Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Fas'ta

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fas Başbakanı Abdulilah Benkiran ile görüşmesinde "İki politikacı değil, aynı evin, aynı ailenin mensubu olan iki kardeş olarak oturduk, meselelerimizi konuştuk" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fas Başbakanı Abdulilah Benkiran ile görüşmesinde "İki politikacı değil, aynı evin, aynı ailenin mensubu olan iki kardeş olarak oturduk, meselelerimizi konuştuk" dedi.

Fas Başbakanlık binasındaki heyetler arası görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, "kardeş ülke" olarak nitelendirdiği Fas'ın Başbakanı Benkiran ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kurtulmuş, "İki politikacı değil aynı evin, aynı ailenin mensubu olan iki kardeş olarak oturduk, meselelerimizi konuştuk" dedi.

Türkiye ile Fas arasında her alanda karşılıklı işbirliğini artırmanın yollarını aradıklarını belirten Kurtulmuş, Fas-Türk Kültür Günleri çerçevesinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle iki ülke halkını yakınlaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.

TİKA tarafından 5. Muhammet Üniversitesi'nde kurulması planlanan Türkoloji Enstitüsü gibi kalıcı projeleri masaya yatırdıklarını belirten Kurtulmuş, Türkiye ve Fas'taki önemli eserleri her iki dile de tercüme ederek, iki kadim ülkenin kültürel zenginliklerini tüm dünyaya sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

Fas Başbakanı Benkiran da birbirlerinden binlerce kilometre uzakta olmalarına karşın iki ülkenin tarihi kökleri olan güçlü ilişkileri bulunduğunu belirtti. Tarafların özellikle 2000 yılından bu yana ilişkilerini bütün alanlarda geliştirmek için çaba harcadığını ifade eden Benkiran, hükümet olarak Türkiye'nin Fas'taki bütün projelerine destek verip kolaylık sağlayacaklarını kaydetti.

"Türkiye ile Fas, istikrarlı, güvenli ve doğru istikamette tedrici olarak ilerleyen iki İslam ülkesi olarak örnek teşkil ediyor ve İslam'ı sahih olarak temsil ediyor" diyen Benkiran, bu durumun özellikle küresel ölçekte hissedilen islamofobiyle mücadele açısından büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Fas Başbakanı Benkiran, Türkiye ile Fas ilişkilerine atıfta bulunarak, "İki ülkenin rolü, iktisadi işbirliği, ülkeleri birbirlerine bağlayan rollerden daha büyüktür. Bu bir medeniyet rolüdür" ifadelerini kullandı.

Heyetler arası görüşmede, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Serdar Çam, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi de hazır bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş Türkiye Fas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title