Haberler

BM En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı

Mozambik Sanayi ve Ticaret Bakanı Ernesto Max Tonela, uluslararası gelişme stratejileri çerçevesinde ticaretin desteklenmesinin, kalkınma için çok önemli olduğunu belirterek, "Sanayileşme sürecine ağırlık vererek, ekonomimizi çeşitlendirerek, rekabet gücünü artırarak önlemler almalıyız." dedi.

Mozambik Sanayi ve Ticaret Bakanı Ernesto Max Tonela, uluslararası gelişme stratejileri çerçevesinde ticaretin desteklenmesinin, kalkınma için çok önemli olduğunu belirterek, "Sanayileşme sürecine ağırlık vererek, ekonomimizi çeşitlendirerek, rekabet gücünü artırarak önlemler almalıyız." dedi.

Belek'te düzenlenen BM En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programı'nın Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı etkinliklerle devam ediyor.

Tonela, İkinci Tematik Yuvarlak Masa Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, en az gelişmiş ülkelerin kendi ticaretini, kalkınma stratejilerini yönlendirmeleri için bir gelişme aracı olarak kullanması gerektiğini söyledi.

Ülkelerinin ilk kez 2004 yılında teşhir amaçlı ticaret ve araştırma enstitüsü geliştirdiğini ve bunu daha sonra yaygınlaştırdığını belirten Tonela, buna sivil toplum kuruluşları, özel sektörü ve akademisyenleri de dahil ederek, süreci geliştirdiklerini anlattı.

Yaptıkları çalışmalar sayesinde pazar yaratıldığını ve fırsatlardan yararlanmanın önünün açıldığını dile getiren Tonela, şöyle konuştu:

"Sorunların nerede olduğunu çok net görebiliyoruz. Uluslararası gelişme stratejileri çerçevesinde ticaretin desteklenmesi, kalkınma için çok önemli bir araç. Sanayileşme sürecine ağırlık vererek, ekonomimizi çeşitlendirerek, rekabet gücünü artırarak önlemler almalıyız. Özel sektör, verimli yüksek kalitede üretim yaparak, bölgesine ve uluslararası rekabetçi ürünlerin üretilmesine katkı sağlayacaktır. Teknoloji transferi, girişimcilik ve eğitim, uygun iş ortamının oluşturulması için önemlidir."

"10 yıl içinde yüzde 5'lik bir büyüme hızına ulaştık"

Cibuti Ekonomi ve Maliye Bakanı Ilyas Moussa Dawaleh, Afrika ticaretinin küresel ticaretin yüzde 2'sini temsil ettiğini söyledi.

Afrika ülkelerinin kırılgan ekonomilere sahip olduğun dile getiren Dawaleh, ticaretin gelişmesi için potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Cibuti olarak 44 yıldır bağımsız bir ülke olduklarını belirten Dawaleh, bölgenin istikrarsızlıktan ve korsanlardan çok etkilendiğini, bunun kalkınmayı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Altyapının neredeyse hiç olmadığını ve ülkeyi geliştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Dawaleh, "Son 10 yıl içinde yüzde 5'lik bir büyüme hızına ulaştık. Ürünlerimizi çeşitlendirmek için Asya ve Gündoğu Asya ülkelerine yöneliyoruz. Partnerlik ilişkilerini çeşitlendirmek üzerine çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Ekonomilerini çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldığını dile getiren Dawaleh, gençlere yeterli fırsatları verilmediğine işaret etti.

Dawaleh, özellikle terörizmin ve aşırı eğilimlerin bir risk teşkil ettiğine değinerek, "Bölgesel gelişmemiz de tüm zorluklar karşısında, Etiyopya ile Cibuti arasında kurduğumuz ekonomik ilişkiler bir örnek teşkil etmektedir. Ekonomik entegrasyon sayesinde iki ülkenin kırılganlığı da azaldı. Beş yıllık kalkınma stratejilerimiz de var. Zorluklarla da karşı karşıyayız." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Mozambik Cibuti Belek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title