Haberler

Bedri Rahmi Eyüboğlu Ve Romare Bearden Resim Sergisi

Güncelleme:

Amerikalı sanatçı Romare Bearden'ın Homer'in Odysseia destanından esinlenen ve sanatıyla özdeşlesen "Siyahi bir Odyssesia" (A Black Oddyssey) isimli çalışmaları New York ve Paris'ten sonra Istanbul'a geliyor.

Columbia Global Centers |Turkey ve Yunanistan Istanbul Başkonsolosluğu işbirliğinde düzenlenen "Mavi Seyyahlar: Romare Bearden ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Sanatı" adlı sergi 15 Nisan- 17 Mayıs 2015 tarihleri arasında Yunanistan Istanbul Başkonsolosluğu'nun İstiklal Caddesi'nde yer alan Sismanoglio Megaro binasında sanatseverlerle buluşacak.

İlk olarak 2014 yılında Columbia'nın "Miriam and Ira D. Wallach" galerisinde açılan gezici sergi, geçtiğimiz Ocak ayinda merkezi Paris'te bulunan Columbia Global Centers | Europe'da Henri Matisse'in Odyssesia çizimleri ile birlikte sergilendi. Üçüncü ayağında İstanbul'a gelen sergi, Bearden'in eserlerinin yansıra, Türk modern resminin en önemli temsilcilerinden Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun, Eyüboğlu aile koleksiyonunda yer alan ve Anadolu temalarını Batılı teknikle harmanladığı özel bir seçkiyi de izleyici ile buluşturacak. Bu özel seçkide sanatçının "Torun, Seni Düşünürken, Baltabaş Kemençeci, Kağnı, Ana ve Çoban, Aşık Veysel, Saz Çalan ve Yavuz Geliyor Yavuz" gibi eserleri yer alacak.

Sergi, birbirlerinin çağdaşı olan, ve bir nevi evrensel bir Odyssesia izinde kendi geçmişlerinde yolculuğa çıkan iki sanatçıyı buluşturmayı amaçlıyor. 1911'de dünyanın farklı coğrafyalarında dünyaya gelen, 1950'lerde kariyerlerinin en verimli döneminde Paris'in sanatsal ikliminde Matisse ile Picasso'nun islerinden beslenen sanatçılar, yolları hiç karşılaşmasa da benzer arayışların pesinde unutulmaz işler üretiyorlar. Harlem Rönesans'ının önemli temsilcilerinden olan Bearden, Homer'in Odyssesia destanı üzerinden evrensel bir Afro-Amerikan kimliği kurgularken, Mavi Anadoluculuk akımından esinlenen Eyüboğlu, yaşadığı topraklar üzerinde iz bırakmış bütün medeniyetleri kucaklayan yeni bir Anadolu kimliğinin izini sürüyordu. Farklı sanatsal mecralar ve edebi ifadeleri eş zamanlı kullanan iki sanatçı, epik destanları resmediyor, resimlerini şiirleştiriyor, kimi zaman da resimlerini yazdıkları dizeleriyle taçlandırıyorlardı. Jazz ustası Bearden, resimlerinde müziğin ritminden ilham alırken, Eyüboğlu Anadolu halk ozanlarını resimlerine sıkça konu ediyor, doğaçlama tekniğinden besleniyordu.

Columbia Üniversitesi Zora Neale Hurston İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Profesörü Dr. Robert G. O'Meally ve Columbia Global Centers | Turkey, ve Columbia Üniversitesi doktor adayı Merve Tezcanlı İspahani'nin küratörlüğünde gerçekleşecek olan sergi, çeşitli paneller ve etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Bu etkinliklerden ilki 16 Nisan Perşembe günü, sergi mekânında gerçekleşecek olan "Ötekini Davet Etmek: Çeviri, Adaptasyon ve Doğaçlama" konulu panel. Herkese açık olan panele çeşitli üniversitelerden akademisyenler katılacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yunanistan Paris Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title