Haberler

Batı Trakya'daki Vakıflara Yunanistan'ın İdareci Ataması

Batı Trakya'da, Müslüman Türk azınlığa ait vakıfların idare heyetlerinin, Yunanistan devleti tarafından atamayla belirlenmesi azınlık toplumunda tepkilere neden oluyor.

Batı Trakya'da, Müslüman Türk azınlığa ait vakıfların idare heyetlerinin, Yunanistan devleti tarafından atamayla belirlenmesi azınlık toplumunda tepkilere neden oluyor.

Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi (DEB), kısa bir süre önce Gümülcine'deki Müslüman Türk cemaati'ne ait vakfın idaresine atama yoluyla yapılan değişikliğe tepki gösterdi.

DEB'ten yapılan açıklamada, Gümülcine vakıf idaresine Atina tarafından yapılan atamanın azınlık haklarına aykırı ve kabul edilemez bir uygulama olduğu belirtilerek, "Azınlığa ait vakıf mallarının yönetimi, azınlığın belirleyeceği idareciler tarafından yapılmalı" denildi.

Batı Trakya'da Müslüman cemaate ait vakıfların idaresinin 1967 cuntasından itibaren Türk azınlığın iradesi göz önüne alınmadan atama yoluyla belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada, yeni hükümetin de bu uygulamayı sürdürmesinin azınlık toplumunda üzüntü ve hayal kırıklığına neden olduğu bildirildi.

DEB'den yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Daha fazla demokrasi vaadiyle göreve gelen yeni hükümetin, Cunta döneminden miras kalan haksız bir uygulamayı devam ettirmesi büyük bir yanlıştır. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi zaruret arz etmektedir. Vakıf seçimleri, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı'nın hakkıdır. İlgili mercileri vakıflar konusundaki uzlaşmaz tutumundan vazgeçmeye ve azınlığın bu konudaki haklı ve demokratik taleplerini dikkate almaya davet ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde Gümülcine Vakıflar İdaresi'ne yapılan atamanın iptal edilerek, azınlığın kabul edeceği bir yasal düzenlemenin benimsenmesini ve bunun sonucunda azınlığın en haklı talepleri arasında yer alan, Batı Trakya'daki vakıf idare heyetleri seçimlerinin ilan edilmesini talep ediyoruz"

Gümülcine vakıf idaresinde 34 yıldır süren uygulama çerçevesinde daha önce atamayla göreve getirilen beş kişilik heyet kısa bir süre önce Makedonya - Trakya Eyalet Başkanlığı tarafından yapılan atamayla yenilenmişti.

Eyalet başkanlığının bu konudaki kararında, yeni atamayla belirlenen beş kişilik heyetin görev süresi ise belirtilmedi.

Yunanistan'da, Müslüman Türk azınlığın dini liderleri müftüler ve azınlığa ait Gümülcine, İskeçe ve Dedeağaç'taki vakıfların idare heyetleri atama yoluyla belirleniyor. Türk azınlığın bu uygulamalara karşı olan ciddi itirazları ise Yunan yönetimi tarafından kabul görmüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Trakya Bölgesi Yunanistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title