Haberler

Bmgk'dan Suriye'de Sivillere Yönelik Saldırılara Tepki

BİRLEŞMİŞ BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de sivillere yönelik saldırılara ilişkin İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından hazırlanan basın bildirisini kabul etti.

BİRLEŞMİŞ BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de sivillere yönelik saldırılara ilişkin İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından hazırlanan basın bildirisini kabul etti.

Bildiride Suriye'de son dönemde siviller, sağlık kuruluşları ve diğer sivil kurumlara yapılan saldırılardan "büyük öfke" duyulduğu kaydedilerek bu saldırıların savaş suçu olarak değerlendirilebileceği vurgulandı.

Bölgede BMGK tarafından da desteklenen çatışmaların durması anlaşmasının ihlalinden kaygı duyulduğu da ifade edilen bildiride, savaşan tüm taraflardan uluslararası insancıl hukuka uymaları istendi.

Tüm tarafların sivil halkla çatışan gruplar arasındaki ayrıma dikkat etme ve sivil kurumlara saldırmama zorunluluğu olduğu kaydedilen bildiride, Suriye halkının korunması konusundaki öncelikli sorumluluğun Suriye hükümetinde olduğu belirtildi.

DAEŞ ve El Nusra tarafından gerçekleştirilen terörist atakların da kınandığı bildiride, Suriye'de siyasi geçiş sürecini destekleyen 2254 sayılı BMGK kararının tam olarak uygulanması çağrısı yapıldı.

BMGK'da başkanlık ve basın bildirileri 15 üyenin de oybirliğiyle kabul edilebiliyor. Rusya ve Çin, bildiriye destek verdi ancak bu iki ülke konunun BMGK tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesi taleplerini veto etmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Konsey'e, saldırganların hesap vermesi için Suriye'deki savaş suçlarının UCM'ye sevk edilmesi çağrısı yapmıştı.

Hastane ve mülteci kampı vurulmuştu

Suriye rejimi, 28 Nisan'da, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü tarafından da desteklenen Halep'teki El Kudüs Hastanesi'ni hava saldırısı ile vurmuş, çok sayıda hasta, çocuk ve bazı sağlık çalışanları hayatını kaybetmişti.

İdlib'te Türkiye sınırına yakın mülteci kampı da yine hava saldırısında vurulmuş ve çok sayıda sığınmacı yaşamını yitirmişti. Bölgede hava operasyonları düzenleyen Rusya ve Suriye rejimi saldırıyla bağlantıları olmadığını öne sürmüştü.

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'deki söz konusu saldırıları hangi grubun yaptığına ilişkin BM'nin yerel kaynaklardan bilgi aldığını ancak yasal olarak bölgede bunu belirleyecek Birleşmiş Milletler ekibinin olmadığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler İspanya Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title