Haberler

Bayramda Misafirlerinize Reyhan Şerbeti İkram Edin!

Güncelleme:

Sıcak yaz günlerinde tatlı ihtiyacınızı azaltacak, misafirlerinize soğuk olarak servis yapacağınız şerbetler doğal olmaları nedeniyle gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemlerinizi de azaltacak.

Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri'nden Diyetisyen Zeynep Hasoğlu; hem sağlıklı hem lezzetli, Osmanlı Saray Mutfağı'ndan günümüze kadar gelen geleneksel şerbetlerin bayram sofralarında asitli içeceklerin yerini alması gerektiğini söylüyor.

Sıcak yaz günlerinde tatlı ihtiyacınızı azaltacak, misafirlerinize soğuk olarak servis yapacağınız şerbetler doğal olmaları nedeniyle gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemlerinizi de azaltacak. Bayramda baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları hazırlamayı unutmadan yanında meşrubatlar yerine Osmanlı şerbetlerinden reyhan, gelincik, demirhindi, kızılcık, gül gibi şerbetler hazırlayın. Hem misafirlerinize farklı bir içecek sunmuş olun hem de hafif kalorileri ile formunuzu koruyun.

ARA ÖĞÜNLERDE BİR BARDAK REYHAN ŞERBETİ

Ara öğünlerde 1 bardak reyhan şerbeti tüketmek hem tatlı ihtiyacını sadece 60 kalori ile giderir hem de yeme isteğinizi azaltarak vücuda daha az kalori almayı sağlar. Ayrıca yatıştırıcı etkisi sayesinde gerginlik, depresyon ve uykusuzluk gibi durumlarda da reyhan şerbetinin oldukça işe yaradığını ifade eden Diyetisyen Zeynep HASOĞLU sözlerine şöyle devam ediyor. Kişilerde özellikle bayramın ilk günü psikolojik olarak fazla yemek yeme eğilimi görülebilir. Ancak vücüda alınan fazla miktarda kalori ve aşırı yağ sağlık problemlerine yol açabildiği gibi ani kilo artışına da sebep olur. Ramazan ayı boyunca günde iki öğün beslenmeye alışan mide ve bağırsak sistemini fazla yormamak adına eski beslenme alışkanlıklarına yavaş yavaş geçmek gerekir. Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı ve böylece sindirim sistemini fazla yormadan, günde 3 ana 3 ara öğün yapılarak normal beslenmeye geçiş yapılmalıdır. Kahvaltıda beyaz peynir, haşlanmış yumurta, domates-salatalık, zeytin ve esmer ekmek tüketilmeli ana öğünlerde çorba, ızgara et veya tavuk, bol salata, zeytinyağlı sebze yemekleri ve yoğurt yenmelidir.

DİYETİSYEN ZEYNEP HASOĞLU'NDAN BAYRAM İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Bayram ziyaretleri sırasında tatlı, asitli içecekler, çay ve kahve tüketimi artmaktadır. Çay kahve yerine yeşil çay veya diğer bitki çaylarını, meşrubat yerine az şekerli şerbet, komposto gibi içecekler tercih edin.

Şeker oranı diğerlerine göre daha yüksek olan şerbetli tatlılar kan şekerinizi hızla yükseltir ve yağ oranının artışına sebep olur. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edin.

Ramazan ayı boyunca az sıvı tüketilmesi ve hareketlerin kısıtlanmasıyla birlikte karşılaşılan kabızlık problemi için günde 4-5 porsiyon taze meyve ve her öğün mutlaka bol yeşillikli salata tüketin.

Kızartmalar ve aşırı yağlı yiyecekler tüketmek yerine haşlama ve ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih edin.

Günde 2 litre su tüketin ve günlük sıvı alımınızı bitki çayları ile destekleyin.

Kendinize tatlı konusunda bir sınır çizin, 3 gün boyunca uygun porsiyonlarda bir kez şerbetli tatlı diğer iki gün ise hafif bir sütlü tatlı tercih edin.

REYHAN ŞERBETİ YAPILIŞI

1 demet reyhanı yıkadıktan sonra tencereye yerleştirin ve 1 çay kaşığı limon tuzu, 10 yemek kaşığı esmer şeker ekleyin. Kaynattığınız 2 lt suyu tencerenin üzerine ekleyin ve şeker eriyinceye kadar tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Şerbetiniz soğuduktan sonra süzerek buz ve reyhan yaprakları ile servis yapın.

UNUTMAYIN!

1 Bardak Reyhan Şerbeti; 60 kalori

1 bardak Kola; 180 kalori

Kaynak: Bültenler / Kadın

Yemek Tarifi Kadın Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title