Haberler

Bilim Adamı ve Eski Büyükelçi Orhan Güvenen'e, Atatürk Üniversitesi'nden Fahri Doktora

Erzurum Atatürk Üniversitesi, bilimadamı ve eski büyükelçi Prof. Dr. Orhan Güvenen'e fahri doktora unvanı verdi.

Erzurum Atatürk Üniversitesi, bilimadamı ve eski büyükelçi Prof. Dr. Orhan Güvenen'e fahri doktora unvanı verdi. Kültür eski Bakanı Talat Halman, sanatçı- yazar Zülfü Livaneli, MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demir Budak, törende arkadaşları olan Prof. Dr. Güvenen'i yalnız bırakmadı. Bu isimler, Prof. Dr. Güvenen'i anlatırken eşi Selma ve çocukları duygu dolu anlar yaşadı.

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen fahri doktora törenine Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Prof. Dr. Orhan Güvenen, Kültür eski Bakanı Talat Halman, sanatçı -yazar Zülfü Livaneli, MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demir Budak, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Prof. Dr. Güvenen'in eşi Selma ile çocukları Yunus ve Elif Güvenen, kız kardeşi Güler Gürer, kayınbiraderi Mete Hacıbeyoğlu, dekanlar, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Lütfü Yücelik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Hayatını konu alan belgesel gösteriminden sonra Prof. Dr. Orhan Güvenen'e cübbesini giydiren Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniveritesi Senatosu'nun imzaladığı kararı hediye etti. Rektör Prof. Dr. Koçak, Erzurumlu olmasından gurur duyduğu Prof. Dr. Orhan Güvenen'in, birikimi ve kişiliği sayesinde uluslararası bir değer olduğuna dikkati çekti. Fahri doktora unvanının verildiği 17 Nisan'ın Prof. Dr. Güvenen'in nişan tarihi olduğunu anımsatan Prof. Dr. Hikmet Koçak, "Makamlar, unvanlar mı yüceltir insanı, yoksa insan mı yüceltir, değer katar makamlara unvanlara? Söz konusu olan Orhan Güvenen hoca ise hayatı boyunca sahip olduğu ve her makamın onunla şahsiyet kazanıp değere ulaştığını rahatlıkla söylenebilir. Onun ilme ve bilime düşkün zekası, insana olan hürmetkar tavrı ve bir ahlak kavramını andıran varlığıyla her türlü makamın ve unvanın ötesinde bir kişilik olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

'GURURLUYUM'

Bilim adamı ve eski büyükeçli Prof. Dr. Orhan Güvenen is bir dönem asistan olarak görev yaptığı Atatürk Üniversitesi'nden bu anlamlı ödülü aldığı için gurur duyduğunu belirterek "Tozu toprağı olduğum, etim kemiğim olan doğduğum şehirdeyim. Asistanı olduğum ve hep asistanı kalacağım Atatürk Üniversitesi'nde huzurunuzdayım. Birkaç kilometre ötede ana, baba ve kardeşlerimin huzurundayım. Beni bu ödüle layık gördüğünüz için çok teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum" dedi.

TALAT HALMAN: GÜVENEN EVRENSEL BİLGE

Etkinlikte sahneye çıkan arkadaş ve dostları ise Prof. Dr. Orhan Güvenen ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

Talat Halman (Kültür eski Bakanı): Dünya çapında bir insan, evrensel bilge. Latince'de 'Ex oriente lux, ex occidente doxa' sözü vardır. Yani ışık doğudan gelir, bilgi batıdan. Güvenen bu Latince sözün bütün anlamını gerçekleştirmiş, müstesna bir bilginimizdir. Çünkü o hep doğunun aydınlığını getiriyor. Türkiye'mizin böyle muhteşem bir insanı, bir beyni olduğu için onun dostu olarak iftihar ediyorum.

ZÜLFÜ LİVANELİ: ŞİİR YOLUYLA DÜNYAYI YORUMLAYAN BÜYÜK BİR AYDIN

Zülfü Livaneli (Sanatçı- yazar): Güvenen'i kendi kuşağının aydınları arasında değişik kılan sentez gücüdür. Einstein 'Hayal gücü bilgiden önemlidir' derken haklıydı. Çünkü o 'köpük kabarcıkları üzerinde bir seyahat edilebilse nasıl güzel olur' diye hayal kurarken izafiyet teorisine ulaşmıştı. Orhan'ı şair, bilim yönüyle bir araya getirmesi esas oluşumunu yaratıyor. Güvenen, şiirin düşünce, felsefe olduğunu, şiir yoluyla dünyayı yorumlamak olduğunu anlamış büyük bir aydındır.

SÖNMEZ KÖKSAL: EŞİM FİLİZ DİYOR Kİ 'BU ÖDÜL İYİ AMA YETMEZ'

Sönmez Köksal (MİT eski Müsteşarı): Saint Joseph Lisesi'nden 1955'ten beri arkadaşız. Her başarılı erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır. Orhan'ın önünde ve arasında hep ışık tutan Selma Güvenen vardı. Selma'ya da bu başarı hikayesinde oynadığı rol için alkış istiyorum. Eşim Filiz'in (Akın) bir mesajı var. Hep Nobel'den bahsedildi ama aslında aramızda o ödüle layık olan önemli bir yazarımız varsa önemli bir de bilim adamımız da var. Filiz diyor ki 'Bu ödül iyi ama yetmez.

PROF. DR. DEMİR BUDAK:

Prof. Dr. Demir Budak: (Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı): Erzurum'u ancak Erzurumlular anlar. Burada olmasak da Irak'ta da olsak yüreğimiz hep Erzurum için çarpar bizim. Buradaki  iyilikler oradan gelecek güzel sesler, nefesler bizi hep coşkulu kılar. Eminim ki Orhan bugün hayatının en güzel ödülünü aldı. Başka yerden aldığı o madalyalar, ödüller, övgü dolu sertifikaların yanında Atatürk Üniversitesinden aldığı bu ödül onun akademik  hayatının en güzel ödüldür.

Toplantıda Prof. Dr. Güvenen, 'Bilim ve Dünya Dinamikleri' konulu çalışmasını anlattı.

--- KUTU ---

ORHAN GÜVENEN KİMDİR?

ERZURUM'da 1939 yılında dünyaya gelen Orhan Güvenen, İnönü İlkokulu'nda okudu, Saint Joseph Fransız Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Paris-Sorbonne Üniversitesi'nde ekonometri dalında master ve doktora yaptı. 1988-1994 yılları arası Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı görevini yürüttü. İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatında (OECD) büyükelçi, 1997 yılında Başbakan Başmüşaviri ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı oldu. YÖK üyeliği, Birleşmiş Milletler UNESCO İstatistik Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi ve başkan yardımcısı, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı gibi önemli görevlere seçildi. Fransızca, İngilizce ve İtalyanca biliyor. Evli ve 2 çocuk babası. Çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülü var. - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Zülfü Livaneli Erzurum Selma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title