Haberler

Başbakan Yıldırım Medya Temsilcileriyle Buluştu

Başbakan Binali Yıldırım, "Gündemimizde erken seçim yok. Şu anda tek gündemimiz memleketin işlerini kesintiye uğratmadan, yavaşlatmadan bir yanda referandum kampanyası devam ederken, bir yanda da memleketin işlerinin de devam etmesini sağlamak.

Başbakan Binali Yıldırım, "Gündemimizde erken seçim yok. Şu anda tek gündemimiz memleketin işlerini kesintiye uğratmadan, yavaşlatmadan bir yanda referandum kampanyası devam ederken, bir yanda da memleketin işlerinin de devam etmesini sağlamak." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde medya temsilcilerine açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

ABD'nin, FETÖ ve PKK/PYD konusunda Türkiye'nin taleplerinin yerine getirmemesi durumunda neler yapılacağı sorusu üzerine, Başbakan Yıldırım, olasılıklara göre amel etmenin doğru olmadığını ve yeni yönetime şans tanınması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, "Onlar Türkiye ile ilişkilere 'yeni bir gün' diyorlar, 'yeni bir sayfa' diyorlar. Bu konuda düşünceleri, niyetleri olumlu. Bunun sonrasını görmek lazım. Biz son birkaç senedir, önceki yönetimle ilişkilerimizde maalesef istediğimiz gibi değildi. Ama dünyanın sonu değil. Türkiye'de yerinde. Her zaman Türkiye'nin seçeneği vardır, yapacağı işler vardır. Hiçbir zaman çaresiz olmadık. Bundan sonra da olmayız. Ama ben peşin peşin 'İyi başladı, kötü oldu, bu da iyi başlayacak, kötü olacak' diye bir düşünceye girmemize sebep yok. Şu anda beyan esastır. Uygulamayı da görmek lazım. Beyanatlar müspet geliyor. Bunun adımları da önümüzdeki günlerde atılacak diye düşünüyorum." dedi.

Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri konusuna da değinen Yıldırım, Kıbrıs Rum tarafının algı operasyonu yaptığını belirterek, "Kıbrıs'ta maalesef Kıbrıs Rum tarafı başından beri 'Anlaşıyoruz, anlaşacağım' havasında, etrafa algı operasyonu yaptı. Sonra da şuur altındaki şeyleri ortaya çıktı. Enosis kararı aldı, Enosis kararı alacaksan bu kadar zaman niye meşgul ediyorsun milleti? Bu anlaşma ile taban tabana zıt. Son gelişme, liderler toplantısına Akıncı gitmedi haklı olarak. Dolayısıyla bu toplantı yapılmayacak. Bu çocuk oyuncağı değil." diye konuştu.

Rum tarafının bugüne kadar bütün haksızlıkları yapa yapa, Avrupa Birliği'ni arkasına alarak geldiğini ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin Ada'da adil, iki federasyondan oluşan yönetişimi kabul edeceğini belirtti. Yıldırım ancak Türkiye'nin etkin garantörlüğü ve güvenlik konusunun da bu anlaşma dışında "Olmazsa olmaz" olduğunu vurguladı. Yıldırım, "Bu da yetmez, diyelim ki bütün bu olan bitene rağmen anlaşma yine olacaksa, 'dört özgürlük' dediğimiz, insanların, hizmetlerin, malların ve sermayenin Kıbrıs'a serbestçe girip çıkmasını sağlamak lazım. Bu da bizim Avrupa Birliği'nden istediğimiz şey." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, şunları söyledi:

"Kıbrıs bakımından Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmiş muamelesine tabi olması lazım. Bu Avrupa Birliği'nin görevi. Onlar bunu çalışıyor. Yunanistan, Türkiye'nin ve İngiltere'nin görevi de garanti ve güvenlik konuları. Efendim, Akıncı ve Anastasiadis'in görevi de oradaki adil eşitliğe dayanan bir tek Kıbrıs, iki federasyondan oluşan Rum ve Türk taraflarının beklentisini karşılayan bir çözümü geliştirmek. Bunu da Birleşmiş Milletlerin koordinasyonunda yapmaya çalışıyorlardı son zamana kadar, lastik patladı gördüğüm kadarıyla. Yani havası kaçıyor. Bakalım pompalayarak hallederlerse ederler, yoksa lastik değiştirecekler."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kampanyada etkin bir şekilde var olacak"

Halk oylamasına ilişkin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kampanya sürecinde çok etkin olmasının AK Parti teşkilatında seçimlere giderken rehavet yarattığı yönündeki yorumlar var, ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Yıldırım, Erdoğan'ın bu kampanyada etkin bir şekilde var olacağını belirtti.

Binali Yıldırım, bazı illerde tek tek, bazı illerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte mitingler yapacaklarını kaydederek, "Cumhurbaşkanımızın sahaya inmesi, dolaşması, teşkilata rehavet getirmez, aksine coşkuyu arttırır. Dolayısıyla o değerlendirme bence çok sağlıklı değil." değerlendirmesinde bulundu.

TSK'da başörtüsü serbestisinin önünün açılması

Yıldırım, Türk Silahlı Kuvvetlerinde başörtüsü yasağının kalkmasına yönelik olarak da "Burada iki uygulama vardı. Bir, askeri tesislere başörtülü olarak giriş çıkıştı o kalktı biliyorsunuz. Bir de aynen polis teşkilatında olduğu gibi burada görev alacak, askeri personelin kadınlardan bahsediyoruz, başörtüsü takıp takmamaları konusu. Bu da bir süredir gündemdeydi. Demek ki almışlar. Bu yönde müracaatlar vardı. Şimdi sizden duyuyorum ama bunun son iki üç aydır gündemde olduğunu biliyorum. Bu yönde çalışmaları yaptıklarını biliyorum." dedi.

"Gündemimizde erken seçim yok"

Halk oylaması sonrası erken seçim yapılıp yapılmayacağına yönelik bir soru üzerine Yıldırım, "Gündemimizde erken seçim yok. Şu anda tek gündemimiz memleketin işlerini kesintiye uğratmadan, yavaşlatmadan bir yanda referandum kampanyası devam ederken, bir yanda da memleketin işlerinin devam etmesini sağlamak." şeklinde konuştu.

Halk oylamasında "Evet" çıkması durumunda, çok sayıda uyum yasası çıkarılması gerektiğini belirten Yıldırım, yeni sistemin 2019 seçimlerinden sonra devreye gireceğini ve bu hazırlıklar için zamana ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Binali Yıldırım şöyle devam etti:

"Aksi çıktı, olabilir. 'Evet' de çıkabilir, 'Hayır' da çıkabilir. O zaman da yolumuza devam edeceğiz, işimize gücümüze bakacağız. Bu bir genel seçim değil, partiler seçime girmiyor. Adaylar ortada yok, bu bir halk oylaması, anayasa değişikliği halk oylaması. Bunun sonucu ne olursa olsun vatandaşın kararı başımız gözümüz üstüne. Yani bizi seçimle tehdit edenler, zorlayanlar aslında kendi siyasi ömrünü kısaltmış olur. Bizim ilk tercihimiz değil seçime gitmek, öyle bir gündemimiz de olmaz."

Halk oylaması sürecinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu canlı yayında tartışmaya davet edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Yıldırım, "Ben tartışmayı seven bir adam değilim. Tartışacak ne var, konuşuruz. İsterse bir araya gelip konuşuyoruz, bundan sonra da konuşuruz. Yani bunlara ihtiyaç yok. O kendi kampanyasını yürütsün, biz de kendi kampanyamızı yürütelim. Vatandaş her ikisini de dinleyip karar verir." dedi.

"Başımızda boza pişirirlerse tekrar düşünürüz"

Bir gazetecinin, kendisinin "(Hayır) çıkarsa da bir seçim gündemimiz yok, yolumuza devam ederiz" sözlerini hatırlatması üzerine, Yıldırım, "Ama çok başımızda boza pişirirlerse, toplumda da böyle bir kanaat olursa olursa o zaman tekrar düşünürüz." değerlendirmesini yaptı.

Halk oylamasında "Evet" çıkması durumunda AK Parti'de olağanüstü kongre yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya ise Yıldırım, "Öyle bir düşüncemiz yok. AK Parti kongreleri zaten bu sene en alt düzeyde başlıyor 2018'de de normal kongremizi yapmış olacağız. Dolayısıyla bu referandum sonucuna göre kongre takviminde bir değişiklik olmaz. İkinci konu, bu hazırlıklar yapılmadan 'Hemen sisteme geçelim, seçime gidelim'... Bu yaptığımız o kadar güzel işi berbat eden bir şey olur. Yani bu değişikliklerin yapılması şart. Zaten anayasa değişikliğinde de var bu hazırlıkların yapılması. Onun için ne acelemiz var." diye konuştu.

"Biz umutları anlatacağız"

Kampanya süresince "Evet" çıkmasının faydalarını anlatacaklarına dikkati çeken Yıldırım, isteklerinin 'Evet' çıkması yönünde olduğunu ve Türkiye'nin bu çelişkiden bir an önce kurtulması gerektiğini bildirdi.

Başbakan Yıldırım, "Kampanyamızı 'Evet' üzerine kurduk. 'Evet'in ülkemize kazanımlarını anlatacağız. 'Hayır' kampanyası yapanlar da kendi açılarından endişelerini anlatacaklar. Biz umutları anlatacağız, onlar endişeleri anlatacaklar. Aramızdaki fark bu. Vatandaşımız da bu iki görüşü değerlendirip karar verecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2023 hedeflerini tereddütsüz yakalaması ve Cumhuriyetin 100'üncü yılında dünyanın büyük ekonomileri arasına girmesi için istikrara, güvene ve tek başına iktidara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yıldırım, bu sistemin tek başına iktidar çıkardığını söyledi.

Milletin, ülkeyi kimin yöneteceğine sandıkta karar verdiğini anlatan Yıldırım, sistemin belediye başkanlığı seçimleri gibi olduğunu ifade etti.

"Seçimi yenileme silahını kullanarak bunu yapıyor"

Başbakan Yıldırım, sistemle krizleri çözecek, uzlaşma kültürünü demokraside geliştirecek tedbirler de aldıklarını belirterek, başkanlık sistemiyle, ABD'nin yaşadığı krizleri yaşamayan birçok ülkenin "Şu değişiklikleri yapalım mı yapmayalım mı?" diye tartıştığı konuları da anayasa değişikliği içerisine koyduklarını anlattı.

Yıldırım, bunların neler olduğu konusunda şu bilgileri verdi:

"Mevcut başkanlık sistemlerinde, ya meclis seçim yenileme kararı alıyor ya başkan alıyor. Bizimkinde ikisinde de var bu hak. Başkan, Cumhurbaşkanı seçim kararı alırsa kendi de gidiyor, Meclisi de yeniliyor. Meclis seçim kararı alıyorsa kendisi de seçime gidiyor, Cumhurbaşkanını da götürüyor. Dolayısıyla erkler arasında bir kontrol ve denge var. Bir uzlaşma mecburiyeti getiriyor, bir kriz çözme mecburiyeti getiriyor. Bunu da ne ile yapıyor? Seçim silahıyla, seçimi yenileme silahını kullanarak bunu yapıyor. Bu birçok anayasada olmayan bizde olan yeni bir unsurdur. Bunun uzlaşma kültürüne ve siyasette kriz aşmaya yönelik çok büyük faydaları olacağını düşünüyoruz."

"Bütün partilerle konuşup yapacağız"

Başbakan Yıldırım, bir gazetecinin Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusu üzerine, söz konusu kanunlarda değişiklik yapılması konusunun tek başına verilecek bir karar olmadığının, diğer siyasi partilerle müşterek çalışarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Bunun, anayasa değişikliğini hazırlarken MHP ile konuştukları bir konu olmadığına da vurgu yapan Yıldırım, "Konuşmalarımız uzlaşma çerçevesinde bunlar yoktu. Ama burada bazı değişiklikler yapma ihtiyacı olduğu aşikar. Mutlaka bunu bütün partilerle konuşup yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Başkanlık sistemine ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine Yıldırım, "Nasıl bir kompozisyon yapacağını millet çok iyi bilir. Onun için bu değerlendirmeler bence çok sağlıklı değil. Eğer ülkede istikrar sağlanması önemliyse vatandaş bu istikrarı sandıkta öngörecek ve gereğini yapacak. Diyelim ki seçtiği yapı, cumhurbaşkanı, Meclis uyuşmazlık halinde oldu. Bunun sorumlusu kimse, bir sonraki seçimde onun hesabını görüyor." değerlendirmesini yaptı.

"Genel başkanın oturup liste yaptığı şekli doğru değil"

Bir soru üzerine, yeni düzenlemeyle "Cumhurbaşkanı partili olamaz" durumunun ortadan kalkacağına işaret eden Yıldırım, tarafsızlığın görevde geçerli olduğunu anlattı. Yıldırım, bir parti bayrağıyla, rozetiyle seçime girildiğini ancak seçildikten sonra, "herkesin cumhurbaşkanı, başbakanı, belediye başkanı" olunması gerektiğini söyledi.

AK Parti'de bir gecede birilerinin listeler yazmadığını da anlatan Yıldırım, "AK Parti'de çok kapsamlı değerlendirmeler yapılıyor. Coğrafi dağılım... Genel anlamda da en son bir üst kurul oluşturuluyor. O üst kurulda 8-10 arkadaşımız oluyor. Onlar arasında seçiyorlar bütün eldeki bilgileri tarayarak, en uygun sıralama ona göre çıkıyor. O bakımdan genel başkanın oturup liste yaptığı şekli doğru değil." ifadelerini kullandı.

Millette tabanı olmayan, millet nezdinde kabul görmeyen insanların getirilmesi halinde sahada onları savunmakta zorluk yaşanacağını dile getiren Yıldırım, "İnsanlar öyle hatır gönüle bakmaz. Eğer beklentilerini karşılamayan birkaç yanlışı üst üste yaptınız mı hemen yolunu ayırıyor, hiç umuruna gelmez. Demokrasilerde duygusal bağlar, demokrasi geliştikçe, katılımcılık arttıkça azalır." yorumunu yaptı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım Avrupa Birliği AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title