Haberler

Bodrum' Daki Giritliler, 'dedemin İnsanları' Nı İzledi

Yönetmen ve senarist Çağan Irmak'ın Girit'ten Türkiye'ye göç eden bir aileyi konu alan son filmi 'Dedemin İnsanları'nın Bodrum'a göç eden Giritliler için gösterimi yapıldı.

Yönetmen ve senarist Çağan Irmak'ın Girit'ten Türkiye'ye göç eden bir aileyi konu alan son filmi 'Dedemin İnsanları'nın Bodrum'a göç eden Giritliler için gösterimi yapıldı. Film, büyük ilgi gördü.Bodrum Belediyesi'nin katkılarıyla, Cinemarine Sinemaları'nda gösterime giren 'Dedemin İnsanları'nı, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, eşi Sevilay Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, eşi Hülya Kocadon ve filmin yapımcısı Mustafa Oğuz'un da aralarında bulunduğu 200 kişi izledi. Filmin gösteriminden önce Mustafa Oğuz, filmin çekildiği alanlar hakkında ve nasıl çektikleri ile ilgili bilgi verdi.

Filmin gösterimi öncesinde de Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Girit Adası'dan gelen bir babanın oğluyum. Bodrum'un bu günlere gelmesinde, Girit Adası'ndan gelenlerin büyük payı olduğunu düşünüyorum. O insanlar ilk önce İtalyan, ardından Alman, daha sonra Yunan ve son olarak ise gerçek bayrağı olan laik Türkiye Cumhuriyeti'nin altında yaşamışlardır. Dedelerimiz büyüklerimiz üç, dört bayrağın kültürünü alarak yaşamışlardır. Bodrum, Türkiye'nin ve dünyanın gündemine oturduysa, bunun altında Bodrumlular'ın medeniliği ve hoşgörüsü yatar. Bunda da Bodrum'da turizmi başlatanlar olan Girirtliler'in büyük payı var" dedi.

Filmin yapımcısı Mustafa Oğuz ise filmin en büyük özelliğinin Çağan Irmak'ın kendi ailesinin yaşadığı hikayeyi senaryolaştırarak, aynı olmasa da bir kurgu yapması olduğunu belirterek, "Türkiye'nin uzun bir dönemine değiniyor. Yakın tarihimizi tanımak, neler yaşandığını öğrenmemiz açısından ilginç bir film. ve bunu sinema dilinde anlatması da çok daha mükemmel olmuş. Filme elimden geldiğince konfor sağlamaya çalıştım" dedi.

Filmi izlemeye gelen ve ailesinin Girit Adası'ndan Bodrum'a geldiğini belirten Zehra Denizaslanı da, "Aile büyüklerimizin hepsi Giritli. Onlar Bodrum'a geldiklerinde hiç Türkçe bilmiyorlardı. Burada zor zamanlar geçirdiler. Göçler hiçbir zaman insanlara mutluluk getirmemiştir. Yaşam şartları birbirinden çok farklıydı. "Bu gelen gavurlar kim?" denilip, dışlandılar. Bizler de sadece kendi içimizde var olmaya çalıştık. O kültürün içerisinde büyümüş olmaktan dolayı gerçekten çok mutluyuz" dedi.

Yaklaşık 2 saat süren filmi büyük bir çoğunluğu Bodrum'un Kumbahçe Mahallesi'nde oturan Giritliler ilgi ile izledi. Filmi izleyenler zaman zaman duygulandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title