . . . . . . . . . . . . .

4
6
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title