Haberler

Behçet Oktay'ın Ölümüyle İlgili Dava

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay'ın ölümüne ilişkin, olay gecesinde yanında bulunan sanık Halil Kesici'nin yargılandığı davada mahkeme, Oktay'ın öldüğü gece iş yerindeki kasasının açılmasıyla ilgili, dönemin Özel...

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay'ın ölümüne ilişkin, olay gecesinde yanında bulunan sanık Halil Kesici'nin yargılandığı davada mahkeme, Oktay'ın öldüğü gece iş yerindeki kasasının açılmasıyla ilgili, dönemin Özel Harekat Daire Başkan Yardımcısı Cemil Yurtseven'in tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Kesici'nin "adam öldürmek" suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Halil Kesici, Behçet Oktay'ın eşi Şengül Oktay, kız kardeşleri Zeynep Demirci ve Şule Oktay ile avukatları katıldı. Kesici'nin avukatının katılmadığı duruşmada, tanıkların ifadeleri alındı.

Tanık Mücahit Pehlivan, ortopedi doktoru olduğunu ve Oktay'ı çok iyi tanıdığını belirterek, olay meydana gelmeden önce Oktay'la birlikte yemekte olduklarını söyledi.

Pehlivan, Oktay'ın yemekte, kendisini kaybedecek derecede alkol almadığını ve intihar edebilecek kişilikte biri olmadığını anlattı.

Mustafa Tokyay da Oktay'ın öldüğü dönemde, özel harekat daire başkan yardımcılığı görevini yaptığını belirterek, "Behçet Oktay amirimizdi. Bildiğim kadarıyla solaktı, ama eğitimler sırasında her iki elin de kullanılması için çalışmalar yapılırdı. İntihar etmesini gerektirecek herhangi bir durum yoktu" dedi.

Şengül Oktay'ın, "eşi Behçet Oktay'ın odasında bulunan kasanın kimler tarafından açıldığını" sorması üzerine Tokyay, "Ben kasanın açılması emrini vermedim. Kasanın açılması için kimin emir verdiğini, anahtarın ve kredi kartlarının kime teslim edildiğini bilmiyorum. Behçet Oktay'ın bir numaralı yardımcısı Cemil Yurtsever'dir. Açılan kasa da Oktay'ın özel kasasıdır, devlete zimmetli değildir" cevabını verdi.

- "Sinan Aygün ile akrabayım"-

Tanık Recai Birgün de geçmiş dönemde emniyet müdürlüğü yaptığını, Oktay'ın öldüğü dönemde ise milletvekili olduğunu kaydederek, Behçet Oktay'ı 1992'den beri tanıdığını, kendisinin, eski Başbakan Bülent Ecevit'in koruma müdürlüğüne atanmasında Oktay'ın referansının olduğunu anlattı.

Oktay ile zaman zaman bir araya geldiklerini ifade eden Birgün, şöyle devam etti:

"Behçet Oktay'ın, görevden alınacağına dair yakınmaları vardı. Daha sonra medyada "Ergenekon soruşturması"yla ilgili adı geçmeye başladı. Haberler yoğunlaşınca Oktay, bana bizzat emniyet genel müdürünün yanına çıktığını,

'gerekiyorsa ben görevi bırakayım' dediğini, ancak emniyet genel müdürünün 'bizim senden yana sıkıntımız yok' dediğini anlattı. Medyada çıkan haberler bir türlü bitmiyordu ve Oktay'ı bunaltıyordu."

Birgün, bazı gazetelere verdiği demeçte "Behçet Oktay'ın intihar etmiş olabileceğini" söylediği için, Oktay'ın yakınlarının kendisine tazminat davası açtığını kaydetti.

Şule Oktay'ın, emekli Emniyet Müdürü Mehmet Yasak veya Sinan Aygün ile bir akrabalığının olup olmadığını sorması üzerine Birgün, Sinan Aygün ile akraba olduğunu söyledi.

Şengül Oktay'ın, Recai Birgün'e "Ergenekon davasına" ilişkin sorular yöneltmesi üzerine, Mahkeme Başkanı Bahattin Özbaş, "Burası Ergenekon mahkemesi değil. Doğru sorular sormalısınız, konunun dışına çıkmayın" uyarısında bulundu.

-Mahkemenin kararı-

Şule Oktay'ın avukatı Şenol Özel, olayda ihmali ve kasıtı olduğunu düşündükleri bazı kişiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, soruşturmanın sonucunun beklenmesini istedi.

Oktay'ın odasındaki kasanın açılmasıyla ilgili Cemil Yurtseven'in tanık olarak dinlenmesini talep eden Özel, kovuşturmanın genişletilmesi istemlerini daha sonra yazılı olarak bildireceklerini kaydetti.

Cumhuriyet Savcısı Şükrü Cüneyt Hamdovalı, Başsavcılıktaki şikayet konusu soruşturmanın, davaya yenilik kazandırmayacağı gerekçesiyle reddini isteyerek, Cemil Yurtseven'in tanık olarak dinlenmesi için gelecek duruşmada hazır edilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Bahattin Özbaş, daha sonra kararı açıkladı.

Avukat Şenol Özel'in, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptıkları suç duyurusunun sonucunun beklenmesi talebini reddeden mahkeme, dönemin Özel Harekat Daire Başkan Yardımcısı Cemil Yurtseven'in tanık olarak dinlenmesine karar verdi

Mazeretsiz olarak duruşmaya gelmeyen sanık avukatıyla ilgili gereğinin yapılması için Ankara Barosu'na yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme, bazı eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Bu arada, Ankara Adliyesi önünde toplanan TGB Ankara İl Başkanlığı üyeleri, Behçet Oktay'ın öldürüldüğünü ileri sürerek, olayın aydınlatılmasını istediler.

Muhabir: Mehmet Tosun/İlkay Güder/Fevzi Çakır

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Mücahit Pehlivan Recai Birgün Sinan Aygün Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title