Haberler

Bedelli Askerlik Yapanın Kıdem Tazminatı Alma Hakkı Olmayacak

Güncelleme:

Bedelli askerlik şeklinde askerlik görevini yapan çalışanlar işlerinden ayrılmak ve birliğe gitmek zorunda olmadıkları için kıdem tazminatı hakkı kazanamayacak.

Kıdem tazminatı iş sözleşmesinin belirli nedenlerle sona ermesi durumunda işçilerin hak kazandığı tazminat türüdür. İşçilerin, bu tazminata hak kazanabilmeleri için belirli koşullar dahilinde işyerinden ayrılmaları gerekir.

Muvazzaf askerlik nedeniyle işinden ayrılmak zorunda kalan işçilerin kıdem tazminatı alma hakları var. Aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışmışan işçi askere giderken kıdem tazminatını alabilir. Fakat buradaki koşul muvazzaf askerlik hali ile iş yerinden ayrılmaktır.

Manevra veya herhangi bir diğer sebeple silah altına alınanlar bu haktan yararlanamaz. Bedelli askerlik şeklinde askerlik görevini yerine getiren kişiler de işlerinden ayrılmadıkları için kıdem tazminatına hak kazanamaz.

İşte Milliyet Yazarı Cem Kılıç'ın kalema aldığı ve soru işaretlerini kaldıran o yazı:

1 GÜN BİLE OLSA BİRLİĞE GİDİLMESİ GEREKİR

"Bedelli askerlik durumunda, birliğe teslim olmak zorunluluğu olmadığı için iş yerinden ayrılma durumu da sözkonusu değildir. Bu nedenle, 1 gün bile askerlik yapılmayacağı için bedelli askerlik yapacak işçiler işyerlerinden ayrılarak kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Ancak 2011 yılındaki bedelli askerlik uygulamasında olduğu gibi 21 günlük bir temel eğitim sonrası terhis belgelerinin verilmesi sözkonusu olursa, bu kez işyerinden ayrılma gerekliliği ortaya çıkacağı için kıdem tazminatı hakkı doğacaktır. Bedelli askerliğin Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı şekliyle yasalaşması halinde, bedelli askerlik yapmayı tercih edecekler kıdem tazminatına hak kazanamayacak.

TEMEL EĞİTİM ALAN BEDELLİLER TAZMİNAT ALDI

Bedelli askerlik açıklaması Başbakan tarafından yapılınca 18 bin TL'lik bedelin karşılanması için pek çok kişinin aklına kıdem tazminatı geldi. Ne yazık ki bedelli askerlikten yararlanacaklar kıdem tazminatı alamayacak. Geçtiğimiz dönemde 21 gün temel askerlik eğitimi alarak ve belirli bir rakam ödeyerek bedelli askerlik yapanlar yargı kararıyla kıdem tazminatına hak kazanmışlardı. Bu kez doğrudan para ödenerek terhis olunacağı ve askerlik hizmeti yapılmayacağından dolayı, bedelli olarak askerlik hizmetini yerine getirecek işçiler bu bedeli ödemek için kıdem tazminatlarını kullanamayacak. İşçiler banka kredileriyle bedelli askerliği finanse etmek durumunda kalacak.

KIDEM TAZMİNATI ASKERE GİTMEDEN ÖNCE

Muvazzaf askerlik görevi nedeniyle işyerinden ayrılan ve o iş yerinde veya aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıllık çalışması bulunan işçiler, askere giderken kıdem tazminatını alabiliyor. Kıdem tazminatı kural olarak peşin ve bir defada ödenmelidir. Dolayısıyla, işçi askere gitmeden önce kıdem tazminatını peşin olarak alabilir. Fakat işveren ödeme gücünün olmadığını beyan eder ve işçi de kabul ederse kıdem tazminatının taksitle ödenmesi mümkündür. İşçi kabul etmezse taksitle ödeme sözkonusu olamaz.

İşçi bu durumda noter kanalı ile işverene ihtarname çekerek bir an önce tazminatın ödenmesini isteyebilir. İhtarname kanalı ile de sonuç alınamazsa, işçi iş mahkemesinde dava açmalıdır. Kıdem tazminatı alacağında zaman aşımı süresi 10 yıldır. Bu süre hak düşürücü süredir. Dolayısıyla işçilerin bu süreyi geçirmemeleri gerekir. Aksi takdirde, kıdem tazminatı alamazlar.

İŞSİZLİK MAAŞI ASKERDEN DÖNÜNCE

Askerlik nedeniyle işten ayrılacak işçiler, eğer gerekli koşulları sağlamışlarsa işsizlik maaşına başvurabilirler. Fakat bu başvurularını askere giderken değil, askerden dönünce yapmalıdırlar. İşçiler açısından önemli olan husus, askerlik nedeniyle işten ayrılmaları durumunda İŞKUR'a bu bildirimin doğru kod ile yapılmasıdır. İşveren eğer askere giden işçisi için doğru olan '12' kodu yerine istifa kodu olan '03' ile bildirim yaparsa, işçi askere gidiyor olmasına rağmen işsizlik maaşından yararlanamaz.

Askere giden işçinin işsizlik maaşı alabilmesi için adına son 120 gün kesintisiz işsizlik sigortası primi yatırılmış olması gerekir. Bunun yanında, son 3 yıl içerisinde 600 gün prim ödeyenler 6 ay, 900 gün prim ödeyenler 8 ay, tamamında prim ödeyenler ise 10 ay işsizlik maaşından yararlanabilir."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Milliyet Komik - İlginç Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (40)

19724mobilWeb@haberler.com:

Umut ediyorum ki allah inşaallah ülkeme bir daha istiklâl savaşı yasatmaz yoksa bu bedelli bacilar başımıza belâ olur 19 ay askerlik yaptım bi 19 ay daha yaparım çünkü bedelli kızları korumak lâzım

14
12
yanıtYanıtla
-~BLACK STOCKINGS~m@m.m:

Bu bir tutumdur...sen başka tutumu olan kendi insanına böğle hakaret ediyorsan...yüz doksan yılda askerlik yapsan...bi faydası yok...

yanıt0
yanıt0
Akıncım@m.m:

Şerefsiz devlet e kaç kuruş yardımın oldu bu insanların yanında insanlar çalışıyor ekmek veriyor devlete vergi veriyor üstelik verdiği paralar şehitlerimizin ve gazilerimizin ailelerinin ihtiyaçlarına katkıdır. Senden daha milliyetci senden daha vatan sever Klavyeden erkeklik ayaklarını bırak şüphen varsa sonra ben bedelli değilim 601 20 ay askerlik yaptım. Ülkeyi karıştırmayın adam işini kurmak için mücadele etmiş devlete senin gibi yük olmamış kredi çekmiş borç etmiş kimse askerlikten kaçmiyor. işinden dolayı evli çoluk çocuk sahibi yaş okuldu işti derken yaşlanmış çoğu da zenginde değil. Kredi çekecek arabasını satacak borç yapacak

yanıt4
yanıt1
Akıncım@m.m:

19724 şerefsizlik yapma bu insanlar senden daha erkek daha milliyetçi insanlara iş ekmek devlete vergi veriyor sen ne verdin ayrıca çoğu da zengin değil sadece kurduğu düzen okul iş derken borçlanma yaş bu vatanı senden daha çok seven insanlar var ha ben bedelli değilim 601 20 ay yaptım. O sonra lafların esiri olursun yedirler adama akıllı ol

yanıt5
yanıt2
Aferin çok güzel düşünmüşsün:

Gören de dağ bayır gezip düşman kovaladı sanacak. Asker oldun da ne yaptın? Bizim için patates soyup, tuvalet nöbeti beklediğin için teşekkür ederiz. Devlet güneydoğuyu vermiş zaten. Sağda solda astsubayları vuruyorlar ''provokasyon'' deyip geçiyorlar. Nerenin, neyin askerisin sen? Askerin gözünün önünde üst düzey bir üs''ten bayrak indirilen bir ordunun askeri misin? Ne işe yarıyor yaptığın askerlik? Bedelli yapan neyden kaçmış oluyor? Savaştan mı kaçtı şimdi bunlar? Sen git yap. Bak paralı askerlik var 3700 de maaş var. Sen git asker ol. Sonra seni vursunlar, (tabi senin silah kullanma hakkın yok, çünkü bir pkk''lı kadar değerin yok bu ülkede) vurulunca da ''provokasyon'' denir geçilir.

yanıt2
yanıt1
ayten a.Mobil-ANDROID:

hem bedelli yapiliyor birde kidemlerini alacaklar haaa? var mi almak istedikleri baska şeyler pasalarimizin????

12
8
yanıtYanıtla
BurakmobilWeb@haberler.com:

Hiç adaletli olmadı bu . Yahu askerlık bu peygamber ocagı .dedelerımız atalarımız kılıclarla aldılar bu toprakları bu vatanı.askerlık parayla ölçülürmü hiçher erkegın yapması gereken vazife bu .parayı veren düdüğü çalar hesabı .fakir napsın peki Durumu ıyı olan yollar .olan hep fakırlere oluyor bende buna cok ama cok ofkelenıyorum.askerlık parayla satınalınamaz.cok yazık çok

9
10
yanıtYanıtla
denizzm@m.m:

Yoo niye yazik, fakir dediklerinin elinde 2000-3000 tl lik telefon var ama. Yemeğe ekmegim yok diyip en son cikan telefondan almayi biliyolar , Neyi konuşuyosunuz,,,,

yanıt2
yanıt2
türk islam:

gezide iki ağacın yeri değiştirildiğinde ortalığı savaş alanına çevirenler, chp belediyesi asırlık çınarları kıyıma uğratırken üç maymunu nasıl oynadılarsa bedelli askerliği ak parti değilde chp çıkarsaydı şimdi ortalığı velveleye verenler şimdide üç maymunu oynardı.

13
4
yanıtYanıtla
karaMobil-ANDROID:

bu nasıl haberya. iki kelime yanyana gelince hemen haber oluyor sanıyorlar. bedelli askerliğe ve yapan lara kızanlar genelde askerlik yapanlar dir. fırsat olsa sanki onlar faydalanmaya caklar. neymiş biz yaptık sizde yapın böyle bir zihniyet olurmu yav. ozaman birisi Antalya/muğla vb da yapıyor digeri Hakkari/Şırnak ta yapıyor buda haksızlık değil mi sanki. sanki askere gitsek vatani kurtaracaklar. yalandan oyalanma iste insanların zamanı yok oluyor. üstlerin bi altını temizlemedigimiz kalıyor....

16
0
yanıtYanıtla
Tüm 40 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title