Haberler

Birçok Bölgede Konut Satışı Durdu

Güncelleme:

Yeni Tüketici Kanunu sonrası birçok bölgede ruhsatsız konut satışı yasaklandı. Yasak sonrası bazı bölgede satışlar tamamen kesildi.

Yeni Tüketici Kanunu ile birlikte bugünden itibaren konut satışında yeni bir dönem başlıyor. Ruhsatsız konut satışlarının bugünden itibaren yasaklanması başta Esenyurt ve Fikirtepe olmak üzere birçok bölgede satış işlemlerini durdurdu.

Habertürk'ten Ünsal Ereke'nin haberine göre; Bazı şirketler bu durumu ön talep toplama ve ruhsat çıkana kadar kaparo toplayarak aşmaya çalışırken, sektörün büyük oyuncularına göre "Bu yasayı sulandırmaktan başka bir şey değil. Ruhsatı olmayan projelere karşı tüketicinin dikkat etmesi gerekiyor" uyarıları yapılırken hukukçulara göre de söz konusu yöntemlerle yasanın arkasından dolaşılmaya çalışılıyor.

"ÖN TALEP 3 GÜN ÖNCESİNDEN YAPILABİLİR"

Nitekim Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yeni Tüketici Kanunu ile ön talep ve kaparo gibi uygulamaların artık son bulacağını belirterek, "Müşteriler ruhsatsız bir projeden ön talebe karşı para verirse hukuka aykırı bir işlem yaparlar. Gelecekte hiçbir hak iddia edemezler" diye konuştu. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun da "Ön talep kamuoyu yoklaması adıyla 3 gün öncesinden yapılabilir. Ancak bunu aylar öncesinden başlatmak ve müşteriden kaparo almak bağlılık yaratır. Bunların olmaması lazım" dedi.

TÜKETİCİNİN BİLİNÇLENMESİ LAZIM

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise Türkiye’nin her yerinde ruhsatsız proje bulunabildiğine dikkat çekerek, tüketicinin ruhsatsız satışlara karşı bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti.

"RUHSAT İŞLEMLERİ ÇOK UZUN SÜRÜYOR"

Fikirtepe’de toplam yatırımı milyar liraları bulan bir müteahhit, "Biz de ruhsatsız satış yapmak istemeyiz. Ancak ruhsat işlemleri çok uzun sürdüğü için kaparo alıp, yer ayırtma yoluyla devam edeceğiz" dedi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz: Yeni Tüketici Kanunu ile inşaat şirketleri, müşterilerine ön bilgilendirme formu göstermek zorunda. Burada ruhsat başta olmak üzere proje bilgileri gösterilecek. Daha önceden şirketlerin ofislerinde yapılan satış sözleşmeleri artık geçersiz. Yeni kanunla sözleşmeler sadece noterde yapılacak. Proje teslim edilene dek sözleşmede şerh bulunacak. Bu şerhte hangi daire kim tarafından ne zaman satın alınmış bilgileri yer alacak. Yatırımcıların topladıkları ön talep ya da kaparolar da yasadışı kalacak. çok uzun dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ali Güvenç Kiraz Fikirtepe Habertürk Esenyurt Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ÇÖL TOZU hangi illerde görülecek? Çöl tozu kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? 26 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500

Yorumlar (11)

KEMAL KILICDAROGLU:

BENİM ADIM KE-MAL KE-MAL HECEYELEREK OKUYUN LÜTFENİNİZ

14
28
yanıtYanıtla
Demirel:

ERDOĞANIN , Ali Babacan'a 'Yiğit öyle demiyor ama' demesi ekonomiden ne kadar ve ne anladığının özetidir.

25
6
yanıtYanıtla
haluk:

Ekonominin dibi göründü......fırsatçılık bitti.......

19
1
yanıtYanıtla
fatihç:

üçkağıtçı mütahitlere son

14
1
yanıtYanıtla
cemccemgiz@hotmail.com:

ne alakası var üçkağıtcıyla arkadaşım alan kişi bilmiyormu ruhsatsız oldugunu belediye bilmiyormu suyunu elektrigini dogalgazını herşeyini vermesini biliyorda ruhsatmı vermeyecek bunları geçin ya ruhsatsız yermi kaldı ? üçkağıtcı olan bellidir mütahit değil

yanıt0
yanıt0
Demir:

Faizler 0,70 lerden geldi 1,10 lara nasıl ev alalım arz fazlası yok. nasıl olsun kaç kişinin evi var 10 kişiden 7-8 i kirada. Fakat ev almaya güç yetmiyor. düşük faizden yararlanıp ev alıyordu millet şuan onuda yapamıyor. Kimsede peşin parada yok tabiki durur. Bu faizler düşmezse harbi kriz olur.

8
0
yanıtYanıtla
A.A.:

BİR EV OLMUS 300 400 BİN TL İNSANLAR KREDİ İLE ALSA YARISI KADAR FAİZ BİNİYOR , KREDİ OLMADAN EVALABİLEN ZATEN YOK, MUTEHAIT TAKSITLI SATIS YAPARAK INSANLARI EV SAHIBI YAPIYOR FAIZE BULASTIRMIYOR ISTEDIGI GIBI ODEME SECENEGI SUNUYOR DIYEMI BU KANUN

6
1
yanıtYanıtla
ATAK ŞAHİNAdınız Yazın:

ŞURASI AÇIK BİR GERÇEKKİ,2008 YILINDA ABD DE BAŞLAYAN MOGIÇ KIRİZİNİN BİR BENZERİ TÜRKİYEDE BEKLENMEKTEDİR.DÜŞÜNEBİLİYORMUSUNUZ,2010 YILINDA BAKIRKÖYDE 200 BİN LİRAYA SATILAN BİR KONUTUN BUGÜNKÜ FİYATI BUGÜN 1,5 YADA İKİ MİLYON TL.MOGIÇ KIRİZİDE ABD DE BÖYLE BAŞLAMIŞTI

4
1
yanıtYanıtla
ali velİ:

SON 4 YILDA KONUT FİYATLARINI YÜZDE 80 ARTTRDINIZ. ENFLASYON YÜZDE 30 ARTTI YANİ ŞU AN 300 BİN LİRALIK DAİRENİN GERÇEK FİYAT 200 BİN TL.....HAL BÖYLE OLUNCA TÜKETİCİDE KAZIKLANMAK İSTEMİYOR..... YAKINDA BİR KONUT KRİZİ OLABİLİR....

5
0
yanıtYanıtla
erbilerbilozkaya@hotmail.com:

Bunu yazarken malligini kendin tespit etmissin mal oldugun belli zaten

4
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title