Haberler

BM Dünya Vahşi Yaşam Raporu

BM rapora göre, 1999-2015 arasında 120 ülkede yaklaşık 7 bin bitki ve hayvan türünü içeren 164 binin üzerinde vahşi yaşam suçu tespit edildiBirleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), vahşi yaşam suçlarını küresel olarak değerlendiren ilk "Dünya Vahşi Yaşam Raporu"nu, BM Suç Komisyonu 25. Toplantısı'nda sundu.

BM rapora göre, 1999-2015 arasında 120 ülkede yaklaşık 7 bin bitki ve hayvan türünü içeren 164 binin üzerinde vahşi yaşam suçu tespit edildi

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), vahşi yaşam suçlarını küresel olarak değerlendiren ilk "Dünya Vahşi Yaşam Raporu"nu, BM Suç Komisyonu 25. Toplantısı'nda sundu.

Raporda, yasadışı avlanma ve binlerce canlı türünün yasa dışı ticaretinin çevreye ve hukuk devletine ciddi zarar verdiği kaydedildi.

Vahşi yaşamla ilgili suçların belli bölge veya ülkelerle sınırlı olmadığı, küresel bir problem olduğuna dikkat çekilen raporda, vahşi yaşam ticaretinin giderek organize bir suç haline geldiği ve bütün bitki ve havyan türlerine yönelik önemli bir tehdit oluşturduğu belirtildi.

Raporda, bütün ülkelerin bu suçların durdurulması için sorumlulukları bulunduğu vurgulandı.

Rapora göre, 1999-2015 arasında 120 ülkede yaklaşık 7 bin bitki ve hayvan türünü içeren 164 binin üzerinde vahşi yaşam suçu tespit edildi.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi Direktörü Yuri Fedotov ve Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) Genel Sekreteri John E. Scanlon, raporla ilgili olarak ortak basın toplantısı düzenledi.

Fedotov, vahşi yaşam suçlarıyla ilgili gözü dönmüşlüğün dünyanın dikkatini çekmeyi hakettiğini belirterek, "İnsanlık tarihi boyunca korkulan ve saygı duyulan kaplanlar gibi hayvanlar şimdi iplere diziliyor. Devletler bu hayvanları korumakla sorumludur. Afrikalı filler ve gergedanlar sürekli baskı altındadır." dedi.

Çoğu ülkelerin yasalarının vahşi yaşam suçunu cezalandırmadığını belirten Fedotov, "Vahşi yaşam suçlarıyla mücadele etmek için vahşi yaşam türlerinin bulundurulmasının cezalandırılması çok önemli bir adım olacaktır." ifadelerini kullandı.

Fedotov, yasadışı vahşi yaşam ürünlerine yönelik küresel talebin azaltılması çağrısı yaptı.

Scanlon ise raporun vahşi yaşam suçlarıyla mücadele çağına girildiğini gösterdiğini belirterek, bu suçların sadece çevreye değil, toplumsal hayata da ciddi zararları olduğunu anlattı.

Organize suçların yıkıcı etkileri olduğunu ve yolsuzluğuda tetiklediğini vurgulayan Scanlon, bu yüzden vahşi yaşam suçlarına yönelik daha fazla dikkat gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Scanlon, Johannesburg'da yıl sonunda yapılacak toplantıda, yüzlerce bitki ve hayvan türlerinin küresel koruma altına alınacağını aktardı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title