Haberler

Batevi Kabri Başında Kendi Yazdığı Şiir ve Kasideler ile Anıldı

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde düzenlenen Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu’nun son gününde Molla Hüseyin Batevi kabri başında anıldı.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde düzenlenen Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu'nun son gününde Molla Hüseyin Batevi kabri başında anıldı.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde Şırnak Üniversitesi, Beytüşşebap Kaymakamlığı, Beytüşşebap Belediyesi ve Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkılarıyla gerekleştirilen Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu, Molla Hüseyin Batevi'nin kabri başında anılması ile son buldu. Beytüşşebap tarihi, Molla Hüseyin Batevi'nin eserleri ve hayatının anlatıldığı sempozyuma Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi milletvekillerinden Mele Enes Doski, Şırnak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yakup Basmacı, Beytüşşebap Kaymakamı M. Fevzi Dönmez, Beytüşşebap Belediye Başkanı Nurettin Ataman, TSO Başkanı Osman Geliş, yazarlar ve akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurullah Agitoğlu, "Belgemizin yetiştirdiği, bölgemizin bağrından kopmuş, bir halk aşığının, bir Kur-an aşığının, Peygamber ağışının mübarek bir zatın kabri başındayız. Molla Hüseyin El Batevi hazretlerinin kabrini ziyaret etmeye geldik. Şırnak Üniversitesi olarak 5'ncisini yaptığımız uluslararası sempozyumu bu yıl Molla Hüseyin Batevi hazretleri anısına yaptık. Molla Hüseyin Batevi bölgemizde özellikle Mevlit'i ile meşhur olmuş bir zat. Mevlit eseri gerçekten çok yaygın bizde çocukluğumuzda özellikle Kur-an'ı Kerim'den hemen sonra bize Mevlit'i öğretirlerdi. Molla Hüseyin El Batevi'nin diğer eserleri onun kişiliği hatta ismi bile. Mesela eskiden o Mevlit'lerde Hasan Ertuşi diye yazılıyordu. Bu tür eksik bilgilerimiz vardı. Bunları giderme adına ve bu bölgenin bağrında kopmuş bu değerli zatı bu kıymeti gün yüzüne çıkarma adına bu sempozyum düzenlendi. Bölgemizin kültürü adına, bölgemizin değerleri adına, bölgemizde yetişmiş Alimler adına düzenlenecek daha nice programları bizlere nasip ve müyesser eylesin" dedi.

Şırnak merkez Geylani Cami İmamı Guhdar Zeyrek ise, Molla Hüseyin Batevi'nin kabri başında Molla Hüseyin Batevi'nin kendi şiir ve kasidelerin okudu. İmam Zeyrek, "Batevi'yi mezarı başında anmak istedik. Batevi'yi mezarı başında anmamızın sevinci ve mutluluğu içerisindeyiz. Biz Mela Hüseyin Batevi'nin bu kadar büyük alim olduğunu belki tam bu kadar manasıyla bilmiyorduk, bilinmiyordu. Biz Molla Hüseyin Batevi'nin Mevlit'i ile meşhur olduğunu zannediyorduk. Meğerse Mela Hüseyin Batevi bir peygamber aşığı bir Allah aşığı bir din aşığıdır. Bu memleketin çok ender yetiştirdiği evlatlarından bir tanesidir Batevi. Buda gösteriyor ki bu bölgede büyük alimler yetişmiştir. Kürdistan alimlerin yeri, alimlerin yurdu. Sürekli buradan batıya, dünyanın herhangi bir tarafına mutlaka alimler burada yetişmiş başka taraflara da gönderilmiştir. Bu vesileyle de burada mezarı başında anmanın farklı bir tadı farklı bir zevki oluyor. İnşallah bu memleket, bu bölge barış nedeniyle bir çok böyle kaybolan ismi bilinen ama eserleri ile bilinmeyen değeri tan anlaşılmayan bir çok İslam aliminin de daha çıkmasına vesile olacak. Biz bu memleketin böyle alimler yetiştirmesini cenabı haktan temenni ediyorum" diye konuştu.

Vatandaşlardan Nazmi Güzel ise köyde bir cami ya da türbe yapılması gerektiğini ifade etti. Güzel, "Hüseyin Batevi gibi bir şahsiyeti için yapılan bu sempozyum kesinlikle bizi çok mutlu etti. Umarım bunun devamı gelir. Tabi gönül ister ki, sizinde gördüğünüz gibi buraya bir misafirhane yapılması, bir cami yapılması. Sonuçta böyle önemli şahsiyetlerin kültürümüzde yer edinmesi tabi ki hepimiz için çok büyük bir değerdir. İnşallah bundan sonra burası için çok güzel şeyler yapılır. Örneğin sizinde gördüğünüz gibi burada bir tane türbe yapılmasın, yollarının düzeltilmesi kesinlikle çok iyi olur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Sempozyum, Batevi'nin kabri başında yapılan anmaların ardından son buldu. - ŞIRNAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nurettin Ataman Beytüşşebap Şırnak Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title