Haberler

BDP'nin 2014 Bütçesi'ndeki "Türkiye Kürdistanı" İfadesi

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin talebi doğrultusunda, BDP Grubu'na, 2014 yılı bütçe tasarısındaki muhalefet şerhlerinde yer alan ifadenin çıkarması için süre verilmesi konusunda usul tartışm...

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin talebi doğrultusunda, BDP Grubu'na, 2014 yılı bütçe tasarısındaki muhalefet şerhlerinde yer alan "Türkiye Kürdistanı" kelimesini çıkarması için süre verilmesi konusunda usul tartışması açıldı.

Genel Kurul, Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplandı.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, cevaplandırılmayan soru önergeleri hakkında yaptığı gündemdışı konuşmada, bakanların soru önergelerine cevap vermek zorunda olduğunu ifade etti. Bakanların milletvekillerinin ihale, kiralama ve harcamalara ilişkin sorularının büyük bir kısmına cevap vermediği, verilen cevapların da yuvarlak ve genel olduğunu iddia eden Yeniçeri, bu soru önergelerinden örnekler verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü nedeniyle, AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani de Antalya'nın Demre İlçesi'nde meydana gelen dolu felaketi ile ilgili gündemdışı konuşma yaptı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, gündemdışı konuşmaların ardından, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nda "Kürdistan" ibaresinin yer almaması konusunda TBMM Başkanlığı'na yaptıkları başvuruya henüz cevap alamadıklarını söyledi. Vural, bu taleple ilgili Meclis Başkanlığı'nın tutumunun ne olduğunu sordu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da  bütçe görüşmelerine ilişkin takvimin geçen hafta Genel Kurul'da kabul edildiğini söyledi.

Buna ilişkin TBMM Başkanlığı'nın dağıttığı görüşme programına göre, bütçe görüşmelerine yarın başlanacağını hatırlatan Ünal, şöyle konuştu:

"Toplamı 7 ciltten oluşan bütçe ve kesin hesaba ilişkin 506 ve 507 sıra sayıları, bütçe takviminin karara bağlandığı gün olan 4 Aralık tarihinde dağıtılmıştır. Bu nedenle bu sıra sayısına ait birazdan belirteceğim hususu, bugünkü birleşimde başkanlığın dikkatine sunmak gerekmiştir.

Bütçe görüşmelerine konu olan, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'na ilişkin 506 sıra sayılı raporun birinci cildinde, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, BDP Grubu'na mensup milletvekillerince yazılan muhalefet şerhinde, Anayasa ve İçtüzüğe aykırı ifadeler geçmektedir. Doğrudan ve açıkça Anayasa'nın 3. ve 14. maddelerine aykırı olan, yine İçtüzüğün 67. maddesine göre yaralayıcı nitelikte bulunan söz konusu muhalefet şerhinin, Başkanlıkça 506. sıra sayısının birinci cildinden çıkarılması, birinci cildin tekrar bastırılması, muhalefet şerhinin Anayasa ve İçtüzük hükümlerine göre düzeltilerek, bütçe görüşmelerinin sonuna kadar tekrar verilmesi halinde ek sıra sayısı olarak bastırılması, muhalefet şerhine ilişkin bu hususun, komisyon raporunu etkilememesi nedeniyle görüşmelerin kararlaştırılan takvim ve Genel Kurul tarafından belirlenen program dahilinde gerçekleştirilmesini ve bununla ilgili usul tartışması açılmasını talep ederiz."

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Hakkari'de, mezarlıkların tahrip edilmesine yönelik protesto eyleminde halka karşı bilinçli ve planlı bir saldırı yapıldığını iddia etti.

Bu olaylarda 2 partilinin öldürüldüğünü savunan Baluken, "Halkımıza karşı yapılan bu saldırı çözüm sürecine yönelik provokasyondur. Bu katliama karşı bütün illerimizde tepkisini ortaya koymak isteyen halkımıza karşı polis ağır bir saldırı gerçekleştirmiştir. AKP de bu provokasyona sahip çıkan bir tutum ortaya koydu. Bizler, bu provokasyonun bir parçası olarak anılmaması için AKP'nin bu olayları aydınlatmasını bekliyoruz. Halkımız her alanda demokratik tepkilerini ortaya koymaya devam edecektir. AKP'nin bu provokasyonun bir parçası olmaması için, sorumlu olanları görevden almaya davet ediyoruz" dedi.

Genel Kurul'da daha sonra, Mahir Ünal'ın talebi doğrultusunda usul tartışması açıldı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mahir Ünal Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title