Haberler

BM Yüksek Komiseri El-Hüseyin'e Tepki

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, Türkiye'nin terörle mücadelesini tamamen uluslararası yükümlülükler ve insan haklarına uygun bir şekilde yürüttüğünü belirtti.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, Türkiye'nin terörle mücadelesini tamamen uluslararası yükümlülükler ve insan haklarına uygun bir şekilde yürüttüğünü belirtti.

Büyükelçi Çarıkçı, dün İsviçre'de BM İnsan Hakları Konseyi 33. Oturumu'nun açılışında, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin'in Türkiye'nin terörle ilgili mücadelesine ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

BM Cenevre Ofisi'nde devam eden bugünkü oturumda Türkiye adına söz alan Çarıkçı, "Zeyd Raad el-Hüseyin'in Türkiye'deki durum ile ilgili haksız damgalamaya yol açan ve tamamen yanlış resim çizen değerlendirmesine katılmıyoruz." dedi.

Çarıkçı, demokrasinin evrensel değerlerine, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne sıkı sıkıya bağlı olan Türkiye'nin, Avrupa Konsey'inin kurucu üyesi olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin BM ve Avrupa Konseyi nezdinde geçen yıldan bu yana bir dizi insan hakları mekanizmalarına ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Çarıkçı, bunlardan birinin de martta Diyarbakır'da BM Zorla veya İrade Dışı Kaybetmeler Çalışma Grubu'nun çalışma ziyareti olduğunu anımsattı.

"Türkiye teröre karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir"

BM Yüksek Komiserinin, Türkiye ile tasvirinde PKK terör örgütünü telaffuz etmemesini esefle karşıladığını belirten Büyükelçi Çarıkçı, terör örgütünün son 14 ayda ülke genelinde yüzlerce sivili korkunç şekilde katlettiğini ve emsali görülmemiş şekilde evleri, okulları, hastaneleri ve kutsal mekanları tahrip ettiğini söyledi.

Çarıkçı, konuşmasında şunları kaydetti:

"Artan terör faaliyetlerine karşı, Türkiye'nin terörle mücadele operasyonları kendi halkının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla tamamen uluslararası yükümlülükler ve uluslararası insan haklarına uygun bir şekilde yürütülmektedir. Türkiye, PKK, DAEŞ ve diğer terör örgütlerine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü hakkını kullanarak mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir."

BM Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, dün yaptığı konuşmada, Türkiye'nin güneydoğusunda yaşayan insanların haklarına yönelik endişesinin devam ettiğini belirterek, "kendisine bağlı BM çalışanları için güneydoğuda kapsamlı bağımsız değerlendirme noktasında erişim izni talebinde bulunduğunu ancak birçok konuda kendileriyle işbirliği yapan Türk makamlarının bu talebe olumsuz yanıt verdiğini" ileri sürmüştü.

Bu nedenle Cenevre'de geçici bir izleme makamı kurduklarını dile getiren Raad el-Hüseyin Zeyd, "Konseyi endişelerimize yönelik bilgilendirmeye devam edeceğiz." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Cenevre Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title