Haberler

Biri Kapanırken Diğeri Açılıyor

Eğitim Sisteminin Vazgeçilmezi Özel Dersane Sektörü, Bir Yandan Kan Kaybediyor, Bir Yandan Taze Kanla Güçleniyor.

Eğitim sisteminin vazgeçilmezi özel dersane sektörü, bir yandan kan kaybediyor, bir yandan taze kanla güçleniyor.

Rekabete dayanamayıp kapananlar kadar yenileri açılıyor. Nitekim Türkiye genelinde temmuz ayı itibariyle 112 dersanenin kapısına kilit vurulurken, 113 yeni dersane için açma izni verildi. İzmir'de kapanan 13 dersaneye karşılık 5 yeni dersane açıldı. Özel Dersaneler Birliği (Öz- De Bir) İzmir temsilcisi Sezai Özel, “Sektör şişti, köklü olan varlığını sürdürebiliyor” dedi.

Öğrencilerin dersaneye bağlılığını kırmak için eğitim sisteminde yapılan onca değişikliğe karşın mahkumiyet azalacağına artıyor. Özel dersane sektörü de yenilerin eklenmesiyle, büyüklerin zincir haline gelip yeni şubeler açması, isim haklarını satmasıyla devasa boyutlara ulaşıyor. Bazı özel dersaneler kesenin ağzını açıyor, rekabeti kızıştırıyor, otomobil, harçlık, tatil, giysi, bilgisayar gibi ödüllerle önce başarılı öğrencileri bünyesinde topluyor, özel emek verdiği, dereceye giren süperler sayesinde reklamını yapıyor. Bu promosyon ve reklamlar daha fazla öğrenci tarafından tercih edilmeyi sağlıyor. Sürekli büyüyen bu pastadan pay almak isteyen girişimciler de sektöre adım atıyor. Sektör büyürken rekabete ayak uyduramayan bazı dersaneler kepenk indirmek zorunda kalıyor.

Beldelerde, mahalle aralarında ismi bilindik bilinmedik pekçok dersane okullarda müdür ve öğretmenlerle işbirliği yaparak öğrenci bulmaya çalışırken, 2007/2008 öğretim yılı öncesinde sektörde 112 dersane kapandı. Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi temmuz sayısında kapanan- kapatılan özel dersanelerle açılma izni verilen dersanelerin listesi yayınlanıp ilan edildi. Temmuz ayı itibariyle ülke genelinde 112 dersaneye kapanma- kapatılma işlemi uygulandı. Tebliğler dergisi'nde 113 dersane için kurum açma izni verildiği de bildirildi.

Şubeleriyle birlikte 196 dersanenin bulunduğu İzmir'de de Özel Cumhuriyet Dersanesi (Alsancak- Konak), Özel Özgün Dersanesi Plaza Şubesi (Esentepe- Konak), Özel İzmir Başarı Dersanesi Alsancak Şubesi (Çankaya- Konak), Özel Sentez Dersanesi (Konak), Özel çankaya Modern Eğitim Dersanesi (Konak), Özel Anadolu Dersanesi Aliağa Şubesi (Aliağa), Özel Düşüm Matematik- Fen Dersanesi (Bornova), Özel Beliktay Dersanesi (Çeşme), Özel kültürmer Matematik Dersanesi (Karşıyaka), Özel Ege Atlas Dersanesi (Kasımpaşa- Menemen), Özel Ege Sembol Dersanesi (Selçuk), Özel Torbalı Dersanesi (Torbalı) olmak üzere toplam 13 dersane sektöre veda etti.

Öte yandan Tebliğler Dergisi'nde Tire'de Özel Efe Uğur Dersanesi, Selçuk'ta Özel Eğitime Çözüm Dersanesi, Çankaya- Konak'ta Özel Körfez Dersanesi Nacibey Şubesi, Karşıyaka'da Özel Uğur Dersanesi Karşıyaka 2'inci Şubesi ve Çiğli'de Özel Ege Pi Analitik Dersanesi'nin açılışı için izin verildiği bildirildi.

Öz- De Bir İzmir Temsilcisi Sezai Özel, son yıllarda özel dersane sayısının çok arttığını, sektörün şiştiğini söyledi. Türkiye genelinde 4 bin civarında dersane olduğunu, İzmir'de şubeleriyle 37, ülke genelinde bin dersanenin birlik üyesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Sadece İzmir'de değil Ankara'da da kapanan, el değiştiren dersaneler var. Bazılarının adı kalıyor, sahibi değişiyor. Dersanelere olan talep yüzünden sayı artıyor. Ama köklü dersaneler varlığını sürdürebiliyor. İşini doğru dürüst yapanlar ayakta kalacak. Sektör kendi mecrasında yerine oturacak. Veliler köklü, kurumsallaşmış dersaneleri tercih etsin.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title