Haberler

Belçika'nın İran'a İade Ettiği Tarihi Eserler Sergilendi

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: "İran medeniyetine ait eserlerin sergilenmesi, İranofobinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İran medeniyetine ait eserlerin sergilenmesi, İranofobinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir" dedi.

Yaklaşık otuz yıldır devam eden hukuki sürecin ardından Belçika'nın Gent kentindeki bir müzeden İran'a iadesi gerçekleştirilen Medler ve Ahamenişler (Pers İmparatorluğu) dönemlerine ait eserleri inceleyen Ruhani, "Bu eserler binlerce yıl önce İran milletinin ne kadar büyük bir medeniyet olduğunu bizlere gösteriyor. Nasıl yaşadıklarına, kendilerini savunmak için ne gibi araçlar kullandıklarına ışık tutuyor" diye konuştu.

Ruhani, İran Kültürel Miras Kurumu yetkilileri ile tarihi eserlerin ülkeye iade edilmesinde emeği geçen hukukçulara teşekkür etti.

İran medeniyetine ait eserlerin sergilenmesinin "İranofobinin" ortadan kaldırılmasına yardımcı olabileceğini ifade eden Ruhani şunları kaydetti:

"Bizler ne kadar çok ülkemizin kültürel mirasını dünyaya tanıtırsak kamuoyu, İran halkının geçmişte sahip olduğu ve bugün sahip olması gereken yer konusunda daha fazla fikre sahip olabilecek. Tüm İran halkını, evlatlarının ülkelerine geri kazandırdıkları bu değerli eserlerden dolayı tebrik ediyorum."

Ortalama 3 bin yıl öncesine ait seramik ve bronz parçalardan oluşan eserler, yaklaşık 50 yıl önce Tahran'ın 80 kilometre kuzeyindeki Horvin Savcobolağ antik bölgesinde keşfedilmiş ve iddialara göre Belçikalı bir diplomat tarafından yasadışı yollarla ülkeden çıkarılmıştı. İran, yaklaşık otuz yıldır Belçika'nın Gent kentinde bir müzede tutulan eserlerin iadesini talep ediyordu. Belçika mahkemesinin İran'a ait olduğuna karar vermesinin ardından tarihi eserler, geçen ay özel bir uçak ile İran'a getirildi. Yaklaşık 2800-3200 yıl öncesine dayandığı belirtilen bu eserlerin, İran'ın Medler ve Ahamenişler (Pers İmparatorluğu) dönemlerine ait olduğu kaydediliyor. - İran

Kaynak: AA / Güncel

Belçika Gent İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title