Haberler

BDDK'den Olası Sahtekarlık ve Dolandırıcılık Eylemleri Konusunda Açıklama

BDDK, vatandaşlara ait bazı kimlik bilgilerinin internette paylaşıldığına yönelik basın yayın organlarında yer alan haberlerde yer alan bankacılık sektörünü ilgilendiren olası sorunlara değinilmesi üzerine açıklama yaptı.

BDDK, vatandaşlara ait bazı kimlik bilgilerinin internette paylaşıldığına yönelik basın yayın organlarında yer alan haberlerde yer alan bankacılık sektörünü ilgilendiren olası sorunlara değinilmesi üzerine açıklama yaptı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), vatandaşlarımıza ait bazı kimlik bilgilerinin internette paylaşıldığına yönelik basın yayın organlarında yer alan haberlerde, söz konusu bilgilerin başka kişilerce elde edilmesi sonucunda ortaya çıkabilecek riskler arasında bankacılık sektörünü ilgilendiren olası sorunlara değinildiği görülmesi üzerine bir açıklama yaptı. Yazılı yaptığı açıklamada, kurumun düzenlemiş olduğu 2010 yılından beri yürürlükte olan Bankalarda Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliğ uyarınca müşteriler yüz yüze olmayan bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek istediklerinde tüm bankalarda iki faktörlü kimlik doğrulama mekanizmasına tabi tutulduğu belirtildi. Bu kimlik doğrulama sürecinde kullanılan faktörlerin, müşterinin bildiği (parola), sahip olduğu (mobil uygulama, SMS'le gönderilen tek kullanımlık şifre, tek kullanımlık şifre üretim cihazı vb.) veya müşterinin biyometrik bir karakteristiği olan unsurlar arasından seçilen en az 2 farklı tipte olmak zorunda olduğu vurgulandı ve müşterilerin kimlik bilgileri söz konusu faktörlere karşılık gelmediği, böylelikle sadece müşterilerin kimlik kartlarında yer alan bilgiler kullanılarak bu mekanizmanın aşılması mümkün olmadığının altı çizildi.

Ayrıca ifşa olduğu iddia edilen kimlik bilgileri kullanılarak müşteriler adına SIM kart değişikliği yapılsa bile, kurumun geçmiş yıllarda bankalara vermiş olduğu talimat gereği, müşterilerin SIM kart değişiklik işlemini kendilerinin yaptığını bankalarına doğrulamadan, sahip olunan kimlik doğrulama faktörü olan 'SMS tek kullanımlık şifre'nin müşterilere gönderimi bloke edildığı vurgulandı. Dolayısıyla basın yayın organlarında çıkan bilgiler çerçevesinde sadece müşterinin kimlik kartında yer alan bilgiler kullanılarak müşteri aleyhine elektronik ortamda herhangi bir finansal işlem gerçekleştirilme olasılığı bulunmadığı belirtildi. Yüz yüze olan ve kimlik tespiti gerektiren işlemlerde ise bankalarca ilave kontroller uygulandığı belirtilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Önemle belirtmek gerekir ki; bankalar kurulan müşteri ilişkisi çerçevesinde müşteri bilgilerine zaten sahip olduğundan bankalar tarafından vatandaşlarımız telefonla aranmamakta ve vatandaşlarımızın bankacılık işlemlerinde kullandıkları kişisel nitelikli bilgiler hiçbir şekil ve surette talep edilmemektedir ve bu konularda çeşitli kurum/kuruluş ve bankalarca sık sık uyarılar yapılmaktadır.

Bu itibarla, herhangi bir dolandırıcılık olayına maruz kalınmaması açısından; kendilerini banka personeli veya diğer kurum/kuruluş personellerinden biri olarak tanıtarak bankacılık işlemlerine ilişkin bilgi talep eden şahıslara itibar edilmemeli, bir dolandırıcılık olayına maruz kalınmamasını teminen söz konusu bilgilerin korunması hususunda azami dikkat ve özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra, Kurumumuz bankacılık sektöründeki olası sahtekarlık ve dolandırıcılık eylemleri ile mücadele konusunda ilgili kamu kurumları ve bankalarla sürekli iletişim halinde olup tehditlere karşı ilgili taraflarla işbirliği içerisinde gerekli tedbirlerin alınması sağlanmaktadır". - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title