Haberler

Bir Türk Kadını, Atlantik'i Yelkenli Tekneyle Tek Başına Geçecek

Güncelleme:

Bir Türk kadını, 10 kız çocuğunun 10 yıllık eğitimi için Atlantik'i yelkenli tekneyle tek başına geçecek.

Atlantik Okyanusu'nu ilk kez bir Türk kadını yelkenli teknesiyle tek başına geçecek ve Darüşşafaka'da okuyan 10 kız çocuğunun 10 yıllık eğitimiyle dönecek…

Dilek Ergül… 8 yaşından beri denizle içli dışlı bir Türk kadını… Symina adını verdiği bir yelkenli teknenin sahibi… 1 erkek çocuk annesi… Gerçekleşmesini istediği iki büyük düşü var Ergül'ün ve bu iki düşünü, tek ve büyük bir projede birleştirmeye karar veriyor… Atlantik Okyanusu'nu yelkenli bir tekneyle tek başına geçen ilk Türk kadını olmak ve okutulamayan kız çocukları için bir fon oluşturmak, Dilek Ergül'ün düşleri… Rota Atlantik projesi, işte bu iki düşü bir araya getiren zorlu bir macera…

İleri Yelken Teknik Derslerini Deniz Giray ve Efe Özbil'den alan Dilek Ergül, Mayıs ayı ortasında teknesi Symina'yla, Atlantik Okyanusu'nu geçmek için denize açılarak yaklaşık 1,5 yıllık bir yolculuk sonucu, Atlantik Okyanusu'nu yelkenli tekneyle tek başına geçen ilk Türk kadını olmayı amaçlıyor. Ve oluşturulan bağış fonuyla, Darüşşafaka'da okuyan 10 kız çocuğunun 10 yıl okutulmasına yetecek olan 1.000.000 TL'yi toplamayı hedefliyor.

Darüşşafaka Cemiyeti'nin web sitesi www.darussafaka.org adresinden, online bağış sayfasına girilerek, Rota Atlantik Bağış Fonu sekmesi seçilip istenilen tutarda bağış yapılabiliyor.

Rota Atlantik ve Darüşşafaka Cemiyeti

Dilek Ergül, okutulamayan kız çocukları için bir fon oluşturma hedefi konusunda, 150 yıllık eğitim ve STK geçmişine sahip Darüşşafaka Cemiyeti ile iş birliğini seçmiş.

Bir tekstil firmasında çalışan Dilek Ergül, Nisan ayı sonuna doğru, iş arkadaşlarına veda ederek işten ayrılacağını ve Mayıs ortası gibi, Rota Atlantik projesi için denize açılmayı hedeflediğini ifade ediyor. Haziran ortasına kadar Marmara ve Ege'de olacağını vurgulayan Ergül, tüm deniz tutkunlarını ve kız çocuklarının okumasına sevdalı herkesi teknesine bekliyor; ister tekneli ister teknesiz…

Ergül, 20 Haziran'a doğru İyon Denizi'ni geçmeyi ve Ağustos ayında Cebelitarık'ta olmayı hedefliyor. Ergül bu 3-4 ayın, hem teknelerle kendisine eşlik etmek isteyenler ya da sadece ziyaret etmek isteyenler için ve hem de video-fotoğraf çekimleri ve röportajlar için uygun bir zaman olduğunu özellikle vurguluyor. Ergül, okyanusa açıldığında aşağıya, Kanarya Adaları'na doğru bir rota izlemeyi planlıyor ve Eylül-Ekim aylarında, Ticaret Rüzgârları'nı Yeşil Burun adalarında beklemesi gerektiğini ve okyanusun karşı tarafına, Barbados'a, Aralık ayında ya da yeni yılın ilk ayında geçeceğini vurguluyor. Başka bir ifadeyle, yeni yıla ya okyanusun ortasında ya da Karayip Adaları'nda gireceğini tahmin ediyor.

Şubat 2015'te İstanbul Boat Show Fuarı Molası

Şubat 2015'te Saint Martin'de olmayı hedefleyen Dilek Ergül, teknesini orada bırakıp, o tarihlerde İstanbul CNR'deki Boat Show Fuarı'na katılacağını belirtiyor. Ergül, 15 gün İstanbul'da kalmayı planlıyor ve Mart 2015 ise, okyanusta yukarıya tırmanış zamanı… Nisan ayında kasırgalar başlıyor ve Mayıs ortasına doğru rüzgârlar oturuyor ve dönüş seferi başlıyor. Okyanusu geçiş için yine Ticaret Rüzgârları'ndan yararlanılacak. Ergül, Ağustos ayında dönmüş olması gerektiğini zira Akdeniz'in hırçın dalgalarına yakalanmak istemediğini vurguluyor.

Bir de küçük bir bilgi: Mavi bayrak konusunda uzmanlaşmış, marinalara mavi bayrak veren Türk Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından Symina'ya, çevreye katkıları ve sosyal sorumluluk çabalarından dolayı mavi bayrak verilecek.

Sözü biraz da, Atlantik Okyanusu'nu yelkenli tekneyle tek başına geçecek ilk Türk kadını olacak Dilek Ergül'e bırakalım:"'Neden rahat evinde oturmak varken okyanus geçersin…' Çocukken bilirsiniz hayal dünyanız devamlı yeni projeler üretir ve siz gerçeklik haricinde bir de kendi dünyanızda yaşarsınız. Sonra büyüdükçe gerçek dünya ağır basar ve hayaller ufalır… Benim hayallerim olduğu gibi kaldı. Atlantik Okyanusu'nu tek başıma yelkenliyle geçmek… Bu hayali gerçekleştirirken aynı zamanda uzun zamandır üzerinde ailece çalıştığımız bir proje olan okuyamayan kız çocukları ve annelerine destek fonunu da kurup, harekete geçirmek istedik. Hali hazırda dört kız çocuğumuzla başladığımız ailece ''Okyanus Geçişimizi'' daha fazla mürettebatla yapmak için yola çıkıyoruz. Okuyamayan kız çocuklarımız için daha fazla şey yapılabilir. Bunun için sadece siz, sevginiz ve bütçenizden küçük bir fedakârlık gerekiyor. Ama önce SİZ! Darüşşafaka ile Rota Atlantik Bağış Fonu adı altında bir kampanya başlatıldı ve 10 kız çocuğumuzun 10 yıl okutulmasına yetecek olan 1.000.000 TL'nin toplanması için ilk adımlar atıldı. Burada özellikle belirtmek istiyorum ki benim şahsi olarak bu yardımlaşmada hiç bir maddi gelirim yoktur, olmayacaktır.

İnanıyorum ki biz hepimiz eğitimle yaşamları değiştirebiliriz… Biz değiştireceğiz; sıradan kadınlar ve erkekler… Çocukları olan, olmayan, çalışan, çalışmayan… Hayali olan insanlar… Okyanusu olan ama bazı sebeplerle geçemeyen insanlar… Gelin kendi okyanusunuzu geçin… Gelin sıradan bir insanın hayalini her yere yayalım… Gelin yüzlerce kız çocuğuna yaşamdaki binlerce okyanustan birini seçme hakkını verelim… Ve bırakalım okyanusu geçsinler… Tıpkı sizler gibi ve benim gibi okyanusları aşıp dünyanın her yerine ulaşsınlar! Rüzgarınız Kolayına Olsun."

Proje Sponsorları: West İstanbul Marina'nın, marina sponsoru olduğu; Başarı Sigorta'nın sigorta sponsoru olduğu; uluslararası Hard Rock Cafe'nin ikincil sponsor olduğu; Türk Çevre Eğitim Vakfı'nın flama ve malzeme sponsoru olduğu; Avrupa Geri Dönüşüm firmasının mazot sponsoru olduğu; Global Star firmasının teknik sponsor ve Naviga Dergisi'nin sektörel basın sponsoru olduğu bilgileri verildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title