Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Makedonya'da

Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Plasnitsa beldesinde tadilatı ve donanımı TİKA tarafından yapılan Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulunun açılış törenine katıldı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, nüfusunun tamamına yakınını Türklerin oluşturduğu Plasnitsa beldesinde tadilatı ve donanımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yapılan Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu'nun açılış törenine katıldı.

Makedonya'da, Türkçe'nin resmi dil olduğu ve Türk bayrağının dalgalandığı iki belediyeden biri olan Plasnitsa'ya girişte Türk bayrakları ve "Türkiye" sloganlarıyla karşılanan Kurtulmuş, vatandaşları selamladı.

Törene katılan vatandaşlar, üzerinde "Amentümüzü dedenizden öğrendik sayın Kurtulmuş", "Balkanlar sana hasta, durmak yok büyük usta", "Hoşgeldin Türkiye'nin dost eli" ve "Yeni Türkiye, Balkanlar'a ümit ve cesaret verdin" yazılı dövizler taşıdı.

Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, çarşamba gününden bugüne Makedonya'da bulunduğunu belirterek, bu süre zarfında Valandova'dan Üsküp'e, Kalkandelen'den Plasnitsa'ya ülkenin en doğusundan en batısına birçok yeri ziyaret ettiğini anlattı.

Plasnitsa'da Türk bayrakları ve "Türkiye" sloganlarıyla karşılanmalarını hiçbir zaman unutmayacağını aktaran Kurtulmuş, "Biz sürekli sizin yanınızda, sizinle birlikte olacağız. Bugün burada çektiğimiz resimleri, nasip olursa çalışma odamda masamın üstüne ya da kütüphanemde bir yere mutlaka koyacağım ve her zaman Plasnitsa halkını hatırlayacağım" şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, vatandaşların taşıdığı "Yeni Türkiye, Balkanlar'a ümit ve cesaret verdin" pankartına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

" Türkiye, evet Yeni Türkiye oluyor. Türkiye, medeniyet coğrafyasıyla, kendi gönül coğrafyasıyla yeniden bağlarını kuruyor, yeniden birçok yerdeki dostlarımızı ve kardeşlerimizi hatırlıyor. Üsküp'ü hatırlıyor, Plasnitsa'yı hatırlıyor, Kalkandelen'I hatırlıyor, Burgas'ı hatırlıyor, Saraybosna'yı hatırlıyor, Sofya'yı hatırlıyor, Halep'i hatırlıyor, bütün coğrafyamızı hatırlıyor."

Kurtulmuş, kalabalığın arasında "Dünya lideri Erdoğan'a selam olsun" pankartını gördüğünü de belirterek, "Hiç şüpheniz olmasın, sizlerin selamlarını, sizlerin aydınlık ufuklara bakışınızı Recep Tayyip Erdoğan ile paylaşacağız" dedi.

Törene katılan Makedonya Eğitim Bakanı Abdülhakim Ademi de okulun tadilat ve donanımını gerçekleştiren TİKA'ya teşekkür ederek, "Eğitime yapılan yatırımlar, aslında geleceğe yapılmış yatırımlardır" ifadesini kullandı.

Törene ayrıca Makedonya Ekonomi Bakanı Bekim Neziri, başbakan yardımcıları Fatmir Besimi ve Musa Caferi, Devlet Bakanı Furkan Çako, öğrenciler ve belde sakinleri katıldı.

Ustruga ve Ohri ziyaretleri

Kurtulmuş daha sonra, Ustruga şehrine geçerek, burada tadilatı TİKA tarafından sürdürülen tarihi Mustafa Kebir Camisi'nde incelemelerde bulundu ve yetkililerden cami hakkında bilgi aldı. Kurtulmuş ayrıca, aynı şehirdeki 18. yüzyıla ait Halveti-Hayati Hasan Baba Tekkesi'ni de ziyaret etti.

Ustruga'dan Ohri'ye geçen Kurtulmuş, burada da Pir Mehmet Hayati Halveti Dergahı ve Camisi'ni ziyaret etti.

Burada gazetecilere Makedonya'daki temaslarını değerlendiren Kurtulmuş, Üsküp'ün Türkiye'deki şehirden biri gibi olduğunu kaydederek, "Bu özelliğini de bugüne kadar taşımış olan bir şehir. Hatta şunu dahi söyleyebilirim: Üsküp bizim şehirlerimizden daha fazla Osmanlı özelliğini koruyabilmiş. İnşallah kıyamete kadar da korur" diye konuştu.

Makedonya'ya gezisini yoğun ve faydalı olarak nitelendiren Kurtulmuş, gerek Cumhurbaşkanı Gyırge İvanov gerekse Başbakan Nikola Gruevski ile yaptıkları görüşmelerde gelecekte yapılması planlanan projeler üzerinde durduklarını ifade etti.

Kurtulmuş, Makedonya'da, Türklerin bir serbest ticaret bölgesi inşa etmesinin de temasları kapsamında ele alınan konulardan biri olduğunu belirterek, bu kapsamda Makedonya Türkiye Ticaret Odası'nın burada bir serbest ticaret bölgesi kurmasının mümkün olabileceğini vurguladı.

Kurtuluş ve beraberindeki heyet, üç günlük Makedonya temaslarını tamamlayarak, Ohri'deki Sveti Apostol Pavle Havaalanından kalkan özel uçakla ülkeden ayrıldı.

Makedonya'daki temaslarında Kurtulmuş'a, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, TİKA Başkanı Serdar Çam ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül de eşlik etti. - Üsküp

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Makedonya Türkiye Üsküp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title