Haberler

    Bir Günde 400 Milyon Euro Çekildi

    Bulgar bankalarının tehlikede olduklarına dair söylentiler üzerine birçok kişi mevduatlarını çekmek için bankalara koştu.

    Bulgaristan'ın dördüncü büyük bankası Corporate Commercial Bank (CCB)'ye geçen hafta devletin el koymasının ardından, başta ülkenin büyük bankalarından First Investment Bank (FIB) olmak üzere diğer bankalar aleyhine SMS mesajları ve internet iletileri ülke çapında yayılmaya başladı.

    İnsanları bu bankada bulunan mevduatlarının tehlikede olduğuna inandırmaya çalışan bu SMS'ler yüzünden bir günde 400 milyon Euro bankalardan çekildi.

    Sofya Borsası bir günde yüzde 7,3 değer kaybetti. Bu çapta bir nakit talebine hazırlıklı olamayan bankalar mesaiye saat 15'te son verdi. Bu da bankalara dair dedikoduların daha da alevlenmesine sebep oldu.

    Siyasal belirsizliğin yanında finansal saldırı altında olan ülkenin hükümeti ortamı sakinleştirmeye çalışıyor. Bulgar hükümeti bu gelişmeler üzerine daha önce kararı alınan erken seçimin tarihini de 5 Ekim olarak belirledi.

    "Organize hücum"

    Yaşanlar üzerine Bulgar Milli Bankası Müdürü İvan İskrov, banka sistemin istikrarlı olup problemsiz işlem yaptığını söyledi. Son günlerde Bulgar bankalarına yönelik organize hücumlarla devleti raylarından çıkarmak için çaba sarf edildiğini kaydeden İskrov şunları söyledi:

    "Akşamdan itibaren ülkedeki en büyük bankalarından birine de asılsız söylenti ve kamuya kötü niyetli açıklamlarla kampanya başlatıldı. Bu kriminal eylem Bulgar vatandaşların mevduatlarına doğrudan yönelik olup mali istikrarı sarsmayı amaçlamaktadır. Bulgar Milli Bankası, insanların mevduatlarını garanti etmek için her türlü kaynakları kullanacaktır."

    İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev, bankalardaki mevduatların tehlikede olduğuna dair iddianın SMS yoluyla yayıldığını duyurdu. Yovçev, bu mesajları atanlara karşı inceleme başlattıklarını ve yakalandıkları takdirde kanunun elverdiği en ağır şekilde mahkeme önüne çıkarılacaklarını belirtti ve şunları söyledi:

    "İnternet ve mobil operatörleri aracılığı ile insanları tedirginlik verecek yanlış haberler veriliyor. Bu şekilde söylentilerle bir bankayı çökertmek istiyorlar."

    Brüksel'de olan Başbakan Plamen Oreşarski de konuyla ilgili açıklama yaptı. Eski Maliye Bakanı olan Oreşarski, hükümetin tüm bankaları yakından takip ettiğini ve sistemin tedirginlik verecek bir gerekçesi olmadığını söyledi.

    Geçen hafta KTB bankası, söylentiler karşısında mevduatlarını çekmek isteyen insanların kuyruk oluşturması sebebiyle merkez bankasından yardım talep etmişti.

    Erken seçim tarihi açıklandı

    Parlamentodaki görüşmelerde 5 Ekim'de erken seçim yapılmasına karar verildi.

    Daha önce  muhalefet ve iktidar partileri 12 Ekim ve 28 Eylül tarihleri üzerinde düşünce beyan etmişti.

    Kanuna göre 5 Ağustos'a kadar Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in parlamentoyu feshedip seçim tarihini belirlemesi gerekiyordu ancak son günlerde gerçekleşen finansal kriz üzerine hükümet tarihi belirleyerek de ortamı sakinleştirme çabasında.

    Bulgaristan'da hayat pahalılığı, özellikle de enerji fiyatları sebebiyle sokak gösterileri düzenlendi. Ülkenin mali sıkıntıları sebebiyle IMF'den para yardımı alması söz konusu.

    Kaynak. Reuters, CHA

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Bulgaristan Sofya Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title