Haberler

Baykal, Giritliler Gecesine Katıldı

"Giritliler Gecesi"ne katılan Baykal, geceye davetli olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Özerklik vererek, birilerine etnik ya da dini kimliği dolayısıyla bir takım imtiyazlar vererek, birliğin bütünlüğün sağlanamayacağı, Girit örneğinde ortaya çıkmıştır" dedi.

Minicity içindeki Giritliler Meyhanesi'nde düzenlenen "Giritliler Gecesi"ne katılan Baykal, geceye davetli olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Girit'in acısıyla tatlısıyla, büyük ızdırapları ve üzüntüleriyle yaşanmış bir tarih olduğunu belirten Baykal, Girit'in kültür anlayışının, yaşam biçiminin, mutfak kültürünün, insan ilişkilerinin, kadının bu kültürdeki yerinin, herkesin iftihar edeceği özellikler taşıdığını ifade etti. Baykal, "Antalya toplumumuzun, Antalya'da yaşayan insanlarımızın oluşturduğu kökler bakımından en önemlisinin, Girit olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Girit'in, tam 70 yıllık bir mücadeleyle Osmanlı İmparatorluğu'nun parçası haline geldiğini, Akdeniz'deki son kazanımın Girit olduğunu anlatan Baykal, şöyle konuştu:

"Osmanlılar geldikten sonra 150 yıl boyunca Girit, barış ve huzur adası olmuştur. 150 yıl sonra, Girit'i karıştırmaya başlamışlardır. Büyük devletler müdahale etmiştir. Din ayrımı yapılmıştır, isyanlar kışkırtılmıştır, isyanlardan sonra katliam yapılmaya başlanmıştır. Osmanlı savaşı kazanmıştır, ama barış masasında kaybettirilmiştir. Yönetim Osmanlı'nın dışına çekilmiştir. ve nihayet özerklik verilmiştir. Bundan 3 yıl sonra Girit'teki Müslümanlar göç etmek zorunda kalmıştır. "

Giritlilerin 1900'den itibaren İzmir'e, Antalya'ya göç ettiğini belirten Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özerklik vererek, ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozarak, birilerine etnik ya da dini kimliği dolayısıyla bir takım imtiyazlar vererek, birliğin bütünlüğün sağlanamayacağı, Girit örneğinde ortaya çıkmıştır. Girit'te yaşananları Kıbrıs'ta tekrar etmek istemişlerdir. Ama Girit dersinden dolayı, Kıbrıs'ta buna fırsat bulamamışlardır. Şimdi bu konuları milli hafızamızın bir parçası olarak hafızamızda tutmamız lazım, unutmamamız lazım. Tarihe sahip çıkmak lazım. "

Antalya'da Girit kökenli yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığını dile getiren Baykal, "Hepimiz biliyoruz ki burada kim olursak olalım, kökümüz ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit ve kardeş vatandaşlarıyız" dedi.

Deniz Baykal, Muratpaşa Belediyesince yapımı devam eden "Giritli Evi"nin tamamlanmak üzere olduğunu da kaydetti.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title