Haberler

BM Genel Sekreteri? Nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eıde Kıbrıs'ta

BM Genel Sekreteri? nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eıde Kıbrıs'taAli Ruhluel / Lefkoşa 15 Mart (DHA) - Kıbrıs'ta Rum Meclisinin almış olduğu Enosis Plebisiti'nin okullarda anılması kararının ardından, Akıncı ve Anastasiadis'in sürdürmüş olduğu müzakereler de görüşme masasında yaşanan...

BM Genel Sekreteri? nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eıde Kıbrıs'ta

Ali Ruhluel / Lefkoşa 15 Mart (DHA) - Kıbrıs'ta Rum Meclisinin almış olduğu Enosis Plebisiti'nin okullarda anılması kararının ardından, Akıncı ve Anastasiadis'in sürdürmüş olduğu müzakereler de görüşme masasında yaşanan krizi çözmek ve tekrardan Adadaki müzakere sürecinin başlatılması için BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide her iki lider ile görüşmelerini sürdürüyor. Bu bağlamda adada nabız yoklayan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi. KKTC Cumhurbaşkanlığı'ndaki görüşmede Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin ve bazı müzakere heyeti üyeleri yer aldı. Eide'ye de BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar eşlik etti. Görüşmede basına açıklama yapılmadı. Görüşme sonrası ise Eide basının sorularını yanıtladı.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerdeki çıkmazın henüz aşılmadığını ve görüşmelere yeniden başlamanın biraz daha zaman alacağını belirterek, masaya dönüldüğünde çok daha verimli çalışmak gerekeceğini söyledi. BM'nin süreçte hakemlik üstlenme niyeti bulunmadığını belirten Eide, liderlerle görüşmelerinde BM planını değil, liderlerin farklı açıklamalarında ortaya koyduğu ve özlü konulara vurgu yapılan metodolojiyi görüştüklerini belirtti. Eide, BM'nin New York'ta her iki liderin katılacağı bir toplantı planlamadığına da vurgu yaptı. Rum lider Nikos Anastasiadis ile de bugün öğleden sonra görüşeceğini kaydeden Eide, görüşmede, müzakerelere nasıl dönüleceği ve dönüldüğü zaman ne yapılacağı üzerine odaklandıklarını belirtti. Eide, ayrıca Akıncı'yı, Washington ziyareti de dahil olmak üzere, gerçekleştirdiği bazı uluslararası temaslar hakkında bilgilendirdiğini kaydetti. Washington ziyaretinin, beklediğinden çok daha iyi geçtiğini belirten Eide, değişikliklere rağmen, Kıbrıs müzakere süreci açısından tarihi önem taşıyan ABD desteğinin devam ettiğini gördüğünü söyledi.

'görüşmelerdeki çıkmaz aşılmadı'

Espen Barth Eide, müzakerelerdeki çıkmazın aşılmadığını, müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik zeminin oluşturulması için yapılacak işler olduğunu ve bunların yapılabileceğini belirtti. 'Sorun aşılmadı ancak aşılabilir' ifadesini kullanan Eide, her iki tarafta gerekli isteğin olduğunu söyledi. Eide, ana konunun, müzakereler dönüldükten sonra ne yapılacağı olduğunu kaydetti.

Eide, BM'in, başından beri sürecin liderler tarafından sürdürülmesinden yana olduğunu ve kesinlikle hakemlik talebinde bulunmadığını söyledi. Eide, 'Ben şahsen sürecin liderler düzeyinde sürdürülmesinde kararlıyım. BM'nin süreçte hakemlik üstlenme niyeti yoktur. Geçmişte bunu denedik ve çalışmadığını fark ettik' dedi. Liderler tarafından kendisinden hakemlik yapması istense de, bunu kabul etmeyeceğini kaydeden Eide, kendisine bu yönde bir talebin gelmediğine de işaret etti.

Espen Barth Eide, şu an liderlerin zamanı nasıl en etkili şekilde kullanacaklarını konuştuklarını belirterek, her iki liderlerin ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda özlü konulara vurgu yapan bir metodolojiden bahsettiğini ve kendilerinin de bir BM planını değil de bu metodolojiyi görüştüğünü söyledi. Eide, 'Eğer Kıbrıs'ta bir çözüm olacaksa, bu, Kıbrıslı Türk lider Akıncı ve Rum Lider Anastasiadis'in kolaylaştırıcılığıyla olacak. Bunu onlar da, herkes de biliyor' dedi.

'Tarihi fırsat penceresi hala mevcut ancak sonsuza dek olamayacak' diyen Eide, görüşme yapmayalı yarın bir ay olacağını ve 22 aydır devam eden müzakerelerde ilke defa bu kadar uzun ara verildiğini söyledi. Eide, yeniden başlamasının biraz daha zaman alacağını ve bu sürenin, ilerleme sağlanamadan geçecek uzun bir süre olduğunu ve yeniden masaya dönüldüğünde çok daha verimli çalışmak gerekeceğini belirtti.

Espen Barth Eide, Spehar ile birlikte, BM'de Genel Sekreter Antonio Guterres ve üst düzey BM yöneticilerinin yapacağı toplantıya video bağlantısıyla katılıp, Kıbrıs konusundaki son gelişmeler hakkında bilgi vereceğini belirtti. Eide, gelecek hafta da Brüksel'e giderek, olası çözüm sonrasında tamamının üyesi olacağı Kıbrıs ile ilgili müzakere sürecine tam destek veren AB Komisyonu başkanlığı ile son gelişmeleri görüşeceğini söyledi. Eide ayrıca hafta başında Güney Kıbrıs'ta temaslarda bulunan AB Yatırım Bankası yetkilileriyle de olası çözümün finansmanı konusunu görüştüklerini belirtti.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, liderlerin önümüzdeki günlerde New York'ta BM Genel Sekreteri Guterres ile bir araya geleceği yönündeki haberlere ilişkin soruyu yanıtında, BM'nin her iki liderin katılacağı bir toplantı planlamadığını söyledi. Eide, 'Liderlerle New York'ta bir toplantı gerçekleştirme yönünde bir inisiyatif yoktur' dedi. Rum Lider Anastasiadis'in yapılacak ekonomik bir toplantıya katılmak amacıyla bulunacağı New York'ta Guterres ile de görüşme talebinde bulunduğunu kaydeden Eide, farklı bir gelişme olursa bunun duyurulacağını belirtti. Espen Barth Eide, başka bir soruyu yanıtında, Norveç'te seçime katılacağı yönünde Rum basınına yansıyan haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nikos Anastasiadis Antonio Guterres Mustafa Akıncı New York Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title