Haberler

Bankalar Bir Yolunu Bulup Vatandaşı Yine Soymuşlar

Güncelleme:

Ağustosta yasa ile 46 ücret ve komisyonun 26'sı kaldırıldı. Ancak 2014 rakamlarına göre krediler düşmesine rağmen bankalar ücret ve komisyon gelirini yüzde 17 artırdı

Bankaların ücret ve komisyon gelirleri uzun süre kamuoyunun gündemindeydi. Vatandaşa rahatsızlık veren bu faiz dışı ücretler için sonunda düzenleme yapıldı ve 46 adet olan ücret ve komisyonun 26'sı kaldırıldı. Buna göre yılın ikinci yarısında bankaların ücret komisyon gelirleri yarı yarıya azalacaktı. Vatandaş da rahat bir nefes alacaktı. Düzenleme yapıldıktan sonra ise kamuoyu sakinleşti. Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 2014 yıl sonu verileri bankaların bir yolunu bulup yine ücret ve komisyon adı altında vatandaştan aldığı parayı bırakın düşürmeyi önemli oranda artırdığını ortaya koydu. Rakamlar bankaların 2014 yılı boyunca kredi hacmini yüzde 18 artırarak 1 trilyon 240 milyara çıkardığını gösteriyor. Bunun karşılığında kredilerden alınan toplam faiz yüzde 27 arttı ve 106 milyar liraya çıktı.

ÜRETEN KESİME FAİZ CEZASI

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; en büyük faiz artışı yüzde 37 ile 'Diğer' krediler başlığı altında gerçekleşen vatandaşa ve şirketlere verilen kredilerden alınmış faizlerden oluşuyor. Bu kalemi şirketlere verilen spot ve rotatif krediler, vatandaşlara verilen ipotekli krediler ve benzerleri oluşturuyor.

Şirketlere verilen taksitli ticari kredilerden alınan faiz tutarı da yüzde 30 ile rekor düzeyde artmış durumda. Bir nevi devlet vatandaşı suiistimal etmelerinin önünü kesince bu kez üreten kesim, küçük esnaf faiz ile cezalandırılmış durumda. Alınan önlemler sonucu tüketici kredi hacmi ve taksit yasağı sonrası kredi kartından alınan faizlerdeki artış sırasıyla yüzde 15 ve 6'ya kadar düşmüş durumda.

DEVLETTEN 26.5 MİLYAR FAİZ KAZANCI

Bankaların devlete borç vererek yani Hazine bonosu alarak elde ettikleri gelir ise yılın sonuna doğru faiz oranlarını düşüşü ile ellerindeki bono gelirinin artmasıyla yüzde 18 artarak 26,5 milyara çıktı. Faizden elde edilen gelir ise yüzde 25 artmış durumda.

HER KREDİDEN 2 AYRI ÜCRET ALIYORLAR

Gelir açısından en ilginç nokta ise ücret ve komisyonların tırpanlanmış olduğu halde yüzde 17 artarak 16.9 milyardan 19.7 milyara ulaşması. Bankaların bunu nasıl başardıkları ise aslında sır değil. BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in sağlık durumundan dolayı içi karışık olan BDDK'nın denetlenmesinin sekteye uğramasını da fırsat bilen bankalar bir krediden 2 ücret birden istiyor. Kredi tahsis ve dosya masrafı ayrı ayrı alınıyor. Eksperler ile anlaşıp bir kısım ekspertiz ücreti bankaya gelir olarak kalıyor. Akla hayale gelmedik ücretler de uyduruyorlar. Nitekim sadece kredilerden alınan ücretler düşmek yerine yüzde 10 artmış durumda.

BİR DE SİGORTA GELIRLERI VAR Kİ...

Bankaların kısıtlamalardan sonra bir başka yolu da iştiraki olan sigorta şirketleri üzerinden gelir sağlamak. 50 bin liralık kredi için 4-5 bin lira sigorta ücreti alan bankalara bir gelir de bu iştirakleri üzerinden geliyor. Buna karşılık mevduat sahibi rantiye geçen yıla göre 13 milyar lira daha fazla faiz ödenmiş. Bu oyundan kaybeden ise vatandaş ve şirketlerin yanı sıra ücret gelirleri sadece enflasyon oranında artan banka personeli.

ÜCRET DÜŞTÜ DİYE SEVİNMİŞTİK

Yapılan yasal düzenleme ile ücret ve komisyonlar indirilmiş bu kamuoyunda vatandaş için önemli bir kazanç olarak görülmüştü. Ancak beklenen gerçekleşmedi.(Kaynak: Habertük)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ÇÖL TOZU hangi illerde görülecek? Çöl tozu kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? 26 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500

Yorumlar (28)

yalcin kayaMobil-ANDROID:

soygunu anlatma çare bul.

16
0
yanıtYanıtla
memur:

burdan cumhur başkanımız buna el atacaktır haksz kazanç onların ellerını yakacak ınanıyom

2
10
yanıtYanıtla
Muratm@m.m:

Kesin bu işin içinde AKP vardır

yanıt0
yanıt0
milim:

Bankalar işçi ve emekliye benzemez, FAİZ dedi ne olduğunu gördü. . .

yanıt0
yanıt0
Adullah DOĞAN:

Önce bankalarla ortak çalışan sözde vatandaşın hakkını savunan BDDK diye bir kurum var bu kurum var bu kuruma kim hesap soruyor ?

11
0
yanıtYanıtla
K2:

HALKBANKASI ÇALIŞANLARINA 2015 YILININ İLK 6 AYINDA BİR KURUŞ ZAM YAPMAYACAĞINI DUYURDU. . . BANKACI OLMAK İSTEYENLERE KAPAK OLSUN. . . BU MEMLEKETTE YASA DİYE KANUN DİYE BİŞEY YOK. . . UNUTUN HERŞEYİ. . . SÖZDE DEVLET BANKASI. . . HER 6 AYDA ZAM YAPILIR SANMAYIN. . . BİLDİĞİNİZ HERŞEYİ UNUTUN. . . BURASI TÜRKİYE

10
0
yanıtYanıtla
ceverot picumobilWeb@haberler.com:

Bankaya giderken abi arkana 15mm den az olmayan saç plaka. İle koruma yapacan yoksa bunlar yine delerler

10
0
yanıtYanıtla
E.TmobilWeb@haberler.com:

Basindaki calmis cirpmis bankalar da soymus vatandasi Cok mu

9
1
yanıtYanıtla
XboymobilWeb@haberler.com:

Chp zihniyeti olsa bddk nın başındaki kişiye maaş bağlardı bütün bankalar bu haberde hiç günyüzüne çıkmazdı.

3
7
yanıtYanıtla
ceverot picum@m.m:

Tutturmussunuz zihniyet diye. sonunda allah kahretsin

yanıt0
yanıt0
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title