Haberler

Belgesel Tadında "Vefa Kervanı" Yolculuğu

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılında, Büyükşehir Belediyesi ve Jandarma Bölge Komutanlığınca geçen yıl yenilenen Kireçtepe'deki Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği'ne 24 Nisan'da 128 otobüsle 5 bini aşkın kişinin gerçekleştirdiği ziyaret, "Bursa'dan Çanakkale'ye Vefa Kervanı" adıyla tanıtım filmi oldu.

HALUK YÜKSEL - Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılında, Büyükşehir Belediyesi ve Jandarma Bölge Komutanlığınca geçen yıl yenilenen Kireçtepe'deki Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği'ne 24 Nisan'da 128 otobüsle 5 bini aşkın kişinin gerçekleştirdiği ziyaret, "Bursa'dan Çanakkale'ye Vefa Kervanı" adıyla tanıtım filmi oldu.

Bursa'dan Gelibolu Yarımadası'na duygu yüklü yolculuğu profesyonel hava ve yer çekimleriyle kayıt altına alan, hazırladığı tanıtım filmiyle farkındalık oluşturmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, her yıl nisan ayında dedelerinin şehit düştüğü toprakları görmek isteyen Bursalıları Kireçtepe'deki şehitliğe götürecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Bursa'dan Çanakkale'ye uzanan organizasyonu tanıtmak amacıyla süreci başından sonuna kadar kayıt altına alarak bir tanıtım filmi hazırladı.

Bursa'dan 128 otobüsle sağlanan yolculuk sürecinden Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklerin ziyaretlerine, Kireçtepe'deki Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği'nde İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın katılımıyla 24 Nisan'da yapılan törene kadar her aşamanın yer aldığı filmde, Bursa'dan dedelerinin şehit düştüğü topraklara gelen binlerce kişinin duygu dolu anları yansıtılıyor.

Profesyonel hava ve yer çekimleriyle desteklenen tanıtım filmi, gezide bulunanların o anları tekrar yaşaması ve katılamayanların da hem gelecek yıllarda Çanakkale ziyareti yapmalarını sağlamak hem de Çanakkale Zaferi üzerine bilinç uyandırmayı amaçlıyor.

Tanıtım filmi, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin, "Onlar, 20. yüzyılın en büyük destanını kanlarıyla yazdılar. Yüzyıl önce 'hasta' denilen bir milletin, söz konusu bağımsızlık olunca nasıl şaha kalktığını tüm cihana gösterdiler. Bursa, bu savaşın en çok şehit veren ili olarak tarihe geçti. Bu vesileyle her yıl dualarla gidiyoruz Çanakkale'ye. Dedelerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahramanlıklarını unutmuyor, unutturmuyoruz..." ifadeleriyle sona eriyor.

"Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği"nin önemi

Bursa, Çanakkale Savaşları'nda resmi verilere göre 4 bin 200, yerel tarihçilerin sözlü tarih çalışmaları ve alan araştırmalarına dayanan gayriresmi verilere göre 6 bin civarında şehit verdi.

Çanakkale Savaşları'nda kara harekatına çıkan İngiliz kuvvetlerini, imkansızlıklara rağmen durdurarak destan yazan Bursa Seyyar Jandarma Taburunun, neredeyse tüm neferleri şehit oldu. Kireçtepe şehitleri, burada toplu olarak defnedildi.

Savaştan sonra Kireçtepe bölgesinde şehit olan askerler için gaziler etraftaki top mermilerini kullanarak kendi imkanlarıyla bir anıt yaptı. Çanakkale Savaşları'ndaki rolünü yakından izlediği Bursa Seyyar Jandarma Taburu'na teşekkür etmek üzere bölgeye gelen Atatürk'ün de top mermileriyle yapılan anıtın önünde çekilmiş bir fotoğrafı bulunuyor.

- Şehitlik geçen sene yeniden ziyarete açıldı

Çanakkale Savaşları'nda kara harekatına çıkan İngiliz kuvvetlerini imkansızlıklara rağmen durdurarak destan yazan şehitlerinin mezarlarının bulunduğu Kireçtepe'deki Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı tarafından yeniden düzenlendi.

"6-8 Ağustos 1915'te Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburlarının kahramanca çarpışan üç bölüğü, iki tugay gücüne ulaşan İngiliz kuvvetlerini Karakol Dağı ve Kireçtepe'de durdurup Anafartalar Grubu'nun kuzey yanını koruduğu" ifadesine kitabesinde yer verilen şehitlik, 6 ayda yenilendi.

İngiliz General Aspinall Oglander'in, "Takviyeli 29'uncu Tümen'in karaya çıkış harekatını elinde hiçbir topçusu bulunmayan iki jandarma taburunun 4 makineli tüfekle durdurmuş olduğunu, henüz İngiltere'de bilen olmadığı gibi daha sonra da olmayacaktır" sözü bulunan Kireçtepe Şehitliği, 2015'te Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında açıldı.

Yürüyüş yolu Afyonkarahisar'dan getirilen ve her biri 70 kilogram olan bin 100 travertenden, duvarları ise Antalya'dan getirilen taşlardan inşa edilen şehitlikte, Miralay Mustafa Kemal'in birliği ziyareti sırasında çekilmiş fotoğrafı da bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Efkan Ala Gelibolu Politika Güncel Haberler

title