Haberler

Başkan Sözlü Hakkında 19 Yıl Hapis Cezası İstendi

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü hakkında, Ceyhan İlçesi Belediye Başkanlığı döneminde 'ihaleye fesat karıştırıp 4 milyon lira kamu zararına yol açtığı ve rüşvet aldığı' gerekçesiyle 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü hakkında, Ceyhan İlçesi Belediye Başkanlığı döneminde  'ihaleye fesat karıştırıp 4 milyon lira kamu zararına yol açtığı ve rüşvet aldığı' gerekçesiyle 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Hakkında yurt dışı yasağı bulunan Başkan ile birlikte 15 kişi önümüzdeki günlerde yargılanmaya başlanacak.

Adana Emniyet Müdürlüğü'ne 24 Kasım 2014'te 'Vatanını ve Adana'yı seven bir devlet memuru' ismiyle isimsiz bir ihbar mektubu gönderilip Sözlü'nün Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde bazı sokak ve caddelerin parke taşı ihalesinde, iş tamamlanmamasına rağmen tüm ödemeleri yaptığı ve eksik kalan işi de Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra ASKİ kanalıyla tamamlatmaya çalıştığına yönelik iddialarda bulunuldu. İddialar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Ceyhan'a giden polis ekipleri söz konusu mahallelerde inceleme yaptı. Polis, yaptığı fiziki tespitlerde ihaleye konu olan ve bitmiş olması gereken yerlerin bazılarının tamamlanmadığını bazılarında ise çalışmanın devam ettiğini belirledi. Bilirkişi heyeti de yaklaşık 3 milyon TL'lik kamu zararının oluştuğuna yönelik rapor hazırladı. Cumhuriyet Savcısı, soruşturma kapsamında Başkan Sözlü'yü İçişleri Bakanlığı'ndan izin aldıktan sonra ifadeye çağırdı.

SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ

Savcıya ifade veren Hüseyin Sözlü savunmasında şunları söyledi:

"Bu iddiaların tamamı asılsızdır. Yetki, harcama ile yetkili olan kişilerdedir. İhaleye fesat karıştırmış değilim. Bilirkişi raporundaki tespitlere katılmıyorum. Türkiye'de en çok yol yaptıran kişi Ceyhan Belediye Başkanı döneminde bendim. Bu her türlü tespit edilebilir. Parası ödenmişse iş mutlaka yapılmıştır. Ben belediye başkanlığını devrettiğimde eksik bir iş yoktu. Büyükşehir Belediyesi'nin yetki alanı ilçelerde kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra da Ceyhan'da bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyetleri olmuştur. Başkalarının para hareketleri beni ilgilendirmiyor. Benim seçim harcamalarında para kullandığım iddiası da doğru değildir. Bu iddialara cevap verme gereği bile duymuyorum. Ben seçim çalışmalarında sahadaydım. Harcamaların ne şekilde karşılandığını bilmiyorum."

Savcı, Hüseyin Sözlü'yü yurt dışına çıkış yasağı konulması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti. Mahkeme, Sözlü hakkında yurt dışı yasağı verdi.

İDDİANAME TAMAMLANDI

Soruşturmasını tamamlayan Savcılık 41 sayfadan oluşan iddianamede bilirkişi raporlarının yanı sıra şüphelilerin ifadelerine de yer verdi. İddiaya göre, Ceyhan İlçesi'ne bağlı Şahin Özbilen, Hürriyet, İstiklal ve Cumhuriyet Mahallelerinde muhtelif cadde ve sokaklarda yapılan kilitli parke taşı, bordür taşı, yağmur oluğu, kaldırım ve yolların yapımı işi için ihale açıldı ve Alp İnşaat firması ihaleyi kazandı. Ancak, firmaya işi tamamlamadan yaklaşık 4 milyon lira fazla ödeme yapıldığı ve ihaleyi alan firma bu paranın bir kısmını Sözlü'ye rüşvet olarak verdi. Sonradan Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan Hüseyin Sözlü,  ASKİ kanalıyla yapılmayan işlerin tamamlanması için yaklaşık 200 bin metrekare parkeyi Ceyhan'a gönderdi. Savcı, Hüseyin Sözlü hakkında, 'edimin ifasına fesat karıştırmak ve rüşvet almak' suçlamasıyla 19 yıla kadar hapis cezası, aralarında belediye çalışanı, firma yetkililerinin de olduğu diğer 14 şüpheli hakkında ise aynı suçlardan 7 yıl ile 19 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle Adana 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı. Davanın görülmesine önümüzdeki günlerde başlanacak.

ESKİ BAŞKAN AYTAÇ DURAK DA CEZAEVİNE GİRMİŞTİ

AK Parti'den seçilip 2009'da bu partiden aday gösterilmeyince MHP'den aday olan ve 5'inci dönem seçim kazanan Aytaç Durak, seçimden bir yıl sonra açığa alınıp  hakkında hazırlanan müfettiş raporlarının ardından 13 dava açıldı. Bir süre tutuklu yargılanan Aytaç Durak, bu davaların 4'ünden para ve hapis cezası alırken hapis cezalarının ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. 5 davadan beraat eden Aytaç Durak hakkındaki 2 davanın ise düşürülmesine karar verildi. Aytaç Durak aleyhindeki 2 dava ise  devam ediyor.

Durak'ın açığa alınması ile başkan vekili seçilen ve 4 yıl görev yapan, MHP'den istifa edip bağımsız kalan Zihni Aldırmaz ise önceki ay Adana'daki 'FETÖ/PDY' soruşturmasında tutuklanmıştı.

- Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Adana Emniyet Müdürlüğü Hüseyin Sözlü Aytaç Durak Ceyhan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title