Haberler

Bitlisli üreticiye 'fıstık' gibi gelir

Bitlis'in Hizan ilçesinde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan menengiç ve bıttım ağaçlarının Siirt'ten getirilen aşılarla fıstığa dönüştürülmesiyle ilçede fıstık bereketi yaşanıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan menengiç ve bıttım ağaçlarının Siirt'ten getirilen aşılarla fıstığa dönüştürülmesiyle ilçede fıstık bereketi yaşanıyor.

Kentte yetişen menengiç ve bıttım ağaçlarını fıstık ağacına dönüştüren Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçeyi fıstık üretim merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

Ziraat Mühendisi Fırat Güven, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğada kendiliğinden yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan bıttım ve menengiç ağaçlarına fıstık aşısı yaptıklarını söyledi.

Bu çalışmadan çiftçilerin önemli gelir elde ettiğini ifade eden Güven, şöyle konuştu:

" Bitlis'te yaklaşık 500 bin ile 600 bin arasında menengiç ve bıttım ağacı mevcuttur. Bu ağaçlar Antep ve Siirt fıstığıyla aynı familyadan olduğu için, bunların üzerine aşılama yapılabilmektedir. Menengiç ve bıttım ağaçları daha çok Bitlis merkez, Hizan ve Mutki ilçesinde bulunmaktadır. Ancak ençok bulunduğu yer, Hizan Sağırkaya köyüdür. Yapılan aşılama çalışmalarında oldukça iyi sonuçlar alınmıştır. Bu menengiç ve bıttım ağaçlarına hiçbir gübreleme ve ilaçlama yapılmadan kendiliğinden oldukça yüksek verimler alınabilmektedir."

- "Bu yıl 100 bin ton üretim gerçekleşecek"

Bölgenin fıstık açısından oldukça elverişli olduğunu belirten Güven, bir ağaçtan ortalama 100 ile 150 kilo arasında verim elde ettiklerini belirtti.

Hizan'ın Sağırkaya köyünde üretilen fıstıkların birinci sınıf üretildiğini ve piyasa değerinin oldukça yüksek olduğunu kaydeden Güven, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Fıstık, şuan çiftçinin elinden 20-25 lira arasında satılmaktadır. Bu da çiftçilere iyi bir gelir kapısı sağlıyor. Bu yıl sadece Hizan'ın Sağrıkaya bölgesinde 10 ton üretim beklenmekte. Bitlis genelinde 100 bin tona yakın fıstık üretimi gerçekleşecektir. Fıstık diğer ürünlere göre katma değeri fazla olan bir üründür. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bu yıl 2 bin 700 ağaca aşılama çalışması yaptık. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına sunduğumuz projeyle önümüzdeki yıllarda da 10 bin adet bıttım ve menengiç ağacının budama ve aşılama çalışmasını yapacağız."

Sağırkaya köyü muhtarı Muhsin Gülmak ise yapılan aşılama çalışmalarında iyi sonuçlar elde ettiklerini ve büyük verim elde ettiklerini söyledi.

Devlet desteğinin artmasıyla verimi daha üst rakamlara çıkarabileceklerini ifade eden Gülmak, "Tarım Bakanlığına ve İl Müdürlüğüne bu projeden dolayı teşekkür ediyoruz. Ama destek artarsa verim de artar. Köyümüz 40 haneli. Her hane fıstık işiyle uğraşıyor. Köyümüzde daha aşılanmayan ağaçlar var. Eğer devletimiz desteğini sürdürürse bu ağaçların tümünü aşılayıp önemli bir ekonomik gelir elde edebiliriz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Gaziantep Bitlis Hizan Siirt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title